După ce Ungariei i-au fost suspendate anul trecut fondurile europene, pe care Budapesta ar fi trebuit să le primească în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iată că acum, într-un mod aproape miraculos, Comisia Europeană îşi anulează propria sancţiune. Astfel încât, în a doua parte a acestei luni, Ungaria va putea accesa primele 13 miliarde de euro. Ce s-a întâmplat? De ce s-a sucit UE? Ce semnificaţie are această decizie pe termen lung?
Ungaria a fost sancţionată pentru politicile promovate de Viktor Orban privind conservarea familiei în forma ei tradiţională. Cu această ocazie, e bine să reţinem că, spre deosebire de România, ţara vecină se calificase pentru fondul de 20 de miliarde nerambursabili rezultaţi din PNRR încă de anul trecut. Guvernul Orban a decis că împotriva Ungariei s-a produs un abuz. Iar reacţia Executivului de la Budapesta a fost să ridice la nivel european două probleme de bun simţ. Prima se referă la modul în care sunt cheltuiţi banii europeni, taxat drept o dovadă de iresponsabilitate de către Executivul de la Budapesta. Motiv pentru care Viktor Orban nu a încetat să someze Comisia Europeană să dea socoteală pentru modul în care consumă fondurile comunitare. A doua obiecţie, tot de bun simţ, a fost formulată în termenii următori: Dacă UE este incapabilă să acorde fondurile solicitate către statele membre, cum se explică că acestor state li se solicită bani pentru ca UE să susţină un stat nemembru, respectiv Ucraina? Dar Orban nu a rămas doar la stadiul acesta al retoricii. A ameninţat - şi s-a ţinut de cuvânt - că în cazul în care Ungaria nu primeşte fondurile care i se cuvin îşi va utiliza dreptul de veto în ceea ce priveşte susţinerea financiară acordată Ucrainei. Şi iată că acest litigiu a fost în cele din urmă tranşat. În favoarea Ungariei.
Pentru o înţelegere mai largă şi mai profundă a proceselor care marchează în prezent Uniunea Europeană, este însă necesar să privim dincolo de Ungaria. Un stat care deseori a fost taxat drept oaia neagră a Uniunii Europene sau, şi mai grav, drept un aliat al lui Vladimir Putin. Şi în orice caz FIDESZ-ul este privit de către progresişti drept un partid radical şi, în câteva privinţe, extremist. Ungaria a încetat să mai fie singurul stat de tip suveranist din Uniunea Europeană. Adică care-şi apără cu îndârjire tot ceea ce consideră că face parte din identitatea şi din interesul său naţional. Cu ceva vreme în urmă, un alt partid european, taxat de aceiaşi progresişti drept extremist, cel condus de Giorgia Meloni, a câştigat alegerile în Italia. Ulterior s-a dovedit că respectivul partid nu este nici extremist, nici pro-putinist şi nici măcar anti-UE, deşi doreşte pe bună dreptate o reformă a acestei asocieri de state. În Slovacia a câştigat alegerile zilele trecute un alt partid taxat anterior în acelaşi fel. În felul acesta tabăra suveraniştilor începe să dispună de o importantă masă critică. Evenimente extrem de interesante în acest sens vor avea loc în curând şi în Austria, unde un alt important lider politic taxat drept extremist, Harald Vilimsky, a obţinut în sondaje nu mai puţin de 30% din favorabilitate şi probabil va veni la putere. Şi acest lider cere reformarea imediată şi radicală a Uniunii Europene. Nu desfiinţarea, ci întărirea ei printr-un proces intern de democratizare. Se manifestă împotriva poziţiei adoptate de cancelarul Austriei în ceea ce priveşte neacordarea pentru România şi Bulgaria a accesului la spaţiul Schengen.
Asistăm aşadar, după cum era şi previzibil, la un proces de transformare politică internă în interiorul unor state UE şi la începutul reformării Uniunii, pentru că după europarlamentare se va schimba şi raportul de forţe dintre marile familii politice. În paranteză fie spus, viitorii europarlamentari AUR vor întări consistent familia conservatorilor europeni, din care face parte şi FIDESZ. Dar ce face România? Cum înţeleg Guvernul de la Bucureşti şi clasa noastră politică să reacţioneze atunci când se pune problema apărării interesului naţional, apărării suveranităţii, a identităţii românilor şi nu mai puţin a resurselor naturale? Cred că aceşti conducători pe care-i avem reacţionează în general prin a ridica din umeri şi, periculos de frecvent, prin a adopta poziţia ghiocelului. Şi iată că cel mai recent exemplu este chiar cel legat de banii care ne vin şi nu suntem capabili să-i cheltuim din PNRR, astfel încât vom fi siliţi să-i restituim. Sau, şi mai grav, din fondurile pe care mă tem că nu le vom mai accesa. Şi nu mă tem doar eu. Iată că un prim vicepreşedinte PSD, viceprim-ministru şi ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost silit ieri să ne prevină asupra pericolului iminent ca fondurile alocate României să fie tăiate. Şi a avertizat cu subiect şi predicat că, dacă se va întâmpla acest lucru, absolut toate lucrările din domeniul Transporturilor vor fi instantaneu sistate.
Am încercat mai sus să creionez două posturi politice diferite, pentru ca în final să înţelegem mai bine la ce rezultate pozitive sau negative conduc aceste diferenţe de abordare a raporturilor din UE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.10.2023, 12:32)
Conform tratatelor de aderare la UE,
fondurile europene nu pot fi legate de pareri politice,
sunt un drept legal a tarilor UE care au deschis frontierele ptr. comert,
afaceri de tot felul a strainilor si a liberalizarii fortei de munca in schimbul
acestor FONDURI EUROPENE care compenseaza fostele taxe/biruri de tot felul
2. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 03.10.2023, 12:34)
UE pentru noi e URSS 2 ;)
Se comporta la fel, în baza "centralismului democratic".
Parlamentul european e pur formal, mai ceva ca Marea Adunare Națională, așa că e improbabila o reformare a UE, chiar și în condițiile creșterii numărului de "conservatori" în PE.
Comisia Europeană face ce vrea în frunte cu Ursula von der Pfizer și cu urmașii urmașilor ei, deși nu i-a ales nimeni.
Faptul că mai apar Gică Contra, ca alde Viktor Orban e ceva de genul "excepția care confirma regula."
"Fasciștii" lui Meloni au fost dați repede pe brazdă de sistem, sunt cel mai bun exemplu că e improbabila reforma în UE.
De noi, ce să mai zicem? Măcar de la anul să nu mai fim atât de grețos de slugarnici față de toți.
Măcar atât, puțină demnitate, că încolo slabă speranță.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.10.2023, 15:09)
Ai o exprimare, cam putin diplomatica,
dar in fond ai perfecta dreptate,
chiar daca nu este "politic corect"
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.10.2023, 13:16)
Veto asta va dispare. Pentru ca veto nu e pentru catei.
De-aia va deveni UE mai "democratica" astfel incat sa voteze "majoritatea" statelor ce e bine (adica astia mari) iar statele colonii doar sa execute.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.10.2023, 15:14)
"veto nu e pentru catei"
cam asta era si crezul lui STALIN,
si a iesti nasol ptr. comunist, nu vad de ce ar iesi altfel,
aceeasi idee dictatoriala asa zisilor "democrati/liberali/de stanga"
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2023, 11:11)
Romanii,au un proverb care se potriveste perfect cu articolul scris de SRS. _INTOTDEAUNA,CAINELE cel MARE il F::E pe cel MIC. Dar CATEODATA si DIN INTAMPLARE si CAINELE cel MIC,il F::E pe cel MARE).Romania nu este nici macar un CAINE MIC,ci,un STAT cre si-a pierdut SUVERANITATEA.!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.10.2023, 13:24)
Ce sa mai spui , Orban a obtinut ce a vrut fara sa accepte bizareriile bruxelului cu lgbt bagat in scoli si promovat desantat in viata oamenilor , imi este rusine cu asa ” conducatori ” !
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.10.2023, 15:43)
partidul aur e bazat numai pe ura. acea "promovare lgbt " in scoli era facuta pt acei copii care sunt lgbt sa nu fie persecutati, sa vada ca nu sunt singurii pe lume "diferiti".
familia traditionala nu e diminuata cu nimic daca alti cetateni romani de o orientare sexuala diferita decat "normal" au si ei dreptul la o viata. eu am familie traditionala dar nu imi diminueaza mie drepturile cu nimic faptul ca si alti romani pot sa-si faca viata in 2 cum vor sau cum pot. dc eu sunt happy, de ce sa nu fie si alti ramani happy? cine sunt eu sa le interzic. ar fi culmea.
doar pe haterii aur ii deranjeaza.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.10.2023, 16:08)
Da, da, vezi tu ce cărți promovează școala prin US la copii și cum ii încurajează să se descopere chiar pe ascuns de părinți. Și ce show-and-tell interesante țin ei pe tema asta.
Discuția că aici ar fi vorba de 2 adulți care fac ce vor ei e trecută. Acum îți spala pe creier copiii. Sa vezi atunci dacă ți-e tot una.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de ferencz în data de 03.10.2023, 16:22)
Orientarea sexuala are o componenta importanta sociala.
Promovarea se face pt. toti copii, acesta este problema.
Problema este si Britney Spears cu "Oops, I did it again"- multi cred ca din cauza ei, la romance, se efectueaza 0,5 avorturi/nou nascut.
AUR este un partid politic, ca oricare partid : produce capital politic.
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.10.2023, 16:23)
normal ca pe ascuns de parinti. cu parinti care gandesc asa copilul va trebui sa se ascunda.
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.10.2023, 17:16)
asta cu ura ati stabilit-o voi in speranta ca AUR nu va avea voturi . in cazul meu m-ai convins , votez AUR .
4.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.10.2023, 18:49)
Evident ca nu e vorba de aia. Este vorba de extremism. Astia vor sa duca pe oricine care nu e pe scara Kinsey la 0 cat mai aproape de 6.
La copii treaba asta se mai numeste si grooming.
Deci mai las-o tu cu familia ta traditionala care suferi pentru minori lgbt din scoli.
5. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 03.10.2023, 19:08)
Bravo Ungaria.