VENITURILE LA BUGET - MAI MICI CU 5,7%, ÎN IANUARIE 2017 FAŢĂ DE ACEEAŞI LUNĂ A ANULUI TRECUT Dochia: "Scăderea surprinzătoare a veniturilor bugetare - un semnal rău pentru 2017"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 februarie 2017

Dochia: "Scăderea surprinzătoare a veniturilor bugetare - un semnal rău pentru 2017"

Comisia Europeană îi spune ministrului nostru de finanţe că trebuie să anunţe care sunt măsurile de reducere a deficitului bugetar în ţintele Pactului de Stabilitate

Excedentul bugetar a scăzut, de la an la an

Veniturile înregistrate la bugetul statului au scăzut cu 5,7%, în ianuarie 2017 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cifrându-se la 19,2 miliarde lei, respectiv 2,4% din PIB, conform execuţiei bugetare.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) subliniază că încasările din TVA s-au diminuat cu 24,8%, în perioada analizată, "pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, măsură care s-a reflectat în încasările începând cu luna februarie 2016". Rambursările de TVA au fost mai mari cu 75 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, reprezentând 1,2 miliarde lei, mai susţin sursele citate.

Scăderea de TVA de la 24% la 20% nu are nicio legătură cu reducerea veniturilor bugetare din ianuarie, este de părere analistul economic Aurelian Dochia, administrator în cadrul BRD Groupe Societe Generale, menţionând că efectele măsurii de scădere a TVA au trecut de mult. Nici măcar reducerea de la 20% la 19%, din ianuarie anul în curs nu ar fi trebuit să fie menţionată ca motivaţie pentru reducerea încasărilor la buget, întrucât ea trebuia să fie deja prevăzută în buget, fiind cunoscută încă din anii anteriori.

Specialistul ne-a precizat: "În concluzie, scăderea TVA nu este o justificare pentru diminuarea veniturilor, această evoluţie din luna ianuarie fiind surprinzătoare şi, în acelaşi timp, fiind un semnal rău pentru 2017. Oricum bugetul propus era foarte, foarte la limită şi ar fi trebuit ca toate să meargă perfect ca acesta să iasă".

Ca în fiecare an, autorităţile manevrează cheltuieli, amână investiţiile pentru a ţine sub control deficitul, dar "echilibristica în acest an este prea mare, fiind clar pentru toată lumea că nu ne vom încadra în deficitul de 3%", conform domnului Dochia.

Reprezentanţii MFP au transmis că, în ianuarie 2017 faţă de intervalul similar din anul precedent, au fost înregistrate creşteri la încasările din impozitul pe salarii şi venit (+24,9%), impozitul pe comerţ exterior şi tranzacţiile internaţionale (+10,1%), venituri din capital (+63,9%) şi la contribuţiile sociale (+9,4%).

CE îi spune ministrului nostru de finanţe să anunţe măsurile de readucere a deficitului bugetar în ţintele Pactului de Stabilitate

Vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrivskis şi Comisarul pentru Afaceri Economice şi Financiare Pierre Moscovici au trimis ministrului nostru de Finanţe Viorel Ştefan o scrisoare în care spun că, până la momentul lansării Prognozei de Primăvară (aprilie 2017), guvernul român ar trebui să anunţe "credibil" care sunt măsurile menite să readucă deficitul bugetar în ţintele Pactului de Stabilitate.

Estimările Comisiei Europene referitoare la principalele coordonate ale bugetului de stat pentru 2017 şi la previziunile pentru 2018 diferă semnificativ de cele ale guvernului român. În timp ce Guvernul Grindeanu anunţă, pentru acest an, un deficit de 2,96% din PIB, CE estimează că acesta va atinge 3,6% din PIB, conform scrisorii transmisă MFP şi citată de cursdeguvernare.ro.

Estimările conţinute de Prognoza de Iarnă 2017 sunt făcute în baza cifrelor anului 2016 aplicând principiul "no policy changing", adică nimic nu se schimbă. Cu toate acestea, autorităţile au modificat deja cadrul fiscal şi au în programul de guvernare măsuri care vor continua să modifice acest cadru.

Şi nivelul excedentului înregistrat în ianuarie anul acesta este în scădere faţă de cel din aceeaşi lună a anului trecut, după cum a anunţat MFP: "Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat cu un excedent de 3 miliarde lei, respectiv 0,37% din PIB, faţă de 4,7 miliarde lei, respectiv 0,62% din PIB, înregistrat la aceeaşi dată a anului 2016".

Potrivit sursei citate, cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 16,2 miliarde lei, au crescut cu 3,5%, în intervalul analizat, "diminuându-se cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB".

Cheltuielile de personal au crescut cu 8,2%, fiind determinate de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2016, de prorogarea unor termene, precum şi de unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 7,4%, în timp ce cheltuielile cu asistenţa socială au crescut cu 9,5%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, precum şi de alte măsuri ce au fost aprobate în timpul anului 2016.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 305,8 milioane lei, respectiv 0,04% din PIB.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. iar Soros le-a bagat ceva in buget.

    1. da mah, tot timpul alt cineva e de vina cand e vorba de PSD :))

      Sunt aceleași lighioane care ies în față să critice.

      Dochia a lăudat toate măsurile economice adoptate de guvernele Băsescu. Alea erau foarte sustenabile. 

      1. Dochia nu a criticat pe nimeni .

      Dochia a descris cum percepe el Realitatea . 

      2. Masurile luate de " guvernele Basescu " au fost luate pentru ca masurile luate de guvernul Tariceanu-PSD nu erau sustenabile . 

      Si au restabilit rapid echilibrele macroeconomice . 

      Deci au fost "sustenabile " economic . 

      S-a dovedit ca nu au fost "sustenabile " politic . 

      3. Nimeni nu ne poate impiedica sa ne luam dorintele drept Realitate . 

      Ulterior , doar moartea ne poate feri de contactul cu Realitatea . 

      Poate ca ar fi util sa ne amintim de intamplarile din 2008 - 2010 . 

      Daca vrem ... 

      4. Aurelian Dochia isi asuma opiniile .

      Adica nu semneaza " anonim "... 

      ....cred ca devina este Guvernul Ciolos...Sa vedem noi la sfarsit de an ce "gaura neagra " in Buget o sa faca Dragnea siGrindeanu.....

      Guvernele Băsescu au batjocorit populația adoptând măsuri de austeritatea la grămadă pentru deturnarea fondurilor către scheme de investiții tip ANRP și patinoare în sate cu 2 bătrâni.

      Aurelian Dochia mestecă aceleași marote de aburit găini. 

    Asta-i doar inceputul minunatului program economic al guvernarii psd. Consecintele se vor vedea peste 5-10 ani, din cauza taierilor de investitii ce vor urma.

    1. N-ar trebui să mai așteptăm 5-10 ani să interzicem SRI-ului să mai desfășoare activități economice.

      Tăierile de la investiții lovesc direct în firmele de casă ale SRI. De asta și urlați. 

      Si nu s-au limitat sa stopeze orice investitie a statului, ci au interzis investitiile si la toate societatile comerciale pe care statul le controleaza: toate aceste companii sunt acum obligate legal sa cedeze statului 90% din profit, nemaiputand investi in propria lor dezvoltarea si competitivitate. Are loc o adevarata devalizare a economiei, orchestrata doar pentru salvarea politicienilor puscariabili.

    Franta depaseste sistematic deficitul ba inca ajunge si pe la 5% si nu are nimeni curaj sa-i zica ceva ca -si ia jucariile si pleaca ca GB.

    1. Bati campii! Jaful practicat de PSD (sub diversele lui denumiri de pana acum) a adus Romania in situatia singulara de a nu avea autostrazi si de a-si fi cedat patrimoniul economic pentru spagi bagate in buzunarele mafiei. Cum poti sa faci comparatii cu Franta?! Ai fost tu vreodata in Franta, ca sa vezi macar cu ochi de turist ce infrastructura si-a dezvoltat? Orice comparatie intre Franta si Romania este dovada de rea-credinta a postacilor PSD. Ce nevoie reala ar avea Romania, pentru a se indatora si a indatora generatiile viitoare? Niciuna! Totul se face doar pentru indobitocirea votantilor si pentru mentinerea mafiei PSD la butoane.

      In continuare , intrebarea care se pune - in Realitate - este :

      la ce dobanda se va imprumuta Romania pentru a finanta un deficit de 5 % ? 

      La dobanda la care se imprumuta Franta ? 

      Sau dubla / tripla ? 

      O astfel de dobanda poate fi platita ? 

      Cat timp ? 

      Da' nu pare ca dv sunteti tocmai interesat de Realitate ... 

      Dv stiti ca un stat se poate imprumuta nelimitat pentru consum ... 

      Dv stiti ca taierile de salarii din 2010 au fost facute pentru ca TB este un ticalos ... 

      Dv nu aveti dileme ... 

      Dv sunteti un om fericit ... 

    O solutie de îmbunătățire a veniturilor ar fi fiscalizarea traficului cu mașini second-hand, este evaziune 90% in acest domeniu. Nu-mi explic pasivitatea fiscului, politiei, procuraturii si legiutoriului pentru a stavili acest fenomen, sa fie doar incompetenta?

    1. Nu exista pasivitatea nimanui, fiscalizarea discriminatorie invocata de tine ar fi ilegala. Nu mai umblati cu gogosi, explicati-ne pana una-alta hotia la drumul mare facuta de PSD. Asta ne-a adus in sapa de lemn! PSD ar mai trebui sa fiscalizeze si mersul pe strada, ca sa iasa la vopsea dupa cate minciuni a turnat la alegeri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb