• Remus Baciu, fost oficial al Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor, a pretins 20% din valoarea despăgubirilor stabilte pentru foşti proprietari, potrivit procurorilor DNA
Remus Baciu, fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a fost trimis în judecată, pentru trafic de influenţă, alături de alte două persoane, acuzate că i-au fost complici.
Aceasta nu este pentru prima dată când fostul oficial ANRP este deferit justiţiei. În urmă cu patru ani, Remus Baciu a fost trimis în judecată într-un alt dosar, pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în legătură cu unele achiziţii ale Minis-terului Sănătăţii şi Familiei, la preţuri de câteva ori mai mari decât cele practicate în reţeaua farmaceutică. Procurorii au informat atunci primul-ministru de acuzaţiile aduse vicepreşedintelui ANRP, ca să dispună suspendarea lui din funcţie, însă o astfel de decizie nu a fost luată. În septembrie 2009, domnul Baciu a fost achitat de Curtea de Apel Bucureşti.
De data aceasta, procurorii DNA susţin că, în calitate de vicepreşedinte al ANRP, domnul Baciu ar fi pretins şi primit bani ca să îşi determine colegii de la Autoritate să urgenteze despăgubirea unor foşti proprietari prin conversia unei sume de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea.
Foştii proprietari ar fi trebuit să primească despăgubiri de circa 10,5 milioane de euro, potrivit deciziei Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din octombrie 2008, însă procedurile de acordare a despăgubirilor au trenat până în vara acestui an, potrivit pro-curorilor DNA.
Aceştia susţin că Remus Baciu ar fi pretins, în perioada iunie-august 2011, un procent de 20% din valoarea despăgubirilor stabilită de CCSD, diminuat ulterior la 15%. Baciu ar fi primit, în mai multe tranşe, aproximativ 1,8 milioane de lei (432.000 de euro), din care şi-ar fi însuşit aproape jumătate, restul revenind celor acuzaţi că i-ar fi fost complici, respectiv Camelia Andruşenco şi soţul acesteia, Gheorghe Ciubotaru.
Presa a relatat că Teodora Camelia Anduşenco a fost consiliera personală a ministrului de Interne Cristian David şi că a făcut parte din Consiliul de Administraţie al societăţii de comerţ exterior "Comicex".
Baciu, Andruşenco şi Ciubotaru au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, fiind trimişi în judecată în stare de arest.
Procurorii DNA au mai precizat, ieri, că sechestrul asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale celor trei inculpaţi a fost dispus, până la concurenţa sumei de 734.000 de lei.
ANRP este instituţia care gestionează despăgubirea foştilor proprietari, având un cuvânt de spus şi în procesul de revizuire a legislaţiei proprietăţii, iniţiat după decizia pilot a Curţii Europeane a Drepturilor Omului (CEDO) din toamna anului trecut.
Autoritatea a atras, însă, de multe ori nemulţumirea unora dintre foştii proprietari, aceştia reproşând durata îndelungată de rezolvare a dosarelor de despăgubire.
În acelaşi dosar, au mai fost trimise în judecată, dar în stare de libertate, şi inculpatele Elena Albu, Elisabeta Androne şi Valeria Stan, acuzate că ar fi cumpărat influenţă, şi Elisabeta Vişan, acuzată de complicitate la cumpărarea de influenţă. Cele patru inculpate fuseseră îndrituite la despăgubiri de 10,4 milioane de euro. Potrivit procurorilor DNA, Elisabeta Vişan ar fi asigurat legătura între cele patru cumpărătoare de influenţă şi inculpaţii Remus Baciu şi Camelia Andruşenco.
1. odata la 4 ani e prea putin ...
(mesaj trimis de investitor în data de 22.09.2011, 09:26)
la cata mita se da la ANRP arestri odata la 4 ani sunt praf in ochi... ar trebui arestati si cativa brokeri care fac trafic de influenta pe langa ANRP dar probabil ei cotizeaza suam corecta udne trebuie
1.1. pai sa anunte DNA ca asteapta sesizarile petentilo (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2011, 18:33)
DNA ar trebui sa ia la puricat in ANRP parcursul tuturor dosarelor cesionate ! cum au fost bagate-mn fata si supraevaluate ! sa vezi atunci arestari din conducerile foste si actuale ANRP. ca nu putau decat in gasca sa le rezolve, adica cei din Comisia Centrala din ANRP, unde se votau listele cu dosare aprobate si unde sunt toti membrii conducerii cat si secretari de stat de la Finante si Justitie. Toti au luat spaga grasa, altfel nu votau, nu doar acest Baciu, sulfa liberala . Oare de ce credeti ca madam Crinutza ai alunga pe reprezentantii asociatilor de fosti proprietari de pe holurile institutiei ce incercau sa-i informeze corect pe petenti sa nu cedeze in fata samsarilor si sa nu-si vanda drepturile..cCrinutza le alunga voluntarii, ca sa nu le strice aranjamentele samsarilor casei, cu care era ea pe mana, si care ai imbrobodeau pe petenti sa-si vanda pe nimic actiunile ori drepturile de despagubire, ptr ca apoi sa dea spaga ptr urgentarea solutionarii