Nu a existat o desincronizare în privinţa obţinerii avizelor pentru Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Orban în 6 ianuarie 2020, prin care se modifică, printre altele, prevederile din OUG 114/2018, a declarat, ieri, vicepremierul Raluca Turcan.
Declaraţia vicepremierului a fost făcută în contextul în care Consiliul Economic şi Social (CES) a avizat pozitiv actul normativ abia a doua zi, după ce acesta a fost adoptat în şedinţa de Guvern din 6 ianuarie, şi nu înainte aşa cum prevede legislaţia în vigoare. Unii membri ai CES au susţinut că, în întrunirea de luni au avizat un proiect de ordonanţă simplă, iar apoi Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă, care conţinea şi alte prevederi.
Raluca Turcan a precizat: "Nu putem spune că a existat un aviz post şedinţă de Guvern, ci simultan cu şedinţa de Guvern. (...) Poate pentru altcineva este neclar, pentru noi în discuţia din şedinţa de Guvern lucrul acestea a fost foarte limpede. Am plecat de la o discuţie despre o ordonanţă simplă, însă au fost identificate elementele de urgenţă care să justifice emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă, pentru că vorbim de funcţionarea financiară a României. Bugetul din anul 2020 trebuia să aibă pilonii pe care să funcţioneze. Nu a fost o desincronizare, ci mai mult o ajustare din mers în privinţa obţinerii acestor avize".
Vicepremierul a arătat că urgenţa adoptării acestei ordonanţe a fost justificată de blocarea de către parlamentarii PSD a unor măsuri care sunt benefice tuturor cetăţenilor.
Turcan a spus: "Am apelat la această ordonanţă de urgenţă din cauza unor blocaje făcute de către cei care s-au aflat la guvernare până spre finalul anului trecut şi, din cauza acestui blocaj, măsuri utile pentru români nu au putut să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020. Nu a fost o ordonanţă dictată de alte interese decât cele ale unor beneficii pentru majoritatea românilor şi aplicarea bugetului pentru anul 2020, astfel încât România să beneficieze de dezvoltare şi de predictibilitate. Ţinând cont că au existat avizele ministerelor de resort, că textul ordonanţei acoperă principalele măsuri care să deblocheze sectorul economic, să ia presiunea de pe sectorul bancar, sectorul energetic, sectorul comunicaţiilor, să dea drumul funcţionării Pilonului II de pensii, să lase în continuare în funcţiune nişte scheme de majorări de venituri, această ordonanţă va produce efecte benefice. Dacă cei de la PSD se ocupă de blocaje, este decizia lor. Noi vom găsi toate pârghiile constituţionale pentru ca românilor să le fie bine".
Guvernul a adoptat în 6 ianuarie ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care cuprinde prevederile din legea de corectare a OUG 114. Actul normativ prevede amânarea termenului pentru dotarea cu aparate de marcat pentru operatorii economici care efectueaza livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale; îngheţarea indemnizaţiilor pentru funcţiile de demnitate publică, la nivelul aferent lunii decembrie 2019; menţinerea indemnizaţiei de hrană la nivelul din 2019; menţinerea cuantumului lunar al indemnizaţiei de merit la nivelul de 6240 lei; ocuparea prin detaşare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice se poate realiza numai cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de jurist în data de 10.01.2020, 10:30)
Pe cine prosteste doamna Turcan ,in sedinta guvernului din 6 01.2020, sa vorbit cu subiect si predicat, de OUG de modificare a OUG 114/2019.avizul CES s-a data ulterior a doua zi.Aceasta OUG nr 1/2020 daca ar fi contestata de Avocatul poporului la CCR s-ar dovedii ca nu este constitutionala ..Ministrul justitiei se face ca nu obsera aceasta ilegalitate,partidele din opozitie dorm ? CCR cu ani in urma a declarat neconstitutionale legile si OUG-urile care au fost atacate l;a CCR , ca nu au luat avizul CES inaintea adoptarii.