Ţara noastră va trece la Codul Vamal Unional, începând cu data de 1 mai 2016, ceea ce va presupune informatizarea schimbului de informaţii între autorităţile vamale şi operatorii economici, precum şi a prelucrării datelor şi a comunicării între cele două părţi, a declarat, ieri, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoş Doroş.
Domnia sa a precizat: "Codul Vamal Comunitar s-a schimbat. Cele mai importante schimbări sunt realizarea tuturor schimburilor de informaţii între autorităţi vamale şi operatori economici printr-un sistem electronic de gestiune a deciziilor vamale, care se va aplica de la 1 mai, şi prelucrarea electronică a tuturor informaţiilor schimbate între autorităţile vamale, între operatorii economici şi autorităţile vamale, care va conduce la modificarea substanţială a sistemelor şi aplicaţiilor informatice existente şi la dezvoltarea altora noi, atât la nivelul Comisiei Europene, cât şi la nivel naţional".
Potrivit sursei citate, Codul Vamal comunitar a apărut pentru prima dată în 1992, însă informatizarea puternică şi schimbarea comerţului au dus la modificarea acestuia.
"În domeniul vamal, informatizarea a devenit importantă. Analizele, concluziile, administrarea în sine se fac pe baza datelor pe care le avem şi le prelucrăm în sistemele noastre informatice. Este foarte important şi ne străduim să informatizăm şi să avem un flux automat de date atât de la contribuabili către ANAF, cât şi de la ANAF, respectiv Direcţia Vămilor, către contribuabili", a explicat Dragoş Doroş, menţionând şi programul de modernizare a ANAF, în colaborare cu Banca Mondială, prin care instituţia se va schimba din temelii, urmând să aibă un sistem informatic nou şi alte proceduri, iar efectele vor fi simţite în piaţă în 2-3 ani.
Şeful ANAF a adăugat: "Pentru noi, simplificare înseamnă ca fluxul de date să circule în ambele părţi fără oprelişte, ca aceste date să fie în sistem informatic, pentru ca, astfel, administratorul fiscal să poată să determine probitatea operatorilor economici din birou şi să-şi diminueze pe cât posibil acţiunile în teren, în acest fel nederanjând prea mult activitatea operatorilor economici, dar având un ecran foarte clar al celor care-şi desfăşoară activitatea în mod corect faţă de cei care nu o fac".
În opinia sa, ANAF, care cuprinde şi Direcţia Generală a Vămilor, trebuie să fie un organism prietenos cu contribuabilii care plătesc şi doresc să plătească în mod corect taxele, ei reprezentând marea majoritate.
"Sunt încrezător că ne îndreptăm în direcţia care trebuie, mai sunt lucruri de făcut, dar le facem pe rând. Este important să nu ne oprim", a mai spus Dragoş Doroş, subliniind că angajaţii ANAF trebuie să fie foarte atenţi şi să oprească la timp activitatea operatorilor economici care nu doresc să plătească taxe şi, astfel, îşi formează avantaje incorecte şi deteriorează climatul de piaţă.