Venituri în uşoară creştere pentru Telekom România, în al treilea trimestru

C.I.
Ziarul BURSA #Companii / 11 noiembrie 2016

Venituri în uşoară creştere pentru Telekom România, în al treilea trimestru

Veniturile Telekom Romania Communications, fostă Romtelecom, au fost, în trimestrul trei 2016, de 149,1 milioane euro, cu 3,9% mai mari decât în perioada similară a anului 2015, iar pentru primele nouă luni ale anului, acestea au ajuns la 435,7 milioane euro, mai mici cu 1,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Deutsche Telekom controlează 40% din acţiunile Hellenic Telecommunications Organization (OTE), care, la rândul său, deţine 54,01% din Telekom România.

În primăvara acestui an, noul CEO al Telekom România, Miroslav Majoros, a declarat că principalul obiectiv al companiei pentru 2016 este creşterea profitabilităţii, subliniind că este important să găsească un echilibru între investiţii, conducerea firmei şi cererile clienţilor.

Miroslav Majoros l-a înlocuit de la începutul anului pe Nikolai Beckers.

Pro Forma EBITDA (câştigurile operaţionale înaintea dobânzilor, taxelor, deprecierii şi amortizărilor, excluzând costurile de restructurare) pentru trimestrul trei 2016 a fost de 29,5 milioane euro, faţă de 23,9 milioane euro în trimestrul trei 2015, mai mare cu 23,4%, în principal datorită controlului strict al costurilor indirecte, al evoluţiei segmentului wholesale şi a proiectului Ro-NET, în timp ce pentru perioada aferentă primelor nouă luni a fost mai mică cu 21,3%, ajungând la 65,2 milioane euro versus 82,8 milioane euro de la un an la altul, mai precizează comunicatul.

Costurile operaţionale, excluzând deprecierea, amortizarea, cheltuielile legate de programele de pensionare voluntară şi costurile de restructurare, au rămas la nivelul celor din trimestrul trei 2015, în ciuda unor costuri de interconectare mai mari.

Telekom Romania Communications a înregistrat 338.232 de clienţi pentru ofertele convergente MagentaONE, cu 92% mai mulţi faţă de trimestrul trei 2015, conform Telekom România, care menţionează:

"Creşterea cu 2,1% a bazei de clienţi de servicii TV este în linie cu cele raportate în trimestrele anterioare. Numărul abonaţilor TV a ajuns la 1,46 milioane la finalul lui septembrie 2016, cu venituri aferente mai mari cu 5% faţă de trimestrul trei 2015. Tehnologia TV din portofoliul Telekom cu cea mai mare rată de creştere a fost IPTV. În ceea ce priveşte FTTx, acoperirea cu fibră optică a crescut la aproape două milioane de gospodării, de la 1,7 milioane la finalul trimestrului doi 2016. Clienţii care optează pentru această tehnologie beneficiază de viteze de până la 1 Gbps pentru Internet şi de servicii de televiziune interactivă (IPTV).

Numărul abonaţilor de Internet broadband (atât de pe segmentul fix, cât şi de pe cel mobil) a rămas relativ stabil în trimestrul trei 2016 versus trimestrul doi 2016, atingând 1,188 milioane faţă de 1,194 milioane. Veniturile generate de serviciul de Internet pentru trimestrul trei 2016 au scăzut uşor (-1%) comparativ cu perioada similară a anului 2015. Utilizatorii de voce (fixă şi mobilă) au fost 2,165 milioane. În ciuda evoluţiei veniturilor din servicii mobile, veniturile din voce fixă s-au redus cu 13% în trimestrul trei 2016".

Veniturile segmentului wholesale al Telekom Romania Communications au crescut cu 18,6% în trimestrul trei 2016, ajungând la 31,3 milioane euro faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, în timp ce pentru primele nouă luni creşterea a fost de 8,9%, la 85,4 milioane euro.

Numărul de abonamente raportat pentru serviciile fixe şi cele mobile a rămas la acelaşi nivel în trimestrul trei 2016 faţă de perioada similară a anului trecut, respectiv la 4,814 milioane.

Telekom Romania Mobile Communications: Venituri totale în creştere, venituri din servicii în scădere

Telekom Romania Mobile Communications a înregistrat venituri totale de 112,1 milioane euro în trimestrul trei 2016, în creştere cu 2,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce veniturile din servicii au scăzut cu 3,5%, la 77,3 milioane de euro, în trimestrul trei 2016.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, baza totală de clienţi Telekom Romania Mobile Communications a scăzut în trimestrul trei 2016 cu 3,4%, la 5,5 milioane, dintre care 29% reprezintă clienţii serviciilor pe bază de abonament (postpaid).

Segmentul business postpaid a crescut cu 2,4% faţă de trimestrul trei 2015.

ARPU (venitul mediu pe utilizator) a avut o creştere de 0,3% în trimestrul trei 2016, faţă de trimestrul trei 2015.

Comunicatul de presă menţionează: "Marja mai mică pe segmentul serviciilor prepaid, ca urmare a competiţiei intense pe piaţa serviciilor de telecomunicaţii, împreună cu costurile aferente extinderii bazei de clienţi business ai companiei, au dus la o scădere de 2,0% a EBITDA faţă de trimestrul trei 2015.

Împreună cu operaţiunile fixe, Telekom Romania Mobile ia măsuri pentru a-şi îmbunătăţi performanţa, inclusiv prin capabilităţi 4G extinse, iniţiative de realocare a forţei de vânzări şi eficientizare a costurilor".

Anastasios Tzoulas, Director Executiv Financiar al Telekom România, a declarat: "Acest trimestru a fost marcat de rezultate pozitive generate de segmentele cu creştere constantă, precum serviciile TV şi segmentul wholesale, ceea ce a condus la venituri totale mai mari înregistrate atât de fix, cât şi de mobil. Uşoara scădere a numărului de utilizatori ai Telekom Romania Mobile Communications este contrabalansată de creşterea bazei de clienţi MagentaONE, o tendinţă care arată interesul pentru servicii integrate fixe şi mobile. Numărul de clienţi business de pe segmentul mobil a crescut ca urmare a sinergiilor fix-mobil. (...) În ultimele trei luni, am crescut acoperirea FTTx (n.r. fibra optică până în locuinţă) cu aproximativ 16%, până la două milioane de gospodării acoperite de această tehnologie superioară".

Telekom Romania are aproximativ 10 milioane de contracte de servicii. În 2015, Telekom Romania a lansat noul concept comercial MagentaONE, oferind pachete integrate de servicii fix-mobil.

Telekom Romania este prezentă pe piaţa românească din 2014, după rebranding-ul comun al Romtelecom şi COSMOTE România.

OTE - scădere de 28,6% a profitului net

Grupul Hellenic Telecommunications Organisation (OTE) a raportat, ieri, o scădere de 28,6% a profitului net în trimestrul al treilea compensată însă de o creştere a vânzărilor de servicii de Internet în bandă largă şi pay-TV, informează Reuters.

OTE, companie controlată în proporţie de 40% de grupul german Deutsche Telekom, a înregistrat în trimestrul al treilea al acestui an un profit net de 55,9 milioane de euro, în scădere faţă de 78,3 milioane de euro în perioada similară a anului trecut.

Cu toate acestea, investiţiile semnificative în servicii de Internet de mare viteză VDSL precum şi creşterea rapidă a operaţiunilor de pay-TV au ajutat grupul elen să recâştige clienţi şi să depăşească slăbiciunile din România, cea mai mare piaţă a sa din străinătate, informează Agerpres.

Veniturile OTE au crescut cu 2,7% până la 997,9 milioane de euro, în condiţiile în care compania a câştigat 14.000 de noi clienţi la serviciile de Internet de mare viteză VDSL în trimestrul al treilea.

Parlamentarii greci au acceptat luna trecută să elimine dreptul de veto al Parlamentului asupra oricărei schimbări în acordul acţionarilor care controlează operatorul de telefonie OTE, înlesnind astfel vânzarea participaţiei de 5% deţinută de statul elen, în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro. Deutsche Telekom controlează 40% din acţiunile Hellenic Telecommunications Organization (OTE), în timp ce statul elen deţine 10%.

Statul are dreptul, conform acordului acţionarilor, să numească cinci dintre cei 11 membri ai Consiliului de Administraţie. De asemenea, are drept de veto pentru deciziile cheie.

Parlamentarii din opoziţie au acuzat Guvernul că intenţionează să vândă titlurile OTE într-o perioadă în care valoarea acţiunilor este extrem de scăzută.

OTE este a doua mare companie elenă listată, cu o capitalizare de piaţă de aproximativ patru miliarde de euro. O participaţie de 5% în OTE ar putea aduce statului aproximativ 200 de milioane de euro.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb