Victor Negrescu: "Renegocierea PNRR nu mai trebuie întârziată"

S.B.
Politică / 2 mai 2023

Victor Negrescu: "Renegocierea PNRR nu mai trebuie întârziată"

Renegocierea PNRR nu mai trebuie întârziată, a declarat marţi la RFI eurodeputatul PSD Victor Negrescu. Guvernul vrea să modifice Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă a ratat termenul de 30 aprilie pentru depunerea documentaţiei în acest sens la Bruxelles, informează news.ro.

El a arătat că şi-ar fi dorit ca ministerul coordonator, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, să accelereze mai mult acest proces de renegociere şi să fie, poate, pe alocuri şi mai ambiţios în ceea ce ne-am propus în a modifica.

"Actualul regulament european, modificat ca urmare a unui demers pe care l-am făcut chiar eu, în calitate de eurodeputat, permite aceste modificări ale Planurilor de Redresare şi Rezilienţă. Sunt mai multe state europene care fac acest lucru, adică îşi modifică Planurile de Redresare şi Rezilienţă, ca urmare a schimbării contextului, vorbim aici de creşterea inflaţiei, de impactul generat de războiul din Ucraina şi în consecinţă evident şi România intenţionează să facă astfel de modificări, pentru că vorbim de noi provocări şi de o nouă situaţie", a declarat Victor Negrescu, despre renegocierea PNRR.

Întrebat de ce a ratat România termenul de 30 aprilie pentru depunerea documentaţiei în vederea modificării PNRR, eurodeputatul PSD a răspuns: "Şi eu vă spun că sunt curios de ce nu s-a reuşit acest lucru. Într-adevăr, au fost subiecte destul de importante, mă refer aici în mod special la tăierea de 2,1 miliarde de euro, care este destul de complicată, în contextul în care majoritatea instituţiilor deja erau în proces de implementare a PNRR şi aici a fost cel mai greu lucru. În acelaşi timp, nu toate statele au trimis solicitarea aceasta până la finalul lunii aprilie, sunt state care s-au mişcat mai repede, de exemplu Franţa şi sunt state cum e România, care iată, au un mic decalaj în a trimite această solicitare. Eu cred că trebuie să accelerăm acest proces, nu cred că trebuie să mai întârziem practic această renegociere. Mi-aş fi dorit să avem şi mai multe componente incluse acolo în renegocierea cu UE, pentru că este ultima şansă de a modifica PNRR (...). Cred că am fi putut modifica anumite proiecte care sunt pe zona de împrumut, pe zona de granturi şi alte iniţiative, alte proiecte care sunt pe zona de granturi mai greu de implementat să le ducem pe zona de împrumut, pentru că pe zona de împrumut avem o flexibilitate mai mare în zona de implementare. Am fi putut de asemenea, poate, identifica soluţii pentru finanţarea IMM-urilor nu prin instrumente financiare şi prin granturi şi am fi putut, poate, introduce şi o componentă legată de agricultură, pentru că actualul context împinge toate statele europene să caute soluţii inclusiv pentru această componentă".

Victor Negrescu a mai spus că este convins că în perioada imediat următoare o să reuşim să trimitem, ca şi Guvern, aceste solicitări de modificări, însă trebuie să accelerăm acest proces.

"În acelaşi timp, trebuie să spun că întregul Guvern este decis să implementeze PNRR şi reformele şi jaloanele. Chiar aseară, preşedintele Marcel Ciolacu într-o emisiune tv a spus foarte clar că actualul Guvern va face tot ce este posibil pentru a implementa tot ce este prevăzut în PNRR. Mi-aş fi dorit însă ca ministerul coordonator, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, să accelereze mai mult acest proces de renegociere şi să fie, poate, pe alocuri şi mai ambiţios în ceea ce ne-am propus în a modifica, însă este bine şi aşa. Cel mai important este ca la finalul zilei să avem un plan modificat, acceptat de CE, votat în Consiliu, în aşa fel încât România să implementeze planul în totalitate până în 2026, când avem termenul pentru finalizarea cerinţelor din plan", a completat eurodeputatul.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu se va renegocia nimic.colonia nu are drept de negociere.

    Atragerea fondurilor europene pentru proiectele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este conditionată de îndeplinirea programului de reforme propuse de România si agreate împreuna cu oficialii Comisiei Europene, si anume:

    -Reforma pensiilor; 

    -Reforme în politica fiscală; 

    -Revizuirea cadrului legislativ pentru companiile cu capital de stat; 

    -Revizuirea sistemului de salarizare în administrația publică; 

    –Crearea și operaționalizarea Bancii Naționale de Dezvoltare; 

    –Un nou sistem pentru a accede în funcțiile publice; 

    -Modificarea legilor justiției și consolidarea cadrului anti-corupție; 

    -Transport fără emisii de carbon; 

    -Energie Regenerabilă. 

    Aceste reforme sunt vitale pentru Romania si nu se fac pentru că ne obligă Uniunea Europeană ca să incasam fondurile din PNRR, asa cum afirmă o serie de politicieni inculti.  

    In plus, Romania mai are nevoie acuta de reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, prin implementarea unui set de reforme structurale profunde precum: 

    -Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania; 

    -Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală; 

    -În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte; 

    -Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare; 

    -Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.

    Fară o reformare serioasă a institutiilor bugetare Romania ajunge in FALIMENT. Din păcate, cu oameni politici precum Iohannis , Ciucă , Ciolacu si altii ca ei, nicio șansă de redresare. 

    1. Nu, nimic cu adevarat util tarii nu se face. Acestia-s urmaresc interesele personale acolo in guvern si atat. Sa stea cat mai mult la ciolan, asta-i intereseaza. Si acum discuta mai multe taxe, pe dividende pe salariile mari , pe cifra de afaceri, pe orice numai sa poata plati pensii speciale si salarii la peste 1 milion de bugetari. Votantii care le asigura ciolanul. Din pacate oricum nu va fi suficient si iar vom plati toti prin inflatie( taxa "ascunsa").

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb