"Verificările făcute de comisarii ANPC nu au fost acţiuni de imagine"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii / 30 august 2017

"Verificările făcute de comisarii ANPC nu au fost acţiuni de imagine"

(Interviu cu domnul Paul Anghel, Director General în cadrul ANPC)

"Personal, am propus plafonarea nivelului DAE la IFN-uri, ca urmare a descoperirii unor niveluri de dobândă cel puţin imorale"

"Vor fi demarate acţiuni de control la comercializarea rechizitelor şi uniformelor şcolare, la derularea programelor guvernamentale «Cornul şi laptele» şi «Mere în şcoli»"

"Vânzările de autoturisme şi piese auto, precum şi asigurarea service-ului au fost întotdeauna în atenţia ANPC"

Coloranţi expiraţi de 16 ani la cofetăria Silvian, Constanţa

Verificările făcute de comisarii ANPC în această vară pe Litoral nu au fost doar acţiuni de imagine, ci "au fost acţiuni menite să apere interesele turiştilor", ne-a spus Paul Anghel, Director General Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Printre altele, domnia sa ne-a precizat, într-un interviu, că, în cadrul Comandamentului Litoral 2017, comisarii ANPC au desfăşurat un număr de 586 de acţiuni de control, dar abateri de la prevederile legale în vigoare au fost constatate la 480 de operatori economici. ANPC a aplicat 675 de sancţiuni, din care 418 amenzi contravenţionale în valoare de 2.068.500 lei şi 307 avertismente.

Reporter: În această vară, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a avut acţiuni de răsunet atât pe litoral, cât şi la munte. Cetăţenii v-au aplaudat, politicienii v-au criticat. La final de sezon estival, vă rog să faceţi un bilanţ al acestor acţiuni.

Paul Anghel: În cadrul Comandamentului Litoral 2017, în perioada 01.07.2017 - 20.08.2017, comisarii ANPC au desfăşurat un număr de 586 de acţiuni de control, dar abateri de la prevederile legale în vigoare au fost constatate la 480 de operatori economici.

Au fost aplicate 675 sancţiuni, din care 418 amenzi contravenţionale în valoare de 2.068.500 lei şi 307 avertismente.

Paul Anghel: Au fost oprite definitiv şi retrase de la comercializare produse în valoare de 34.171 lei. De asemenea au fost retrase temporar de la comercializare produse în valoare de 64.916 lei şi a fost dispusă măsura de oprire temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor, la un număr de 28 operatori economici.

Din cele 586 de acţiuni de control, un număr de 254 au vizat unităţile de alimentaţie publică (restaurante, terase, pizzerii, baruri), 213 unităţile de cazare tip: hotel, căsuţe camping, vile, 84 unităţile de comercializare produse alimentare şi 35 unităţile de comercializare produse nealimentare. Este sigur un raport parţial.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră cu privire la declaraţiile politicienilor, respectiv ale oficialităţilor din turism, cu privire la ce a făcut ANPC în această vară?

Paul Anghel: Comisarii ANPC şi-au făcut datoria, au acţionat cu verticalitate şi fermitate şi au aplicat spiritul şi litera legii. Ce pot să vă spun este faptul că verificările făcute de comisarii ANPC nu au fost doar acţiuni de imagine, au fost acţiuni menite să apere interesele turiştilor veniţi să-şi petreacă vacanţa pe litoral, iar singurii care trebuie să aibă de câştigat sunt consumatorii şi litoralul românesc. Absolut toate instituţiile statului cu atribuţii de control au conlucrat făcând posibil un concediu liniştit, fără probleme, pentru turistul român sau străin venit pe litoralul românesc.

Reporter: Care a fost reacţia turiştilor de pe litoral când au văzut inspectorii ANPC? Dar cea a angajaţilor unităţilor verificate?

Paul Anghel: De cele mai multe ori turiştii au apreciat activitatea desfăşurată de comisarii ANPC, conştienţi fiind că acţiunile comisarilor ANPC au scopul de a le apăra drepturile legitime. Au fost şi cazuri izolate în care cetăţenii au luat apărarea operatorului economic, nerealizând pe moment pericolul la care erau expuşi. Este cazul controlului efectuat la Eforie Nord, când comisarii au oprit un autobuz care circula pe ruta Constanţa - Mangalia, întrucât un număr de persoane era transportat în picioare, în contextul în care autovehiculul nu era prevăzut cu locuri în picioare pentru călători, ci doar cu un număr fix de locuri pe scaune.

Reporter: Care a fost valoarea totală a amenzilor pe care le-aţi dat în această vară? Câte alimente aţi distrus?

Paul Anghel: În cadrul Comandamentului Litoral 2017, până în prezent, au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 2.068.500 lei şi au fost oprite definitiv şi retrase din circuitul de consum produse în valoare de 34.171 lei.

Reporter: Care sunt cele mai sigure restaurante de la munte/mare unde cetăţenii pot mânca liniştiţi?

Paul Anghel: Marea majoritate a restaurantelor sunt sigure. Ar fi incorect şi neprofesionist să recomand eu un anumit restaurant. Ce pot să vă spun este faptul că un număr foarte mic de operatori economici din alimentaţia publică a folosit produse sau proceduri care puteau afecta sănătatea consumatorilor, iar aceştia, ca urmare a controalelor, inclusiv ale comisarilor ANPC, au remediat abaterile constatate.

Reporter: Care este, din punctul dumneavoastră de vedere, cel mai mare pericol la adresa securităţii cetăţenilor?

Paul Anghel: Sunt multe pericole care pot apărea în relaţia consumator-operator economic, produsele în afara datei durabilităţii minimale (expirate) comercializate sau folosite la prepararea anumitor produse finite, produsele depozitate la alte temperaturi decât cele indicate de producător, produsele alterate etc., piscinele în care nu a fost schimbată apa conform prevederilor legale, cele care nu au bară de protecţie sau adâncimea afişată, zonele şi utilajele de agrement fără verificări CNCIR (Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune) neexpertizate, mijloace de transport în comun în care se depăşeşte gradul de încărcare şi multe altele.

Reporter: De ce nu aţi luat alături de dumneavoastră în controalele din această vară şi asociaţiile de consumatori?

Paul Anghel: Reprezentanţii asociaţiilor de consumatori nu au drept de control conform art. 42 din Ordonanţă Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor.

Reporter: Ce controale aveţi în vedere pentru această toamnă/iarnă?

Paul Anghel: Vom continua seria controalelor pentru verificarea respectării dispoziţiilor legale privind protecţia consumatorilor, referitoare la securitatea produselor şi serviciilor, precum şi pentru apărarea drepturilor legitime ale consumatorilor. Având în vedere că se aproprie începerea noului an şcolar, vor fi demarate acţiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea rechizitelor şi uniformelor şcolare, la derularea programelor guvernamentale "Cornul şi laptele" şi "Mere în şcoli". De asemenea, avem în vedere, pentru perioada vacanţei de iarnă, organizarea Comandamentului de iarnă.

Reporter: Sunt foarte multe reclamaţii la importatorii de automobile. Aveţi în vedere controale şi la aceştia?

Paul Anghel: Vânzările de autoturisme şi piese auto, precum şi asigurarea service-ului au fost întotdeauna în atenţia instituţiei noastre. Precizez că, în conformitate cu articolului 5 alineatul 2 din legea nr 245/2004 (r1) privind securitatea generală a produselor, "în cazul în care producătorii şi distribuitorii au cunoştinţă sau ar trebui să cunoască, pe baza informaţiilor pe care le posedă şi în calitate de specialişti, că unele produse pe care le-au pus pe piaţă sau care au fost furnizate într-un alt mod consumatorilor, prezintă riscuri care sunt incompatibile cu cerinţele de securitate generală, ei trebuie să informeze imediat autorităţile competente, precizând acţiunile întreprinse în scopul de a preveni riscurile pentru consumatori". Importatorii şi distribuitorii notifică Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor ori de câte ori lansează campanii de rechemare în service atunci când constată abateri de calitate. Toate aceste notificări sunt postate pe pagina web a ANPC.

Reporter: Care este stadiul proiectului din Parlament care vizează modificarea statutului ANPC?

Paul Anghel: Nu ştiu care mai este stadiul acestui proiect.

Reporter: Ce părere aveţi despre iniţiativa BNR de a plafona, într-un fel, dobânzile creditelor de la IFN-uri?

Paul Anghel: Personal, am propus plafonarea nivelului DAE ca urmare a controalelor efectuate şi a descoperirii unor niveluri de dobândă cel puţin imorale, acum ceva timp. Am înţeles, ulterior, că grupuri de parlamentari propun plafonări şi am aflat că inclusiv la nivelul Băncii Centrale se caută soluţii în acest sens.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb