VASILE DÎNCU: "Rusia nu este o ameninţare directă pentru România"

S.B.
Politică / 8 ianuarie 2022

"Rusia nu este o ameninţare directă pentru România"

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, susţine că Rusia nu este o ameninţare directă pentru România, în acest moment, dar este o ameninţare pentru securitatea din zonă, precizând că ţara noastră trebuie să fie tot timpul pregătită pentru orice, informează news.ro.

Vasile Dîncu a fost întrebat, vineri, la Digi 24, despre faptul că oficialii ruşi s-au referit la scutul de la Deveselu ca fiind o problemă şi dacă România monitorizează această situaţie.

"România, în cadrul NATO, trebuie să fie tot timpul pregătită pentru orice şi asta este cea mai bună până la urmă, singura condiţie, astăzi, a apărării este aceasta să fii pregătit mereu pentru orice tip de conflict posibil în zona noastră", a explicat ministrul Apărării.

Întrebat dacă Rusia este o ameninţare pentru România, Vasile Dîncu a răspuns: "Rusia, în momentul acesta, nu este o ameninţare directă pentru România, dar este o ameninţare pentru securitatea din zonă. Ori noi facem parte dintr-un sistem de apărare, sistemul NATO, deci noi reacţionăm armonic cu toate celelalte ţări. Am avut un B9, un summit la Bucureşti, cu ţările de pe flancul estic, cu reprezentanţii B9, s-a întâlnit şi preşedintele Statelor Unite, preşedintele Iohannis este foarte activ în străinătate, în discuţii şi promovarea intereselor ţărilor de pe flancul estic".

Ministrul Apărării consideră că prin aceste discuţii Rusia pune presiune în negocierile pe care le are cu NATO.

"Este vorba de una din revendicările propagandistice ale Rusiei, în care ei spun că bazele din România şi Polonia pot fi folosite de o factură ofensivă, deşi NATO a demonstrat că sunt doar de natură defensivă, deci nu pot fi folosite în acest moment pentru asta, dar evident că sunt declaraţii în care Rusia face presiune în negocierile mai mari cu NATO privind crearea unei centuri de securitate, care este greu de acceptat, pentru că este de fapt o centură de securitate care ar porni de la zidul Berlinului încoace şi care cuprinde toate ţările care au intrat în NATO după 1997 şi care ar trebui să nu existe nici o prezenţă a NATO aici", a precizat Dîncu.

Ministrul a adăugat: "Suntem pregătiţi, evident că dialogul rămâne şi aici populaţia noastră nu trebuie să se alarmeze, pentru că dialogul este în acest moment foarte important. Aţi văzut că fiind vorba de un sistem centralizat, cu decizie centralizată, cum este Rusia, Statele Unite şi ţările NATO au accelerat foarte mult dialogul între Statele Unite, NATO şi Rusia".

Întrebat dacă Rusia va fi mai ofensivă în 2022, Vasile Dîncu a afirmat: "Rusia este ofensivă. În această perioadă a mărit foarte mult şi tonul, agresivitatea discursului şi a avut nişte cereri ultimative, însă părerea mea este că sunt mai degrabă forme de negociere. Nu cred că este foarte simplu pentru Rusia să declanşeze procese care ar fi urmate de blocadă economică, pentru că o blocadă economică pentru Rusia nu ar fi un lucru pe care să-l poată gestiona. Sperăm însă în raţiune".

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. M-ai dat gata " președintele Iohannis este f.activ în străinătate " ! Este f activ la Sibiu că în rest...

    Tocmai a îngenuncheat Europa prin prețul gazelor naturale. Războiul nu se mai da cu arma domnule ministru. Se poarta un război rece, economic sau bacteriologic. Asa ca dumneata poți sa dormi liniștit pe leafa de la stat.

    nu dau doi bani pe ce spune cocalarul asta , client prin sufragerii , pe la colturi , specialist in barfe . o nulitate .

    Rusia nu e o ameninţare pentru Romania ci năravurile imperialiste ale rusilor au fost o ameninţare pentru marţieni care au votat democratic la referendum să se ""alipească"" la Mama Rusie ce nu-si mai incăpea in graniţe si astăzi vedem că s-a ales praful de Marte ... a rămas doar o planeta roşie.....urmeaza Terra ???

    ba e

    1. BA NU E , D-LE Vali !!! CU CEI 30.000 - 40.000 DE MILITARI SPECIALISTI , PE CARE AI ARE LA ORA ACTUALA ROMANIA , CU NISTE TINICHELE , IN LOC DE NAVE DE RAZBOI , SI CU NISTE COSCIUGE ZBURATOARE , IN LOC DE AVIOANE DE LUPTA , DACA A-SI PUN MINTEA CU NOI , RUSIA NE OCUPA IN CATEVA ZILE !!! SA VEZI ATUNCI POPULATIA ROMANIEI , CUM FOLOSESTE DE URGENTA , IN LOC DE EXPRESII AMERICANE , DE TIP : '''''' WOW !!! U'UPS !!! O - KEY !!! O ' WHRIGHT ...... etc , etc , EXPRESII RUSESTI , CA SA NU SUPERE CUMVA , '''''' MARELE FRATE DE LA RASARIT '''''' !!! HAI , SPUNE CA NU-I ASA , DACA AI CURAJ !!! AM AVUT PARTE DE 45 DE ANI DE COMUNISM TURBAT , SI DE 32 DE ANI DE COMUNISM PREFACUT , CUM CA AM FI ACUMA '''''' CAPITALISTI '''''' !!! CARE CAPITALISTI ??? AI CUI , CAPITALISTI ??? CAPITALISTII GASTEI !!! LEPRELE EXCROACE , HOATE SI IDIOATE , CARE CICA NE ''''' CONDUC '''''', DE VREO 32 DE ANI INCOACE , A-SI INCORDEAZA MUSCHII LA TELEVIZOR IN FIECARE ZI , SI INTARATA DE CATE ORI POT , FEDERATIA RUSA , SPERAND IN AJUTORUL AMERICANILOR SI AL EUROPENILOR , CARE SA LUPTE LA O ADICA SI SA-SI VERSE SANGELE IN ROMANIA , DACA CUMVA VOM FI ATACATI !!! CEI CARE NE '''''' CONDUC '''''', OR SA FIE PRIMII CARE O SA-SI MUTE CONTURILE LOR BANOASE IN STRAINATATE , SI PRIMII CARE OR SA SE URCE IN AVIOANE , CU DESTINATIA : OCCIDENT !!! CARE RAMANE , SA LUPTE !!! CARE RAMANE , SA MOARA !!! CA DOAR ROMANIA , E PAMANT SFANT !!! SFANT , PENTRU CINE ????????????????

      Dancu are dreptate... nu e o amenintare directa ci indirecta , asa cum nici suprematia maritima si aeriana nu e o aparare directa pentru noi in cazul unei insinuari terestre "mentinere a pacii"" a rusilor sustinuti si chemati sa apere frumoasa limba rusa de catre cei care au invatat-o obligati fortati de ""imprejurari"" si regimuri politice sa ne submineze pe toate "fronturile"" de-ti raman doar obligatii si singurul drept de a-ti lua un glont in cap daca nu aplauzi, nu urlii si nu esti agitatorul lor propagandist.

    Deci clar este o amenințare, deci Dancu vorbește gura fara el.

    Rusia a scos iar la iveala panslavismul, ca în sec 18 - 19. 

    Rusia e singurul imperiu rămas. 

    Asa ca Dancu mai bine ar pleca din functie. 

    Rusia in mod natural trebuie sa revina la granitele ei istorice, adica granitele de dinainte de Petru cel Mare. 

    Si acolo va ajunge, ca ăsta este fluxul ei istoric actual, e in regres fata de evolutia altor state, nu mai are ideal, obiective, elită intelectuala si resursele ei raman depășite istoric

    România INSTANT e amenințată de o armă mai secretă decât PANDEMIA : parșivă , ticăloasă , perversă ...

    ""cine nu cunoaste istoria risca sa o repete""

    sa intelegeti din "naravurile" rusilor dati rapid un search Mircea Rusnac, Doctor în Istorie: 

    ""Suferinţele_popor ului_român_în_timpul_Război ului_ruso_turc_1806_1812"" 

    Ruşii sunt descendenţii ramurii răsăritene a neamurilor slave, care au împânzit Europa orientală şi centrală în primul mileniu de după Christos. Ei au ocupat regiuni întinse şi greu accesibile din nord-estul continentului, ducându-şi viaţa izolaţi de restul lumii. Abia spre anul 1000 s-a înregistrat un oarecare progres pe drumul eliminării relaţiilor gentilice şi în apariţia germenilor feudalismului rusesc. Cnezatele ruseşti iau contact cu unele state civilizate europene, în special cu Bizanţul, de unde adoptă şi tipul religiei creştine ortodoxe. Treptat, se va desprinde o elită socială demnă de a sta în acelaşi rând, ca rafinament şi cultură, cu nobilii ţărilor europene. În schimb, imensa masă a poporului rus trăia în cele mai inumane condiţii, cu sufletul pătruns de ignoranţă şi misticism. S-a vorbit mult, şi nu fără temei, de barbaria rusească. Ea izvorăşte tocmai din aceste secole de incultură şi oprimare, care au făcut din poporul rus un fel de paria al Europei.

    Prin secolele al XV-lea şi al XVI-lea, Rusia îşi va realiza unitatea statală. Comparând aceste date, putem deci trage interesanta concluzie că Rusia ca atare nu exista ca stat în momentul întemeierii principatului Moldovei, care cuprindea şi teritoriul dintre Prut şi Nistru! 

    Curând, Imperiul rus se va forma pe o mare suprafaţă în estul extrem al Europei şi nordul Asiei. Iniţial supuşi dominaţiei tătare, ruşii, după unii ei înşişi populaţie mongolă slavizată, au sfârşit prin a-i învinge şi a le cuceri hanatele de la Marea Caspică. Ruşii au început să fie creştinaţi din secolul al X-lea în ritul bizantin, care trebuia să reprezinte primul lor pas spre civilizaţie (la noi creştinismul pătrunsese cu aproape şapte secole mai devreme!). Dar creştinarea lor decurgea foarte încet, după cum constata şi cercetătorul basarabean Ştefan Ciobanu: „După cum se ştie, ruşii, sau mai bine zis ramura lor de la sud, care ulterior căpătă denumirea de ucrainieni, devin creştini pe la sfârşitul secolului al X-lea, prin mijlocirea grecilor. Procesul însă de creştinare la ruşii din nord se face foarte lent; el se termină abia prin secolele XVII-XVIII. Grecii, prin episcopii şi preoţii trimişi din Constantinopol, organizează viaţa religioasă a ruşilor. Creştinismul însă multă vreme nu atinge sufletul poporului rus; alături de credinţa nouă, adoptată mai mult ca formă, în viaţa spirituală a ruşilor persistă credinţele şi superstiţiile vechi, păgâne; este acea formă cunoscută sub denumirea de dublă credinţă (dvoeverie).” (1) 

    Iar slavistul rus Sobolevski afirma: „Literatura rusă îşi are începutul în literatura sud-slavă şi cele dintâi opere, cu mici excepţii, nu sunt altceva decât copii de pe operele sud-slave.” (2) 

    Apoi, puterea lor crescând, au început o politică de cuceriri necontenite, politică accentuată după ce Petru cel Mare şi Ecaterina II au civilizat cât de cât ţara, care până la ei, dar şi după aceea, era foarte înapoiată şi barbară, un criteriu de comparaţie cu nivelul civilizaţiei occidentale sau chiar al celei est-europene fiind, în continuare, imposibil de găsit. În acelaşi timp, curtea ţarilor imita modelul bizantin, ruşii considerându-se continuatorii acestui imperiu cu o înaltă cultură, moştenitor al valorilor antichităţii greco-romane, peste care s-a altoit ideologia creştină, distrus de turci în 1453. Prin suprimarea de facto a postului de patriarh de Constantinopol ca lider religios al creştinilor ortodocşi, ţarul se va considera, fireşte, părintele spiritual al unor populaţii deosebit de numeroase şi variate, locuind pe un imens teritoriu. Bineînţeles că în viziunea ţarilor, rolul religios pe care pretindeau că îl deţin urma a fi completat cu unul identic de ordin politic. În acest sens, se cuvine menţionat faptul că însuşi cuvântul „ţar” nu reprezintă altceva decât forma slavizată a latinescului „caesar”. 

    Războindu-se permanent cu statele vecine, ruşii, sub dinastia Romanovilor, au cunoscut o formidabilă extindere, puţine fiind popoarele care li se puteau opune. De altfel, ţinta declarată a ţarilor ruşi era stabilirea capitalei imperiului la Constantinopol, ceea ce ar fi echivalat cu dispariţia Imperiului otoman şi a ultimei speranţe de independenţă a popoarelor subjugate de el. 

    Despărţiţi iniţial de mari spaţii geografice, românii şi ruşii s-au întâlnit destul de târziu, şi nici atunci relaţiile dintre ei n-au îmbrăcat forme deosebite. S-a făcut chiar o reuşită comparaţie cu relaţiile româno-suedeze, şi într-adevăr, cu nimic nu erau unele mai intense decât celelalte, ca între nişte popoare despărţite de distanţe apreciabile. Istoriografia stalinistă vedea însă cu totul altfel lucrurile, şi o mostră ar putea fi pasajul următor: „Istoria ne arată deci că poporul român, în lupta lui pentru independenţă şi pentru formarea statului său naţional, a avut cel mai mare şi mai efectiv sprijin numai din partea poporului şi armatei ruse. Începând cu colaborarea dintre Petru cel Mare şi Dimitrie Cantemir, nenumărate au fost luptele în care sângele român a curs alături de cel rusesc, nenumărate au fost acţiunile diplomatice, economice, administrative şi culturale sub care s-a manifestat prietenia ruso-română, atât de folositoare neamului românesc.” (3) Asemenea afirmaţii necontrolate pot fi răsturnate din prima clipă în care cuvântul poate răsuna liber. Replica o dădea un istoric basarabean, de altfel om politic de stânga, dar care n-a tăinuit adevărul: „Deosebindu-se prin firea sa, fiind incomparabil mai bogat înzestrat de natură decât puhoiul neamurilor străine, românul totdeauna a avut şi are o înrâurire îmblânzitoare asupra barbarilor. În contactul său cu rusul, bulgarul, sârbul şi ruteanul, dânsul puţin a împrumutat de la ei, dar în schimb mult le-a dat din obiceiurile şi moravurile sale.” (4) 

    Legături mai consistente au avut românii mai mult cu ucrainienii, care stăpâneau regiunile transnistriene ale Haliciului şi Volâniei. Dar este tot atât de adevărat că de foarte timpuriu dincolo de Nistru au existat numeroşi locuitori români. „În afară de Basarabia, moldovenii formau o masă compactă pe teritoriul de pe malul stâng al Nistrului, în judeţele Olgopol şi Balta ale guberniei Podolia, precum şi în judeţele Tiraspol şi Ananiev ale guberniei Herson”, recunoştea istoriografia sovietică. (5) Este evident că, cel puţin până în secolul al XVIII-lea, românii constituiau populaţia cea mai veche şi cea mai numeroasă pe teritoriul dintre Nistru şi Bug. Prin urmare, nu este cu nimic exagerată afirmaţia că zona Transnistriei este o parte componentă a teritoriului istoric şi etnic al poporului nostru. 

    Nu ne miră aşadar deloc faptul că în a doua jumătate a secolului al XVII-lea turcii încredinţau domnitorului Moldovei, Gheorghe Duca, şi cârmuirea Ucrainei, fapt recunoscut şi de sus-amintitul Berg: „În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, domnitorul Moldovei Gheorghe Duca i-a ajutat pe turci în războiul lor contra Rusiei pe chestiunea Ucrainei. Drept recunoştinţă, turcii l-au făcut domn al Ucrainei şi Gheorghe Duca a început să se numească, deşi pentru scurt timp, «Despot al Moldovei şi Ucrainei».”  

    Imperiul Rus şi expansiunea lui în Principatele Româneşti. Relaţiile româno-ruse pînă la anexarea Basarabiei (1711 - 1806) 

    Autor: Mircea Rusnac, Doctor în Istorie 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb