Ştirea că OMV ar putea fi preluată de un consorţiu norvegian a făcut valuri în media românească, dată fiind participaţia Petrom în proiectul Neptun Deep, alături de Romgaz. Dacă s-ar vinde compania-mamă a Petrom poate că noii acţionari ar dori să grăbească demararea exploatării din Marea Neagră, pentru care SNP Petrom amânase până anul viitor un răspuns ferm privind angajarea investiţiei.
Sursele pentru această informaţie sunt austriece-revista Trend, preluată de Der Standard, care anunţa tranzacţia încă din septembrie şi publicaţia Kurier care face o revenire pe subiect pe 7 octombrie.
Din relatările Trend-Der Standard aflăm că un consorţiu norvegian compus din patru companii şi-a arătat interesul pentru preluarea unei participaţii în OMV, compania care deţine SNP Petrom. Se vorbea de o scrisoare de intenţie transmisă Guvernului austriac (acesta deţine 31% din OMV) şi conducerii companiei şi este citat un purtător de cuvânt al OMV care afirmă că sunt discuţii generale şi că nu poate fi vorba de o tranzacţie până la finalizarea analizei privind structura portofoliului.
Revenirea pe subiect făcută de Kurier nu aduce noutăţi despre tranzacţie, ci mai degrabă precizări suplimentare din etapa premergătoare. Consorţiul norvegian (care ar mai concura şi cu o firmă americană, interesată la rândul său de o deţinere în OMV) ar dori să achiziţioneze 51% din divizia de petrol şi gaze a OMV.
Austriei i s-ar garanta drepturi de achiziţie până la 75 terawaţi/oră (TWh) de gaze naturale pe an, în condiţiile în care aceasta are nevoie în prezent de aproximativ 90 TWh. Acest lucru ar pune capăt dependenţei de gazele ruseşti, un subiect sensibil în Europa, deoarece cantităţile rămase ar putea fi obţinute cu uşurinţă de la alţi furnizori.
Există, însă, două obstacole în viziunea Kurier. Pe de o parte, conducerea OMV a fost desemnată recent doar pentru o schimbare de strategie - compania vrea să investească mai mult în divizia de mase plastice şi să se concentreze mai puţin pe petrol şi gaze. Iar o soluţie ar fi, în acest caz, împărţirea OMV în două companii.
A două problemă rezidă din structura acţionariatului. Statul astriac are o participaţie de numai 31,5% din OMV, iar 24,9% sunt deţinute de Grupul Mubadala din Abu Dhabi. Cei doi acţionari mari sunt legaţi printr-un acord sindical, deci ar trebui să se coordoneaze şi nu să se concureze.
Experţii consultaţi de Kurier cred că Mubadala ar fi gata să se retragă din afacerea cu petrol şi gaze, statul austriac şi-ar putea creşte participaţia la 49%, iar norvegienii ar deveni actionarul majoritar cu 51%, Mubadala urmând să se ocupe de divizia de mase plastice.
Care sunt semnele de întrebare în această interesantă poveste de business? Kurier îşi încheie articolul cu următoarea frază: "După cum se aude, oficialii guvernamentali şi-ar fi rezervat deja biletele de avion spre Abu Dhabi în următoarele câteva săptămâni". Sintagma "după cum se aude" nu sună prea credibil pentru o investigaţie, ceea ce ne face să ne amintim că în iulie 2021 tot cotidianul Kurier anunţa că OMV ar urma să renunţe la acţiunile Petrom, acestea urmând să fie preluate de MOL sau Gazprom.
În al doilea rând, toate sursele indică consorţiul norvegian, nicuna nu numeşte măcar o companie care să facă parte din acesta, ceea ce e destul de ciudat.
În al treilea rând, preţul actiunilor OMV a rămas destul de calm până acum - într-o tranzacţie de asemenea anvergură cotaţiile companiei care vinde se apreciază semnificativ, iar ale cumpărătorului scad la bursă. Pe 12 septembrie, înainte de apariţia articolului din Trend, o acţiune făcea 43 de euro la bursa din Viena, a scăzut apoi spre 35 euro, spre finalul lunii, cotatiile au urcat treptat spre 40 de euro, până pe 7 octombrie (data articolului din Kurier), apoi au început iar să scadă, în ton cu pieţele europene. Marţi, la ora 16, cotaţia era de 37,9 euro, în scădere cu 3,6% faţă de închiderea de luni.
Reprezentanţii SNP Petrom, contactaţi de ziarul BURSA, nu au dorit să comenteze despre o potenţială tranzacţie cu acţiuni OMV care să implice un consorţiu norvegian.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2022, 00:35)
probabil ca ceva se incearca, dar cum pe austrieci nu prea-i baga nimeni in seama, incearca sa caute fraieri, poate statul roman care ar rascumpara pe bani multi petromul sa scape de amenintari, inclusiv contra sustinerea pentru vize sau oecd
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2022, 08:08)
a de fiecare data , Austria a jucat cartea rusa , pe termen lung in interes propriu. Nu conteaza ce prezinta ..
Rusii stiu ca , pe termen lung au facut-o de oaie .
Ei trebuie a manance azi si maine . Deci , vor incerca sa ia ce e in Marea Neagra , ( ca decizie ) , prin intermediari , sau sa blocheze prin instabilitate zonala.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2022, 10:08)
Ar trebui adusi DIP si AdrN sa mai ia o data o spaga de 1 miliard.
3.1. Inaintea lor CDR -ul (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2022, 11:24)
Sa prinda privatizarea Petrom ca obligatie intr-un acord cu FMI. E aproape
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2022, 23:06)
Afara cu OMV din tara! Nationalizam Petrom.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2022, 23:47)
La valoarea contabila! Buna afacere...