Vicepreşedinte BCE: "Intrarea în incapacitate de plată nu atrage automat ieşirea Greciei din zona euro"

Internaţional / 21 aprilie 2015

Actualizare 18:50 Tsipras şi Merkel se întâlnesc joi la Bruxelles

Premierul grec, Alexis Tsipras, confruntat cu negocieri dificile cu creditorii Greciei, se va întâlni cu cancelarul german, Angela Merkel, joi, cu ocazia summitului Uniunii Europene privind imigranţii din Marea Mediterană, a anunţat marţi guvernul grec, relatează presa internaţională.

Tema discuţiilor dintre Tsipras şi Merkel nu a fost precizată în comunicatul cabinetului premierului grec, însă presa se aşteaptă ca acestea să se concentreze pe criza finanţării pentru ţară.

---

Actualizare 18:28 SUA: Este în interesul Greciei şi al întregii lumi să se ajungă la un acord

Dacă instituţiile greceşti nu găsesc o cale de a ajunge la un acord cu creditorii, atunci nu ar fi un pericol numai pentru această ţară, ci ar fi un risc pe care întrega economie globală nu ar vrea să şi-l asume, când "lucrurile de-abia încep să se îndrepte", a declarat marţi Jason Furman, preşedintele consilierilor economici ai preşedintelui Barack Obama, transmite Bloomberg.

Furman a spus că este în interesul Greciei, al creditorilor acesteia şi al întregii lumi ca cele două părţi să stabilească reformele structurale care să readucă economia elenă la creştere şi să îi permită să îşi plătească datoriile.

El a arătat că oficialii americani nu sunt convinşi de asigurările date de europeni, că efectul unei ieşiri a Greciei din zona euro poate fi ţinut sub control.

Statele Unite încurajează Grecia şi reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI "să îşi suflece mânecile şi să facă tot ceea ce este necesar din punct de vedere tehnic", a menţionat Furman.

"Preşedintele urmăreşte personal situaţia. A discutat acest subiect cu premierul italian Renzi, de exemplu, săptămâna trecută la Washington", a adăugat el.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 17:53 Şeful Eurogrupului se aşteaptă la un acord cu Grecia în următoarele săptămâni

Şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a afirmat marţi că se aşteaptă ca Atena şi creditorii săi să ajungă la un acord în săptămânile care urmează şi că este ăn interesul zonei euro ca Grecia să rămână în formaţiune, transmite Reuters.

Dijsselbloem, care conduce grupul miniştrilor de finanţe ai zonei euro, a menţionat că Grecia trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile asumate şi acordurile încheiate dacă vrea să rămână în bloc. Cu toate acestea, oficialul Eurogrupului a subliniat că o ieşire a ţării din zona euro "nu este o opţiune".

"Dacă Grecia părăseşte euro, vom avea parte de o instabilitate periculoasă", i-a spus Dijsselbloem unui reporter RTL, deoarece "este în interesul atât al Greciei când şi al zonei euro să se evite această situaţie".

(Elena Deacu)

---

Actualizare 15:22 Şeful Comisiei Europene exclude Grexitul

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a recunoscut, ieri, că rămâne îndepărtată perspectiva unui acord privind un nou pachet de salvare pentru Grecia, dar a exclus total ieşirea statului elen din zona euro (aşa-numitul "Grexit") sau incapacitatea guvernului de la Atena să-şi achite datoria, notează site-ul Politico.

Pe de altă parte, Juncker a avertizat că intransigenţa Greciei riscă să implice continentul european într-o catastrofă economică şi a mustrat Atena pentru lipsa de cooperare. Totuşi, în ultimele zile, negocierile merg în direcţia potrivită, a apreciat oficialul CE.

Totuşi, Juncker a cerut explicaţii în legătură cu acţiunea oficialilor greci de nu le permite reprezentanţilor Comisiei Europene să aibă acces la documente esenţiale, aflate în instituţiile guvernului elen. Domnia sa a caracterizat această atitudine drept "inacceptabilă".

(Marius Constantin)

---

Actualizare 13:55 Surse: BCE ia în considerare limitarea sprijinului acordat băncilor din Grecia

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea adopta unele măsuri pentru a ţine sub control finanţarea de urgenţă (ELA) acordată creditorilor eleni, deoarece unii membri ai Consiliului guvernatorilor BCE se opun majorării ajutorului pentru Grecia, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

BCE a majorat la 74 de miliarde de euro (79 miliarde de dolari) plafonul liniei de finanţare de urgenţă care poate fi acordat creditorilor eleni, după ce la începutul acestui an instituţia a încetat să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale, ceea ce înseamnă că sarcina finanţării băncilor greceşti a căzut pe Banca Centrală a Greciei. Cu toate acestea, BCE păstrează controlul, în condiţiile în care împrumuturile de care băncile greceşti pot beneficia prin intermediul finanţării de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.

"Nu există nicio îndoială că BCE îşi pierde răbdarea cu Grecia. Creditorii eleni vor avea nevoie de finanţare suplimentară şi BCE şi-ar putea limita sprijinul", a declarat economistul Frederik Ducrozet, de la Credit Agricole, Paris.

În această dimineaţă, indicele bursier de la Atena înregistra un declin de 1,3%, în timp ce euro s-a depreciat la 1,0668 dolari.

Oficialii BCE iau în considerare trei metode pentru a reduce suma de bani la care au acces creditorii eleni pentru un anumit nivel al garanţiei, susţine una dintre surse. Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze informaţia.

Turbulenţele din Grecia şi incertitudinile privind viitorul ţării în zona euro au determinat retrageri masive din depozitele băncilor elene, iar Banca Centrală a Greciei menţine ca rezervă un capital tampon de aproximativ trei miliarde de euro din finanţarea de urgenţă, pentru a reacţiona în caz de nevoie, susţin sursele.

BCE menţine un control strict al banilor proveniţi din ELA pentru a evita ca băncile elene să utilizeze sumele pentru a finanţa direct Guvernul de la Atena, ceea ce ar încălca legislaţia UE.

În mod normal, băncile greceşti îşi asigură necesităţile de lichiditate de la Banca Centrală Europeană (BCE), însă creşterea retragerilor de depozite, după rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 25 ianuarie, le-a afectat lichiditatea. Finanţarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE.

Adjuncţii miniştrilor de Finanţe din zona euro se vor întâlni la mijlocul săptămânii viitoare pentru a analiza situaţia din Grecia. Autorităţile de la Atena şi creditorii săi internaţionali încearcă în continuare să ajungă la un acord care să permită deblocarea unor noi ajutoare în schimbul unor reforme.

(Alexandru Costea)

-------------

Intrarea în incapacitate de plată a Greciei nu atrage în mod "automat" ieşirea din zona euro a statului elen, a declarat vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Vitor Constancio, în condiţiile în care guvernul de la Atena riscă să rămână fără fonduri pentru plata tranşelor către FMI din luna mai, transmite site-ul MarketWatch.

"Sunt convins că nu va exista o ieşire a Greciei din zona euro. Tratatul nu prevede că o ţară poate fi legal şi formal exclusă din zona euro", a afirmat Constancio.

De asemenea, vicepreşedintele BCE a precizat că, în cazul în care guvernul de la Atena intră în incapacitate de plată faţă de unul dintre creditorii săi internaţionali, Grecia nu va ieşi în mod "automat" din zona euro.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a respins sâmbătă speculaţiile privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro şi a reiterat că introducerea monedei unice europene a fost o decizie irevocabilă, iar investitorii nu au motiv să parieze împotriva acesteia.

Constancio s-a referit şi la posibilitatea introducerii controalelor asupra capitalului băncilor greceşti, în condiţiile în care instituţiile bancare se confruntă cu ieşiri importante de capital. În acest sens, vicepreşedintele BCE a afirmat că o astfel de măsură trebuie să fie cerută de guvernul de la Atena şi aprobată de Comisia Europeană.

Oficialul BCE a reamintit cazul Ciprului, stat care a implementat aceste controale în urmă cu doi ani, fără ca această acţiune "să ducă la ieşirea din zona euro".

Guvernul de la Atena riscă să rămână fără bani şi să nu-şi mai poată plăti datoriile pe care trebuie să le achite Fondului Monetar Internaţional (FMI) în lunile mai şi iunie, în lipsa unei finanţări suplimentare din partea creditorilor externi.

Guvernul de la Atena trebuie să ramburseze în luna mai două tranşe din împrumutul luat de la FMI, în valoare totală de un miliard de euro. Primul termen este 12 mai, dată la care Grecia trebuie să plătească 760 de milioane de euro către FMI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb