VICTIME ALE DECIZIILOR AUTORITĂŢILOR CENTRALE Tragedia de la Zărneşti - doar vârful icebergului situaţiei dramatice din industria de apărare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Miscellanea #Apărare / 16 august 2021

Tragedia de la Zărneşti - doar vârful icebergului situaţiei dramatice din industria de apărare

Constantin Bucuroiu, preşedintele ASIAA: "Ne-a murit un băiat tânăr de 29 de ani, din cauză că avem un regim politic prost, care nu are omul în centrul atenţiei" Conform liderului sindical, salariile nete în industria de apărare sunt cuprinse între 1600 lei şi 2000 lei

Accidentul tragic care a avut loc la mijlocul săptămânii trecute pe platforma fabricii de armament Tohan, din Zărneşti, în urma căruia şi-a pierdut viaţa un maistru pirotehnist în vârstă de 29 de ani, ar trebui să le dea de gândit decidenţilor politici de la Bucureşti în legătură cu măsurile luate de ei cu privire la industria naţională de apărare.

"Ne-a murit un băiat tânăr de 29 de ani, care era şi un bun profesionist în materie, din cauză că avem un regim politic prost, care nu are omul în centrul atenţiei", a declarat, pentru ziarul BURSA, Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică. Liderul sindical susţine că tânărul maistru pirotehnist şi-a pierdut viaţa din cauza salarizării mizerabile din industria de apărare, fapt pentru care mii de angajaţi din fabricile statului lucrează, chiar şi fără forme legale - aşa cum susţin reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă referitor la dezastrul de la Zărneşti -, şi pentru firme private, pentru a-şi întreţine familia.

Constantin Bucuroiu ne-a spus: "Având în vedere nivelul salarial sub 2000 lei venit net lunar, foarte mulţi angajaţi din industria naţională de apărare desfăşoară alte activităţi în timpul liber, asupra cărora nu avem control.

Este cert, din discuţiile pe care le purtăm noi, sindicaliştii, cu ei, că în afara programului angajaţii din industria de apărare execută munci grele, care afectează direct randamentul activităţii din timpul programului oficial de lucru. Situaţia respectivă este generală în industria naţională de apărare, în majoritatea fabricilor cu capital integral sau majoritar de stat. Vorbim despre mii de oameni, care pot să aibă în orice clipă soarta tânărului specialist de la Zărneşti. Asta deoarece statul plăteşte un astfel de tânăr specialist cu 1600 -1700 lei net lunar. Situaţia este gravă, dacă ţinem cont că un inginer din domeniul apărării naţionale câştigă net între 1900 şi 2000 lei lunar".

Reprezentantul angajaţilor din industria naţională de apărare şi aeronautică ne-a precizat că situaţia din acest domeniu i-a fost prezentată, recent, ministrului Claudiu Năsui, dar că, până în acest moment, autorităţile centrale de la Bucureşti nu au luat nicio măsură pentru revigoarea industriei de profil.

Preşedintele ASIAA susţine: "După discuţiile avute cu ministrul Năsui, în care punctele noastre de vedere nu sunt convergente, noi susţinem că industria de apărare trebuie reorganizată. Am înaintat premierului Florin Cîţu, preşedintelui Klaus Iohannis, preşedinţilor comisiilor de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor şi partidelor politice parlamentare programul nostru de reorganizare, care menţionează reunirea întregului sector în cadrul unei structuri noi - Agenţia Naţională de Tehnică Militară şi Offset ce ar urma să îşi desfăşoare activitatea sub directa coordonare a şefului Guvernului. Trebuie luate rapid măsuri deoarece situaţia salarizării în industria de apărare e dezastruoasă şi îi determină pe oamenii noştri să caute surse suplimentare de venit, aşa cum s-a întâmplat la Zărneşti.

Tragedia respectivă a fost cauzată de faptul că tânărul, în loc să se ducă acasă pentru a se odihni în urma programului de şase ore prestat la fabrica de stat, a mers să muncească în altă parte pentru a mai câştiga un ban în plus necesar întreţinerii familiei. Sunt fapte concrete ce trebuie să dea de gândit Guvernului României şi să ia măsuri urgente în privinţa industriei de apărare".

Fără echipament de lucru şi protecţie

Preşedintele ASIAA a ţinut să menţioneze că, din cauza subfinanţării acestui sector de activitate, angajaţii din industria de apărare din fabricile care aparţin statului se confruntă zilnic şi cu lipsa echipamentelor de lucru şi de protecţie necesare pentru desfăşurarea activităţii.

Constantin Bucuroiu afirmă: "Într-una dintre societăţile noastre, a venit o echipă de auditori americani, ai cărei membri, atunci când au fost invitaţi să meargă în secţiile de producţie, au solicitat halate şi căşti de protecţie. Surpriza lor a fost imensă când au constatat că în fabrica respectivă echipamentul solicitat nu era asigurat nici măcar pentru directorul societăţii. Vă daţi seama cam ce au scris în raportul de audit după ce au intrat în hale şi au văzut muncitorii cu echipament de lucru învechit, neadecvat condiţiilor de muncă. Pentru noi nu mai e o surpriză că nu ni se asigură acest echipament. Dar cei de la Inspecţia Muncii îşi aduc aminte că nu avem echipamente, abia când fac cercetări în urma unui accident tragic precum cel de la Zărneşti. Ar trebui să se deplaseze periodic în teren, să facă verificări permanente şi vor vedea că este o lipsă de echipamente de lucru şi de protecţie. Din păcate, obiceiurile proaste au fost preluate şi de firmele străine care vin să deschidă afaceri în acest domeniu şi care încep să se adapteze condiţiilor de lucru de la noi, deşi acolo unde au sediul principal au alte standarde în privinţa protecţiei muncii".

Se pare că perspectivele nu sunt bune pentru industria de apărare atât timp cât recent ministrul Claudiu Năsui a declarat că doreşte să închidă găurile negre din Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi că privatizarea reprezintă singura soluţie pentru societăţile cu capital de stat aflate anual în dificultate financiară.

30 de ani de regres al industriei de apărare

Constantin Bucuroiu ne-a spus: "Noi am explicat ministrului Năsui că industria de apărare nu se ghidează doar pe legea societăţilor comerciale, ci pe legi speciale care arată clar că acest sector economic trebuie să conţină atât elemente de stat cât şi private. Acest lucru este evident dacă privim la Marea Britanie şi Franţa, unde statul a preluat anumite firme private din domeniul industriei de apărare, pentru a asigura posibilitatea acesteia să fie promptă şi să răspundă nevoilor forţelor armate în cazul unor conflicte regionale sau intenaţionale. Astfel de măsuri s-ar impune şi la noi dacă decidenţii politici ar ţine cont că industria de apărare este menţionată drept o componentă puternică în strategia naţională de apărare şi chiar în strategia militară aprobată recent de Guvern".

Liderul sindical a ţinut să precizeze că deciziile privind industria de apărare trebuie să transceadă zona politică, deoarece acest sector de activitate trebuie să fie capabil să asigure oricând sistemului naţional de forţe militare toate tipurile de arme necesare.

"Este obligaţie, nu e dorinţa lui Bucuroiu sau a oricărui cetăţean al României. E cerinţă expresă, ca membri ai NATO. Noi nu putem fi doar spectatori, ci trebuie să reprezentăm suportul forţelor de apărare, deoarece Uniunea Europeană şi NATO sunt puternice, dacă fiecare ţară e puternică prin ce asigură sistemul de forţe", susţine preşedintele ASIAA.

Domnia sa s-a declarat dezamăgit că, din cauza deciziilor luate de clasa politică în ultimii 30 de ani, ţara noastră a rămas în urmă în privinţa tehnicii militare, chiar şi faţă de state care în trecut ne-au solicitat sprijinul pentru dezvoltarea propriei lor industrii de apărare.

"În anul 1997, o echipă de specialişti de la Uzina Automecanica Moreni a fost în Turcia pentru a-i învăţa pe cei de acolo cum să facă un transportor blindat. Acum Turcia are 30 sau 40 de ani în faţa noastră privind execuţia şi proiectarea transportoarelor blindate. În timp ce guvernele de la Ankara au investit în această perioadă de timp peste 2 miliarde dolari numai în proiectarea şi realizarea transportoarelor blindate, noi am rămas la nivelul anilor '90", a concluzionat Constantin Bucuroiu.

Ministerul Economiei a anunţat miercuri seara, într-un comunicat de presă, că a avut loc un accident pe platforma industrială Tohan, de la Zărneşti, eveniment ce s-a soldat cu decesul unui muncitor, F. A. Nicolae, în vârstă de 29 de ani şi rănirea altor două persoane.

Tânărul care a murit era maistru pirotehnist în cadru Uzinei Mecanice Tohan şi este tatăl unui copil de un an şi două luni. În momentul producerii incidentului, el se afla în afara programului de lucru.

"Familia a fost anunţată şi urmează să fie ajutată de compania Tohan în acest moment greu. Menţionăm că F. A. Nicolae era angajat al companiei Tohan şi era în afara programului de lucru în momentul producerii incidentului. Relaţiile de muncă pe care le avea cu firma Temexson SRL urmează să fie stabilite de către Inspectoratul Teritorial de Muncă", a transmis Ministerul Economiei în comunicatul de presă emis imediat după tragedie.

Potrivit celor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Braşov, niciunul dintre bărbaţii surprinşi de incendiul izbucnit, miercuri seară, la depozitul unei firme de artificii din Zărneşti, nu avea contract cu muncă cu respectiva societate - Temexson SRL. Doi dintre bărbaţi - între care şi cel decedat - nu aveau deloc contracte, iar al treilea avea contract de muncă valabil de joi, 12 august şi nu trebuia să se afle pe platforma industrială, au constatat inspectorii de muncă, potrivit site-ului de ştiri News.ro.

Explozia de la Zărneşti a avut loc la ora 20:50 şi s-a produs într-un depozit de artificii proprietate a companiei Temexson SRL, aflat pe platforma Uzinei Tohan, din Zărneşti.

Tatăl victimei, Stelian Nicolae, fost pirotehnist la uzină, exclude o eroare umană din partea fiului său.

"Era maestru pirotehnist, ştia ce face. Eu exclud o greşeală umană din partea lui. Şi nu era nici prima dată când colabora cu ei", a declarat bărbatul îndurerat, după pierderea fiului. Tânărul de 29 de ani lucra miercuri seara, împreună cu alte două persoane, la pregătirea unei livrări mari de artificii.

Echipele de intervenţie ale ISU Braşov şi ale pompierilor din Zărneşti au stins incendiul în aproximativ jumătate de oră de la declanşarea lui. O anchetă se află în desfăşurare pentru determinarea exactă a cauzelor tragediei.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Majoritatea conducatorilor nostrii au fost si sunt distrugatori de tara.

    Despre partea cu echipamentul de protectie, se poate discuta. Insa despre partea cu salarizarea, haideti sa facem un calcul si la cat lucreza in armata si la productivitatea personalului.

    stimabile presedinte

    stimabile premier 

    draga min istru 

    va dati seama ce decizii idioate generati din birourile voastre fara sa cunoasteti relitatea? 

    drag mr ministru care zilele precedente ai mai taiat din posturile industriei de aparare cunoasti aceste detalii din turnul tau de fildes 

    le vezi sau ideile iti vin in timp ce te scarpini in anumite parti corporale, nevazute de soare? 

    UNDE VRETI SA NE DUCETI????? 

    CE VRETI SA FACETI CU ACEASTA TARA? 

    DAR CU AI EI LOCUITORI???

    AUD? 

    pana acum 1 an salariile si echipamentele erau beton, de tot le puneti astora de acum in carca toate nerealizarile din ultimii 30 ani, oare ce sa faca mai repede acum in plina pandemie, ce nau facut alti pe 8 ani de crestere ecoinomica, coborati cu piciorele pe pamant daca nati luato razna de tot,liderul de sindicat altceva nu stie sa spuna, sindicatele in marea lor majoritate la varf fac parte din mafia psd, au fost corupte in prima parte a democratiei noastre de catre marele partid pentru liniste sociala, nu or sa fie niciodata alaturi de cei ce vor reforme indiferent cum sor numi ei, findca asta insemna taierea macaroanei pe unde curg bani negri

    1. ~Un străin printre ciumații-roze~ Muzica:F.Sinatra//străin în noapte.

      ____Eu sunt un geto-dac, supărat foarte,  

      Că nu am încercat, să-i exportăm pe Marte; 

      În duminica orbului pe Fesenei și Fesenele,  

      Electorii inApți de vot, rușinea țării mele.  

      Prea roșu-îndoctrinați și porniți pe rele. 

      __ Mineri, ?MGB-iști și fetele APACA,  

      Bolnavi de comunism, au răsturnat RO,,barca" ;  

      Drogați ei nu erau, doar creiere spălate,  

      S-au îmbulzit la vot, cu ilici'ESCU-n spate.  

      __Pe Rege nu-l știau, căci nu prea aveau carte,  

      Dar și de Dumnezeu, ei se aflau departe; 

      Lenin, Marx, Brukan și tov. ?.?.?lici, 

      Le-au fost învățători, idoli și licurici.  

      __La 4 sau 5 ani, sunt primii la votare,  

      Datori pentru POMENI-POMENI, sacoșeee cu mâncare; 

      Ca oile sunt duși, să fie numărați,  

      La mitinguri ei sunt, și roșii și ciumați.

      Notă: De ce le-am făcut un imn...? "PENTRU că MERITĂ !!!"" 

      Soarta industriei și a întregii țări... a fost 'croită' la 20 maiu'Orbu 1990, în duminica orbului.

      "Glorie" electoratului, care cu 67% a votat PCR valul 2 FSN-ul azi PSD.

      "Slavă" jafului și ruinei în care ați adus țara, tovarăși și tovarășele, voi inApți de vot ( si acum la 3o de ani, pe vecie), voi creiere spălate...  

    Pana acum de ce ai tacut, Bucuroiule? Pentru ca tu traiesti din veniturile sindicatului? Sa-ti fie rusine!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb