Veniturile din petrol ale Iranului au scăzut la jumătate din cauza sancţiunilor

A.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 decembrie 2012

Veniturile din petrol ale Iranului au scăzut la jumătate din cauza sancţiunilor

Veniturile din petrol ale Iranului au scăzut la jumătate în acest an comparativ cu anul trecut, din cauza sancţiunilor internaţionale, a declarat duminică ministrul iranian al Economiei, Shamseddin Hosseini, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Al doilea mare producător de petrol din cadrul Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Iranul produce aproximativ 3,5 milioane barili de petrol pe zi (bpd) şi în 2011 a exportat aproximativ 2,5 milioane barili pe zi. La începutul acestui an, ţările occidentale au impus un embargou petrolier împotriva Iranului, ca urmare a lipsei de progrese privind programul nuclear iranian.

"Din cauza sancţiunilor, veniturile petroliere colectate au scăzut cu 50%", a declarat Shamseddin Hosseini pentru postul public de televiziune.

"Prin gestionarea resurselor şi veniturilor nu vom avea probleme cu plata salariilor până la finele acestui an", a mai spus Hosseini referindu-se la anul calendaristic iranian care se va încheia la 2 martie 2013.

Agenţia Internaţională a Energiei estimează că exporturile de petrol ale Iranului au scăzut în luna noiembrie la aproximativ 1,3 milioane de barili pe zi, de la 2,3-2,4 milioane barili pe zi la sfârşitul lui 2011. Această scădere este o consecinţă a embargoului impus de Uniunea Europeană la începutul anului precum şi a scăderii achiziţiilor de petrol iranian de către principalii clienţi asiatici ca urmare a presiunilor SUA.

Pe lângă embargoul petrolier, Iranul se confruntă şi cu o serie de sancţiuni financiare care îngreu­nează repatrierea veniturilor rezultate de pe urma ţiţeiului pe care regimul de la Teheran reuşeşte totuşi să-l vândă.

Mai mulţi oficiali iranieni au estimat deja că scăderea veniturilor va avea un impact asupra bugetului pentru următorul an, care va începe la data de 21 martie 2013. Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad urmează să supună spre aprobare Parlamentului proiectul de buget pentru 2013- 2014.

Exporturilor petroliere sunt o sursă importantă de venituri şi valută pentru guvernul iranian. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Comerţului, aproape 85% din exporturile Iranului în 2011 au fost combustibili şi produse miniere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb