Victor Negrescu: "Există în continuare şanse pentru ca ţara noastră să intre în Spaţiul Schengen"

S.B.
Politică / 3 iunie 2023

Victor Negrescu: "Există în continuare şanse pentru ca ţara noastră să intre în Spaţiul Schengen"

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a explicat că România are în continuare şanse pentru aderarea la Spaţiul Schengen şi este de părere că oficialii români trebuie să se implice mai mult în acest demers, informează news.ro.

Negrescu a afirmat că sunt şanse sub 50 la sută să aderăm la Schengen în această toamnă, dar a adăugat că şansele cresc pentru a doua jumătate a anului viitor, după alegerile din Austria, în funcţie de rezultatul acestora.

Victor Negrescu a declarat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că oficialii români ar fi trebuit să prezinte un raport clar a ceea ce s-a întâmplat când România a fost respinsă să adere la Spaţiul Schengen.

"Au fost mai multe persoane implicate în acest proces şi ar fi trebuit să prezinte românilor un raport clar cu ceea ce s-a întâmplat, unde s-a pierdut, practic, această şansă de a intra în Spaţiul Schengen. Cum se face că România a aflat foarte târziu despre schimbarea poziţiei Austriei cu privire la acest subiect? Este adevărat, Austria a anunţat iniţial că sprijină România şi ulterior a venit cu un alt punct de vedere. Interesant este că iată, Croaţia a reacţionat. Imediat după acest anunţ, premierul croat, care reprezintă Croaţia în Consiliul European, a reacţionat, a avut o discuţie cu cancelarul Austriei. Sunt multe zvonuri despre ce au discutat, dar, la finalul zilei, Austria a votat pentru Croaţia. Cred că ar fi trebuit să avem şi noi o reacţie rapidă la momentul respectiv, ar fi trebuit ca şi în pregătirea acelui vot să fie uşile deschise pentru toţi cei care vor să contribuie. La un moment dat, în toamnă, când existau premise pozitive pentru aderarea la Spaţiul Schengen, s-a căutat închiderea cercului de oameni implicaţi în acest proces. Probabil că unii au vrut să iasă în evidenţă cu această victorie pentru România, dar dacă au vrut să iasă în evidenţă cu victoria, a trebuit să îşi asume şi responsabilitatea acestui eşec", a susţinut Negrescu.

Europarlamentarul crede că sunt încă şanse ca România să intre în Schengen.

"Există în continuare şanse pentru ca ţara noastră să intre în Spaţiul Schengen, însă pe zi ce trece ne îndepărtăm de acest moment. Chiar în această lună iunie are loc un nou Consiliu de Justiţie şi Afaceri Interne, subiectul Schengen nu este pe ordinea de zi. Ar fi trebuit să fie, dacă ne doream să avem un vot. Ministerul de Interne şi Ministerul Afacerilor Externe ar fi trebuit să pregătească această temă şi să o susţină. Anul trecut, înainte de votul din decembrie, subiectul Schengen a fost de mai multe ori pe ordinea de zi a diferitelor reuniuni specifice Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne. Acum, chiar dacă înţeleg că există dorinţa de a avea un vot poate în toamnă, nu avem această pregătire temeinică, nu avem aceste discuţii şi cred că prin prisma faptului că nu le avem va fi foarte complicat să sperăm la un vot în toamnă. Cred că suntem departe de acest posibil nou vot prin prisma faptului că nu îl pregătim suficient şi instituţiile responsabile se tem. Este o temere. După eşecul de anul trecut, îi înţeleg şi pe responsabilii politici, nu mai vor să îşi asume atât de multe lucruri pentru că o înfrângere ar fi dezastruoasă şi pentru imaginea Uniunii Europene în România. Poate e mai bine să fim prudenţi, dar în acelaşi timp remarc şi poziţiile clare ale Comisiei Europene care a spus că deja se pregătesc pentru intrarea României în Spaţiul Schenghen, or aici apare o problemă. CE nu hotărăşte", a subliniat Negrescu.

Social-democratul a adăugat că oficialii români ar trebui să aibă o strategie coerentă în privinţa aderării ţării noastre la Schengen.

"Dar dacă ei spun că se pregătesc şi partea română nu face nimic, apare o problemă, apare o disonanţă în tot ce înseamnă modul în care gestionăm situaţia. De aceea, cred că cei responsabili trebuie să vină cu o strategie coerentă, să o prezinte şi public, să o discute şi cu Parlamentul României şi cu noi, eurodeputaţii, în aşa fel încât să avem măcar o perspectivă. Sau să le spunem românilor că nu se întâmplă până la alegerile europarlamentare din 2024, din următoarele motive, motivele sunt politice în momentul de faţă, avem un guvern de dreapta în Austria care a creat o nouă temă politică europeană, tema migraţiei, ei au asociat România cu tema migraţiei şi PPE care, de fapt, iată, se opune intrării României în Schengen merge şi spune peste tot în Europa că migranţii trec prin România şi Bulgaria şi iată că blocăm...", a declarat Victor Negrescu.

Negrescu a reiterat că România nu este o rută importantă pentru migranţi, aşa cum susţine Austria.

"România nu este o rută importantă pentru migranţi şi ar trebui să scoatem în evidenţă aceste date şi prin dezbaterea publică europeană. Inclusiv în presa austriacă am văzut că autorităţile din Austria au venit cu date eronate, nu am văzut răspunsul ferm din partea noastră pe aceste subiecte. Este nevoie de o strategie. De asemenea, colegii care fac parte din PPE ar trebui să iasă public să spună de ce la ultima reuniune importantă a Popularilor Europeni nu au aprobat o rezoluţie pentru sprijinul aderării României la Schengen", a spus europarlamentarul.

Întrebat ce şanse dă aderării României la Schengen în această toamnă, Negrescu a răspuns că şansele sunt de sub 50 la sută.

"Sub 50 la sută. În contextul schimbărilor politice din Spania, şansele noastre scad. Dacă social-democraţii ar câştiga alegerile în Spania, atunci aş zice că am avea o şansă superioară a 50%", a precizat Negrescu.

Întrebat când este următoarea bornă pentru aderarea României la Schengen, Negrescu s-a referit la alegerile din Austria, de anul viitor.

"Trebuie să aşteptăm alegerile din Austria. În 2024, în a doua parte, vor avea loc alegeri parlamentare în Austria şi să sperăm că cei care conduc în prezent guvernul din Austria, dreapta de acolo va pierde alegerile. E singura şansă în a vedea o repoziţionare", a adăugat Victor Negrescu.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Austria are interese economice in tara noastra datorita colaborarii la nivel inalt, adica se cearta in public si apoi merg sa se dea cu skiurile impreuna.

    1. Gresita concluzia ca cei care ne conduc merg in Austria pentru a schia. Conducatorii romaniei ,merg in Austria sa isi primeasca SPAGILE pentru vanzarea BOGATIILOR Romaniei catre NAZISTII austrieci si apoi se fac ca mor de grija romaniei si Romanilor. In timpul domniei lui Iohannis,acestuia i s-a umplut sifonierul de (tinichele),asazis MEDALII Straine pentru ca a ajutat STRAINI sa scoata din Romania din munca Romanilor SUTE de MILIARDE de EURO. Apoi,in loc sa bata in masa Comisiei Europene cu BAROSUL nu cu PUMNUL pentru JEFUIREA si UMILIREA Romaniei,(vezi SCHENGHEN),devine un fel de CONSTATATOR ca Romania are drepturi egale cu ale tuturor Tarilor din UE,insa cand BOGATII UE,UMILESC ROMANIA si ROMANII,vine si da ORDIN sa nu cumva sa SUPARAM Tarile BOGATE,adica dupa ce ca STRAINII ii BAT pe Romani,el,le INTERZICE ROMANILOR ca nu au DREPTUL nici sa PLANGA dupa BATAILE INCASATE. SLAVA IOHA.!

    Cu conditia ca Negrescu sa atirne la Briucsel.

    Există șanse să nu ne mai intereseze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb