VICTOR ALISTAR, TRANSPARENCY INTERNATIONAL ROMANIA: "Statul s-a împrumutat la bănci chiar şi când nevoia nu era stringentă"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 martie 2016

"Statul s-a împrumutat la bănci chiar şi când nevoia nu era stringentă"

Împrumutarea statului de la bănci s-a întâmplat chiar şi atunci când nevoia nu era stringentă, a declarat, ieri, Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International Romania.

"Au fost nişte surse din sistem şi unii bancheri care au confirmat aceste informaţii. Nu intrăm în detalii concrete", a precizat domnul Alistar, menţionând că aceste lucruri s-au întâmplat în trecut, dar probabil că se întâmplă şi acum.

"Cred că statul român nu are datoria să ajute băncile, ci are datoria să-şi orienteze propriile politici economice pentru stabilitatea sistemului financiar, pentru creştere economică şi, da, îl interesează să aibă o capacitate de finanţare pe piaţă", potrivit lui Victor Alistar, care a adăugat: "Eu cred că această chestiune legată de creditare deschide un alt subiect. În România ar trebui să adoptăm un act normativ prin care BNR să poată să avizeze bănci de investiţii şi bănci de retail, astfel încât să nu mai avem această abordare neetică în termeni de business cu privire la refuzarea finanţării economiei, care este scopul şi misiunea unei bănci".

În opinia domniei sale, legea dării în plată este un act normativ echilibrat care vine să pună în aplicare un pachet de protecţie a consumatorilor la serviciile financiare, asumat de Uniunea Europeană după criza economică.

Transparency International Romania insistă "cu tărie" ca plafonul de 150.000 de euro din legea DIP să fie revăzut la Camera Deputaţilor şi să fie eliminat.

"Acel element ar putea să ducă la încălcarea prevederilor din Constituţia României cu privire la aplicarea cadrului de reglementare comunitar şi ar putea să facă obiectul unei excepţii de neconstituţionalitate", a spus Victor Alistar, sugerând eliminarea acelui plafon astfel încât să fie asigurată stabilitatea legii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb