• În spatele aparentei erori se ascunde rezultatul unor ameliorări
Datele transmise de Eurostat (Biroul de Statistică al Uniunii Europene) cu privire la deficitul bugetar înregistrat, anul trecut, de ţara noastră nu reflectă o eroare de calcul a Institutului Naţional de Statistică, a explicat ieri, într-o conferinţă de presă, Varujan Vosganian, ministrul economiei şi comerţului. Domnia sa a subliniat că procentul de 1,9% din PIB (indicat de Eurostat) este rezultatul informaţiilor pe care Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) le-a transmis institutului european, la sfârşitul lunii martie.
În acest sens, ministrul de resort a declarat: "Eurostat utilizează o metodologie care include în calculul veniturilor şi cheltuielilor şi estimarea unor încasări şi plăţi care nu au fost operate în anul fiscal. Dacă o companie îşi asumă o plată pe care nu o onorează până la sfârşitul anului, ea se include, potrivit metodologiei Eurostat, în venituri, deşi ele, practic, nu fac parte din venituri".
Astfel, MEF a calculat deficitul şi în funcţie de acest indicator, "care nu se referă la situaţia operativă, ci la fluxurile cash la care se adaugă obiligaţiile de plată şi promisiunile de venituri", rezultând o diferenţă de 0,2%, a mai spus domnul Vosganian.
Domnia sa a adăugat: "Nu suntem sancţionaţi pentru erori de calcul. La nivelul obligaţiilor asumate şi veniturilor preconizate, situaţia s-a îmbunătăţit mult faţă de alţi ani. De la o aparentă neglijenţă a MEF, de fapt este vorba despre rezultatul unor ameliorări".
Ministrul economiei şi finanţelor a menţionat că nivelul veniturilor a fost mai mare, întrucât, în 2006, Produsul Intern Brut a crescut mai mult decât era preconizat, iar inflaţia a scăzut, în pofida prognozelor.