Vânzarea de energie hidro către "Arcelor Mittal" Galaţi, o decizie strategică şi controversată

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 ianuarie 2010

Furnizorii de energie consideră că tranzacţia a fost transparentă, dar discriminatorie

Conducerea Hidroelectrica susţine că decizia asigură premisele reluării dezvoltării siderurgiei, dar şi a profitabilităţii producătorului de energie pe termen lung

Tranzacţia prin care Hidroelectrica a vândut către Arcelor Mittal Galaţi, la finele anului trecut, 1,73 milioane MWh, la un preţ de 138 de lei/MWh, a fost transparentă, dar discriminatorie, apreciază Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). Tranzacţia a fost realizată pe 23 decembrie, pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB), când Arcelor Mittal Galaţi a lansat un ordin de cumpărare pentru energia necesară în 2010.

Ion Lungu, preşedintele AFEER, ne-a declarat: "Deşi tranzacţia a fost realizată într-un cadru transparent, ea este discriminatorie. Un producător de stat a răspuns la un ordin de cumpărare al unei companii private pentru o cantitate foarte mare de energie şi la un preţ mult sub media pieţei libere la momentul respectiv, care se situa la un nivel de circa 160-170 de lei/MWh. Consider că această tranzacţie este discriminatorie şi că a distorsionat piaţa de energie pentru că furnizorii nu au avut acces egal la energia hidro. Cel mai corect era ca Hidroelectrica să fi organizat, pentru vânzarea cantităţii respective, o licitaţie pe PCCB".

Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, ne-a declarat: "Tranzacţia a fost transparentă şi reprezintă o decizie a proprietarului Hidroelectrica, respectiv statul român, analizată cu atenţie în Consiliul de Administraţie. Este o piaţă liberă, concurenţială, iar Hidroelectrica are dreptul de a câştiga noi clienţi importanţi, la fel ca orice alt furnizor din piaţă, în condiţii de profitabilitate. Am ales să facem această tranzacţie într-un mediu transparent, în care să fie cunoscute preţurile şi cantităţile. Nu consider că tranzacţia este discriminatorie. Dimpotrivă, ea este un succes al Hidroelectrica, prin care compania a câştigat al doilea mare consumator de energie din ţară, pe care dorim să îl avem partener pe termen lung. Desigur, tranzacţia a fost încheiată pentru acest an, iar Hidroelectrica va trebuie să lupte în continuare pentru a putea să menţină Arcelor Mittal în portofoliul său".

Domnul David ne-a precizat că Hidroelectrica înregistrează profit în urma acestei tranzacţii, deşi furnizorii consideră că preţul pentru care s-a încheiat contractul este unul sub media pieţei: "Cantitatea de energie livrată Arcelor este foarte mare, iar compania este un bun plătitor. Decizia pe care am luat-o este strategică, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, din mai multe puncte de vedere: sectorul siderurgic este, astfel, sprijinit de stat, într-un moment de criză, având ca scop crearea premiselor unei creşteri economice, care va genera, în timp, o majorare a consumului de energie. Consumul de energie nu are cum să crească dacă industria nu va începe să producă mai mult şi dacă economia nu-şi reia creşterea. Pe termen lung, Hidroelectrica se va lupta să-şi menţină acest consumator în portofoliu, mai ales că sectorul siderurgic are perspective bune de creştere a producţiei şi generează cerere pentru industriile conexe. Viitoarea companie ce va îngloba cea mai mare parte a activelor Hidroelectrica va trebui să aibă consumatori strategici de portofoliu şi, bineînţeles, va trebui să fie profitabilă din primele zile de funcţionare. Ca să îndeplinim această ţintă, unităţile care o vor forma trebuie să aibă un portofoliu stabil şi echilibrat de consumatori".

