VARZA DE BRUXELLES Demisia premierului: şi-o dă, nu şi-o dă...

ROMANA PUIULEŢ
Ziarul BURSA #Politică / 19 iulie 2005

Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, i-a prezentat preşedintelui PD Emil Boc măsurile electorale luate de Guvern în ultima şedinţă

După bîjbîieli repetate, premierul Călin Popescu Tăriceanu ar putea să îşi retragă astăzi din nou anunţata demisie. Motivul de care s-ar putea agăţa şeful Executivului ţine tocmai de vizita pe care a făcut-o la Bruxelles. Săptămîna trecută, premierul a anunţat că îşi va depune demisia imediat după întîlnirea cu oficialii europeni. Să fi ştiut oare ceva de atunci?

Şeful Executivului a mai dat o dată înapoi după întîlnirea de la Cotroceni cu preşedintele Traian Băses-cu, preşedintii celor două Camere parlamentare şi reprezentanţii Curţii Constituţionale. După medierea de la Cotroceni, premierul a spus că îşi reconsideră demisia, în funcţie de rezultatul votului din Parlament pe marginea articolelor găsite neconstituţionale din pachetul de legi privind reforma din justiţie. A doua zi, premierul a revenit, iar demisia a devenit iarăşi o realitate "irevocabilă". De atunci, Guvernul a început să fabrice, legi la minut. Joi, membrii cabinetului au aprobat nu mai puţin de 43 de ordonanţe de urgenţă şi 104 Hotărîri de Guvern. Printre actele normative trecute prin şedinţa de Guvern, s-a aflat şi Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea legii electorale dar şi alte măsuri care seamănă mai degrabă cu pomenile dinainte de alegeri. Bugetarii vor primi, astfel, în octombrie, majorarea salarială de 6%, care de abia le-a fost refuzată în baza acordului cu FMI, iar electoratul va beneficia de bani pentru înlocuirea teracotelor cu centrale termice. Agricultura va fi, potrivit deciziei guvernanţilor, din nou subvenţionată, iar sinistraţii sînt sprijiniţi cu fonduri bugetare chiar de la ministerele cele mai sărace. Aşadar, toate măsurile adoptate de Cabinetul demisionar converg spre o singură concluzie- miniştrii se pregătesc intens pentru alegeri anticipate. Doar că decizia nu este atît de simplă. În condiţiile în care acordarea majorării pentru bugetari începînd cu luna octombrie ar putea amîna semnarea tratatului cu FMI, aderarea noastră la Uniunea Europeană devine şi ea din ce în ce mai incertă. Iar unul din motivele invocate de reprezentanţii Comisiei Europene ar putea fi chiar instabilitatea politică din ţară. În concluzie, premierul ar putea spune că, la cererea Comisiei, demisia trebuie amînată, deoarece un Guvern interimar ar periclita aderarea la UE în 2007. Iar binele public va determina Guvernul să se menţină pe poziţii.

Consecinţele politice, însă, ar fi devastatoare pentru Cabinetul Tăriceanu şi mai ales pentru PNL. Avînd în vedere că studiile arată că populaţia nu ştie mai nimic de integrarea în Uniunea Europeană, dar nici nu îşi doreşte alegeri anticipate, Călin Popescu Tăriceanu ar rămîne, în imaginea populaţiei cu retrospectiva tuturor declaraţiilor contradictorii care s-au suprapus, în mod nefericit, cu dezastrul provocat de inundaţii.

Un prim semn care indică că Executivul ar putea să renunţe la ideea alegerilor anticipate a venit tocmai de la unii lideri PNL, cum ar fi ministrul Culturii, Mona Muscă. Cel mai înfocat susţinător al alegerilor anticipate, ministrul a simţit nevoia să se disocieze de trendul general pentru a face loc unei alte priorităţi - cea a inundaţiilor. După ce doar cu o zi înainte, tot Mona Muscă declarase că cele două probleme nu trebuie asociate în nici un fel. Partidul Democrat s-a reunit şi el, ieri, într-o şedinţă extraordinară a Biroului Permanent Naţional, la care au luat parte toţi miniştrii cabinetului. Preşedintele PD, Emil Boc, a spus, la sfîrşitul întîlnirii, că discuţiile s-au centrat doar pe problema inundaţiilor. Cu toate acestea, membrii Biroului Permanent Naţional nu au rămas indiferenţi la problema anticipatelor. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a trebuit ieri să prezinte în şedinţă toate măsurile luate de Guvern, care ar putea fi folosite ca mesaje în campania electorală.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu ar urma astăzi, la întoarcerea de la Bruxelles să îşi depună demisia. În aceste condiţii, preşedintele trebuie să numească un nou premier care să guverneze un cabinet interimar.

Parlamentarii se vor întruni, începînd de astăzi, într-o şedinţă extraordinară, pentru a dezbate ordonanţele de Urgenţă care nu fac obiectul actelor normative pentru care Guvernul este abilitat să emită Ordonanţe de Urgenţă în vacanţa parlamentară. Deputaţii şi senatorii vor avea de dezbătut, timp de zece zile, aproximativ 43 de ordonanţe de urgenţă printre care şi modificarea legii electorale, care trebuie adoptată cu jumătate plus unu din voturile parlamentarilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb