Vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat astăzi că absorbţia redusă a fondurilor europene a fost cauzată, de foarte multe ori, de "prostia românească" şi de amestecul politicului.
"E adevărat că noi am avut o bună perioadă, datorită unei neglijenţe, o pierdere de ritm în absorbţia fondurilor europene. Eu nu cred că există un sabotaj internaţional la adresa României. De foarte multe ori România este sabotată de către prostia românească. Eu cred că competiţia politică, de foarte multe ori, a sabotat România, competiţia iraţională. De foarte multe ori s-a întins această competiţie şi în domeniul absorbţiei fondurilor europene, pentru că noi pur şi simplu nu am înţeles nevoia de a lucra împreună, indiferent de forţa politică, de momentul politic, de a găsi resurse pentru a lucra în interesul României", a afirmat Dîncu, la lansarea unui proiect care vizează dezvoltarea unor regiuni sărace ale ţării, transmite Agerpres.
Vicepremierul s-a arătat optimist, declarând că în acest an există un alt tip de colaborare, inclusiv cu forţele politice.
"Acum, săptămânal, asistăm la o corelare foarte strânsă între ministere. Avem senzaţia că se schimbă ceva în România, că trăim sfârşitul unei civilizaţii politice. Observ că tot mai mult partidele politice acceptă că e nevoie să construim împreună şi că trebuie lăsat conflictul politic deoparte. Din lipsa unor conjuncţii politice s-a ajuns la întârzieri", a susţinut Dîncu.
În context, comisarul european Corina Creţu, prezentă la lansarea proiectului "Regiuni mai puţin dezvoltate", a declarat că fondurile europene reprezintă principala sursă de investiţii publice din România.
"Aproximativ 75%-80% din tot ce s-a investit în ultimii ani din totalul investiţiilor publice s-a realizat cu fonduri europene. Deci, din acest punct de vedere al participaţiei fondurilor europene, cred că este o contribuţie importantă. Cred că nu trebuie să minimalizăm realizările care s-au produs în societatea românească în ultimii ani", a afirmat Creţu.