Ion Lungu ne-a mai declarat că dorinţa statului de a sprijini un sector economic este justă, dar nu scuză discriminarea şi intervenţia brutală în piaţa liberă: "Pe lângă discriminarea furnizorilor care activează pe piaţa liberă şi care nu au avut acces la energia hidro, s-a realizat şi o discriminare în industrie. Astfel, unii mari consumatori sunt ajutaţi cu energie ieftină, iar alţii nu. Siderurgia nu este singura ramură economică afectată de criză. Statul ar trebuie să aprobe şi să publice o strategie în acest sens, în care să stipuleze clar cantităţile şi preţurile energiei destinate sectoarelor strategice".

În 2009, energia electrică necesară Arcelor Mittal pentru operarea combinatelor pe care le deţine în România a fost asigurată de Electrica SA şi Petprod. Jack Cutişteanu, directorul general al "Petprod", ne-a declarat: "Tranzacţia dintre Arcelor şi Hidroelectrica a fost transparentă, dar discriminatorie. La finele anului trecut, Petprod avea asigurată energia necesară Arcelor Mittal pentru 2010. Deşi nu mi-au dat preavizul minim de 30 de zile, obligatoriu pentru operaţiunea de schimbare a furnizorului, eu am decis să nu fac nicio plângere în justiţie în acest caz şi nici să reclam tranzacţia. Autorităţile trebuie să dea explicaţii în acest caz, respectiv ANRE şi Consiliul Concurenţei. Petprod se va strădui să vândă energia rezervată Arcelor Mittal. Deocamdată, înregistrăm pierderi".

Directorul general al Petprod ne-a menţionat că a reuşit, până în prezent, să vândă mare parte din energia rezervată ArcelorMittal pentru 2010. Deşi la licitaţiile anunţate de companie pe PCCB, la un preţ minim de 170 de lei/MWh nu s-a prezentat niciun cumpărător în decembrie, Petprod a vândut energie direct, către alţi furnizori privaţi şi mai negociază alte trei -patru contracte chiar în această perioadă.

Potrivit Petprod, Arcelor Mittal este un consumator foarte dificil de alimentat din cauza lipsei de predictibilitate a fluxului de producţie, dar foarte disciplinat şi bun plătitor. În prezent, Petprod mai furnizează energie şi pentru alţi mari consumatori din industria metalurgică şi siderurgică, al căror nume nu a dorit să îl dezvăluie.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, ne-a declarat: "Noi nu am pornit investigaţia utilă asupra pieţei de energie din cauza acestei tranzacţii. Este un demers normal al autorităţii pentru concurenţă pentru a putea cunoaşte mai bine piaţa şi pentru a ne putea pronunţa asupra restructurării producţiei de energie în două mari companii". Domnia sa ne-a mai spus că, la această dată, Consiliul Concurenţei nu are înregistrate plângeri împotriva tranzacţiei dintre Hidroelectrica şi Arcelor Mittal.

"Arcelor Mittal" nu are voie să revândă energia livrată de "Hidroelectrica"

Întrebat care a fost consumul de energie, în 2009, al Arcelor Mittal pentru combinatele pe care le deţine în România, şi care sunt perspectivele pentru 2010, Jack Cutişteanu, directorul Petprod, ne-a răspuns: "Cantitatea consumată de Arcelor Mittal în 2009 este cu aproximativ 25% mai mică decât cea contractată pentru 2010 de la Hidroelectrica. Noi îi rezervasem Arcelor Mittal pentru 2010 o cantitate de energie similară cu cea din 2009 întrucât combinatele funcţionează la aproximativ 50% din capacitate".

Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, ne-a declarat: "Avem stipulat clar în contract că Arcelor Mittal nu are voie să revândă energia pe care o primeşte de la noi. Combinatele vor primi atâta energie cât vor avea nevoie pentru producţie. Profilarea livrărilor se face lunar, la fel şi plăţile, iar Hidroelectrica verifică, în timp real, ce se întâmplă cu această energie. Arcelor Mittal nu are cum să revândă energia fără ştiinţa noastră. Dacă se va întâmpla acest lucru, vom sista livrările şi contractul".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb