Actualul conflict militar dintre Federaţia Rusă şi Ucraina este generat de dorinţa lui Vladimir Putin de a schimba regimul politic de la Kiev, deoarece o eventuală aderare a Ucrainei la NATO şi la Uniunea Europeană, i-ar crea probleme majore de politică internă liderului de la Kremlin, a declarat, pentru ziarul BURSA, amiralul în rezervă Vergil Chiţac, primarul municipiului Constanţa.
"Putin avea peste 150.000 de militari care încercuiau Ucraina şi multă tehnică militară, comunicaţii, logistică deplasată. O acţiune militară era uşor previzibilă pentru că oamenii aceştia nu puteau să se întoarcă acasă aşa uşor, pur şi simplu, fără nicio explicaţie. Putin pretextează că se apropie NATO de graniţele Federaţiei Ruse. NATO este o alianţă politico-militară defensivă. Nimeni nu crede, nici măcar Putin, că presupunând prin absurd că pe toată graniţa Federaţiei Ruse ar exista state membre NATO, nimeni nu îşi închipuie că NATO va ataca Rusia. Problema lui Putin vine din interior. Dacă Ucraina va deveni un stat democratic, cu toate preceptele democraţiei, cu rule of law, cu economie de piaţă, cu cetăţeni care trăiesc mai bine, atunci el va avea o problemă politică internă majoră. Pentru că cetăţenii ruşi vor vedea că la graniţe, state care au aparţinut URSS trăiesc în democraţie şi nu în dictatură sau autocraţie şi trăiesc bine, au libertatea cuvântului şi se bucură de drepturile omului. Aici se joacă totul. Este vorba de vulnerabilitatea lui Putin pe care o are din punct de vedere politic. O Ucraină stabilă, democratică şi prosperă îi crează lui Putin mari probleme politice în interiorul Rusiei", ne-a spus Vergil Chiţac.
Domnia sa a menţionat că loviturile aeriene de ieri ale Federaţiei Ruse au fost bine ţintite, menite să distrugă infrastructura militară a Ucrainei, în teritoriul care este împânzit de spioni ruşi.
"Din cunoştinţele mele, încă din perioada Maidan-ului, serviciile secrete ucrainene erau împânzite de agenţi GRU şi FSB. Putin are coloana a cincea foarte bine montată în Ucraina, care i-a transmis date pentru atacurile aeriene de acum împotriva infrastructurii militare. El vrea să pedepsească Vestul, pentru că a dotat armata ucraineană cu echipamente şi tehnică militară. Acţiunea aceasta chirurgicală din sudul Ucrainei era previzibilă. După ce a anexat Crimeea, lui Putin îi lipseşte coasta de la Marea de Azov, e posibil ca pretenţiile lui să fi crescut şi să includă şi Odessa. Vom vedea exact amploarea acestor acţiuni în orele şi zilele următoare; deocamdată suntem încă pe tărâmul speculaţiilor.
Un lucru este cert: Putin are pregătire kaghebistă, iar în aceasta surprinderea strategică este un element esenţial. Aşa s-a întâmplat şi în Crimeea, când i-a păcălit pe americani. Anexarea Crimeei a fost lebăda neagră, surprinderea strategică a fost formidabilă atunci", a precizat amiralul în rezervă Vergil Chiţac.
El a arătat că, paradoxal, dacă accesul în portul ucrainean Odessa va fi blocat de Federaţia Rusă, transportul de containere s-ar muta mai la sud, adică în porturile de la Marea Neagră ale României şi Bulgariei, "lucru care nu ne bucură în actuala situaţie".
Domnul Chiţac a menţionat că, din păcate, în acest moment, din cauza deciziilor autorităţilor centrale, Portul Constanţa a devenit un port scump. "E vina noastră, din cauză că portul este condus pe OUG 109/2011 privind guvernarea corporatistă şi i se impune profit. În niciun loc din lumea civilizată un port comercial nu va avea ca indicator de performanţă profitul, ci volumul de mărfuri traficate prin portul respectiv. Or noi dacă am pus profit acolo, şeful Portului trebuie să facă profit şi îl face din ridicarea preţurilor de închiriere, fapt care va atrage creşterea navlului ceea ce i-ar face pe mulţi armatori să se gândească dacă mai trec prin Portul Constanţa sau nu", a spus Vergil Chiţac.
El a mai arătat că actualul conflict de la Marea Neagră va avea efecte şi în relaţia pe care Federaţia Rusă o are cu China, statul asiatic fiind beneficiarul unei investiţii americane în Georgia.
"În privinţa investiţiei americane în portul Anaklia din Georgia, este vorba despre un port cu dane de mare adâncime care ar fi trebuit să fie capătul drumului mătăsii care pleacă din China. Or, prin noua situaţie geostrategică de la Marea Neagră, cred că se pune problema implicării în conflict şi a Chinei, care îşi vede compromise interesele economice. Lucrurile sunt foarte complicate din punct de vedere economic, strategic, militar şi politic. Mi-e greu acum să fac o previziune, dar pot să vă spun că nici Putin nu cred că ştie ce se va întâmpla. El a şi spus că Federaţia Rusă va acţiona în funcţie de contextul de pe teren", a menţionat Vergil Chiţac.
Amiralul în rezervă a specificat că, deşi Vladimir Putin vorbeşte despre uşa lăsată deschisă diplomaţiei, în acest moment nu poate avea loc nicio negociere cu liderul de la Kremlin, deoarece acesta în discursul său din urmă cu câteva zile a negat existanţa Ucrainei, iar invazia de ieri demonstrează că acestuia nu îi pasă nici de tratatele internaţionale şi nici de sancţiunile ce sunt impuse Federaţiei Ruse.