VICEPREMIERUL DÎNCU: "Avem 658 de milioane de euro de la UE pentru modernizarea administraţiei"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 martie 2016

"Avem 658 de milioane de euro de la UE pentru modernizarea administraţiei"

Ţara noastră are la dispoziţie un buget de 658 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA), astfel încât să dezvolte o administraţie mai eficientă şi mai transparentă, a declarat, ieri, vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul al Dezvoltării Regionale, cu ocazia semnării primelor contracte de finanţare din fonduri europene pentru perioada 2014-2020.

"POCA este unul dintre cele mai de succes programe ale exerciţiului financiar trecut, unde am avut o rată de absorbţie de 98%. Pentru noul program avem o ţintă ambiţioasă şi un buget de 658 de milioane de euro, de trei ori mai mare decât în perioada de programare anterioară, prin care să ajungem la o administraţie mai eficientă şi mai transparentă", a spus vicepremierul Dîncu, subliniind: "Am deschis liniile de finanţare încă din primăvara anului trecut. Vom lansa trei contracte de finanţare, care vor sprijini condiţionalităţi ex-ante pe care le avem pentru alte programe operaţionale, precum Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) sau în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cât şi măsuri pe termen scurt care sunt legate de strategia pentru consolidarea administraţiei publice".

În opinia vicepremierului, prioritatea este dată de îmbunătăţirea capacităţii administrative în ceea ce priveşte protecţia mediului, pe de o parte, şi evaluarea riscurilor, pe de altă parte.

"Trebuie să încercăm să standardizăm relaţia dintre cetăţean, administraţie şi funcţionar. De foarte multe ori, întregul risc pentru administraţie este mutat cetăţeanului, prin costuri, prin costuri de timp, prin costuri de bani.

Va trebui să gândim administraţia astfel încât să îşi asume propriile costuri, fără să le arunce în partea cetăţeanului", a adăugat Vasile Dîncu, menţionând că autorităţile vor să regândească administraţia locală.

"Cea mai mare parte a banilor vrem să meargă spre administraţia locală şi pentru instituirea de competenţe şi sprijinul administraţiei locale. Vom încerca să formăm funcţionari publici chiar la locul lor de muncă, să nu-i plimbăm tot timpul pe la Bucureşti", potrivit sursei citate.

Contractele de finanţare în cadrul POCA au fost semnate ieri de ministrul Dezvoltării Regionale, vicepremierul Vasile Dîncu, din partea MDRAP, respectiv de ministrul Mediului, Cristina Paşca Palmer, şi de şeful IGSU, generalul de brigadă Ovidiu Vasilică, din partea beneficiarilor.

Două contracte au fost semnate cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, având o valoare totală de 22,8 milioane de lei, un contract a fost încheiat cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (în valoare de 31,8 milioane lei), iar un contract cu MDRAP - Direcţia Generală Administraţie Publică, cu o valoare de 37,1 milioane de lei.

"Proiectele MMAP vizează dezvoltarea capacităţii administrative a autorităţilor pentru protecţia mediului în scopul derulării unitare a procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, precum şi consolidarea capacităţii administrative a ministerului prin dezvoltarea de sisteme şi standarde care să optimizeze procesul de politici publice în domeniul protecţiei biodiversităţii", se arată într-o informare a autorităţilor.

Proiectul IGSU este prevăzut să se deruleze pe o perioadă de 18 luni şi ţinteşte realizarea unei evaluări a riscurilor de dezastre la nivel naţional, în ceea ce priveşte siguranţa cetăţenilor, la nivel social, economic şi de mediu.

Valoarea totală a finanţării celor patru proiecte amintite este de aproximativ 20,3 milioane de euro.

Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020 este cofinanţat din Fondul Social European, iar printre principalele ţinte ale acestui program se regăsesc 90.000 de funcţionari publici instruiţi, 250 de instituţii publice şi judiciare, care vor beneficia de finanţare pentru optimizarea activităţii, creşterea performanţelor şi a calităţii serviciilor publice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb