Piaţa clădirilor cu energie zero a fost evaluată la 70,30 miliarde de dolari în 2022 şi se estimează că va ajunge la 223,50 miliarde de dolari până în 2030, în baza unei creşteri anuale compuse de 16,50% din 2023 până în 2030, conform unei analize realizate de Verified Market Research.
Aceasta notează că expansiuna pieţei globale a clădirilor cu energie zero este influenţată în mod semnificativ de furnizorii cheie, iar printre aceştia se numără Altura Associates, Canadian Solar Inc., DABITRON Group Canary Islands, Daikin Industries Ltd., GreenTree Global, Honeywell International Inc., Integrated Environmental Solutions, Johnsons Control International Plc, Kingspan Group Plc, Mitsubishi Electric Corp. Raportul arată că aceşti furnizori stimulează inovaţia, investiţiile în cercetare şi dezvoltare, şi intră în parteneriate strategice cu alte afaceri pentru îmbunătăţirea poziţiei pe piaţă.
• Creşterea populaţiei stimulează piaţa clădirilor cu energie zero
Populaţia globală creşte rapid, notează raportul citat, menţionând: "Conform estimărilor, populaţia globală va creşte la peste 9,5 miliarde până în 2050, de la aproximativ 7,8 miliarde în 2021. Această expansiune semnificativă a populaţiei va stimula creşterea sectorului construcţiilor în anii următori. În plus, se preconizează că extinderea gradului de conştientizare a publicului cu privire la încălzirea globală şi protecţia mediului va motiva oamenii din întreaga lume să se orienteze spre clădiri cu energie zero, în următorii ani. Totodată, previziunile arată că extinderea pieţei clădirilor cu energie zero va fi susţinută de măsurile luate guverne pentru atingerea neutralităţii carbonului până în anii 2050 şi 2070".
Verified Market Research aminteşte că cererea de clădiri cu energie zero a crescut de-a lungul timpului, pe măsură ce preocupările legate de energie şi conştiinţa privind mediul s-au răspândit la nivel global. "Din cauza epuizării rezervelor de combustibili fosili, creşterea exponenţială a preţurilor combustibililor tradiţionali i-a determinat pe utilizatori să treacă la surse regenerabile pentru operarea clădirilor cu energie zero", potrivit raportului citat, care subliniază că acest tip de clădiri beneficiază de o proiectare eficientă din punct de vedere energetic, de sisteme de energie regenerabilă şi practici eficiente de gestionare a energiei. Raportul precizează: "Aceste clădiri minimizează consumul de energie şi utilizează surse de energie regenerabilă pentru a atinge un echilibru energetic net zero. Clădirile cu energie zero pot genera economii de costuri pe termen lung pentru proprietari şi ocupanţi. Încorporând tehnologii eficiente din punct de vedere energetic şi sisteme de energie regenerabilă, aceste clădiri pot reduce semnificativ facturile la energie şi cheltuielile operaţionale pe parcursul ciclului lor de viaţă".
• Sectorul rezidenţial va avea cea mai mare creştere pe piaţa clădirilor cu energie zero
Conform raportului Verified Market Research, pe piaţa clădirilor cu energie zero, segmentul comercial - care include institute, birouri corporative, birouri guvernamentale şi uzine de producţie - va creşte constant în perioada 2023-2030. Cu toate acestea, sectorul rezidenţial este aşteptat să crească în cel mai rapid ritm în perioada analizată.
În baza analizei regionale, în 2022, regiunea nord-americană a deţinut cea mai mare cotă pe piaţa clădirilor cu energie zero. Ţări precum Statele Unite şi Canada sunt "cele mai agresive" în procesul de adoptare a noilor tehnologii, ceea ce duce la o expansiune rapidă a pieţei în această regiune.
Factorii majori care determină expansiunea pieţei sunt legislaţia severă adoptată de guvernul Statelor Unite, precum şi eforturile organizaţiilor locale şi ale Departamentului de Energie al Statelor Unite privind sustenabilitatea clădirilor existente şi noi, conform analizei. Potrivit acesteia, California are cele mai multe clădiri net zero, ceea ce i-a adus o cotă de piaţă semnificativă pe piaţa de profil.
(Articol preluat din revista BURSA Construcţiilor)