Victoria Syriza în Grecia reduce randamentele obligaţiunilor elene

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 septembrie 2015

Germania i-a cerut, ieri, premierului reales al Greciei, Alexis Tsipras (foto), să implementeze reformele convenite în acordul cu creditorii internaţionali.

Germania i-a cerut, ieri, premierului reales al Greciei, Alexis Tsipras (foto), să implementeze reformele convenite în acordul cu creditorii internaţionali.

Rezultate surprizătoare în alegeri

Guvernul de la Atena trebuie să recapitalizeze urgent băncile

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale elene a scăzut ieri, după ce formaţiunea de extremă-stânga Syriza, condusă de Alexis Tsipras, a câştigat alegerile pentru a doua oară în ultimele opt luni, cu un procent surprinzător.

În pofida unei prezenţe la vot de numai 56,5% (comparativ cu 63% în alegerile din ianuarie), grecii i-au acordat lui Tsipras a doua şansă, deşi premierul a semnat, în august, un nou acord de împrumut cu creditorii internaţionali, ca să evite intrarea în incapacitate de plată şi ieşirea din zona euro. Tsipras şi-a anunţat demisia în luna august, forţând astfel organizarea alegerilor anticipate. Gestul său a venit cu speranţa de a-şi reînnoi sprijinul parlamentar, după ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au împotrivit noului acord de salvare, în sumă de 86 miliarde euro, care presupune continuarea austerităţii.

Randamentul titlurilor de stat greceşti cu maturitatea la zece ani a scăzut cu un punct de bază, ieri, la nivelul minim al anului: 8,22%. Randamentul este mult mai scăzut faţă de cel din aprilie (13,64%).

Alexis Tsipras, câştigător al alegerilor parlamentare anticipate de duminică, din Grecia, urma să fie desemnat ieri în funcţia de premier şi să înceapă formarea unui guvern în care va fi cooptat şi partidul de dreapta Grecii Independenţi (ANEL).

Syriza a obţinut 35,5% din voturi, ceea ce îi va aduce formaţiunii 145 din cele 300 de locuri din Parlament, cu patru mai puţine decât la alegerile din ianuarie, când Tsipras a ajuns la putere pentru prima oară. Coaliţia Syriza-ANEL, anunţată de Tsipras la câteva ore după închiderea urnelor, ar urma să aibă majoritatea în Parlament, cu 155 de mandate, partidul naţionalist condus de Panos Kammenos obţinând zece mandate. Cele două partide au format şi coaliţia de guvernământ anterioară.

Partidul de dreapta Noua Democraţie (ND), condus de Vangelis Meimarakis, a obţinut 28,1% din voturi şi 75 de mandate. Diferenţa dintre Syriza şi ND este cu câteva puncte procentuale mai mare decât arătau sondajele de opinie.

Tsipras a declarat că victoria sa este victoria poporului elen. "În Europa momentului, Grecia şi poporul grec sunt sinonime cu rezistenţa şi demnitatea, iar această luptă va fi continuată împreună cu voi pentru următorii patru ani", a spus Tsipras, avertizând că relansarea ţării va veni prin multă muncă. "Ne aşteaptă vremuri dificile, dar, în acelaşi timp, ne aflăm pe o bază solidă. Nu ne vom reveni din această luptă printr-o minune, ci prin multă muncă", a afirmat premierul.

Viitorul guvern al Greciei trebuie să adopte în următoarele săptămâni o serie de măsuri legislative pentru recapitalizarea urgentă a băncilor, potrivit Kathimerini.

Procesul de recapitalizare trebuie finalizat până la sfârşitul lunii decembrie. Conform acordului de salvare convenit de Grecia cu creditorii, Parlamentul elen trebuie să aprobe planul de recapitalizare a băncilor până în 15 octombrie, astfel încât legislaţia să fie corelată cu operaţiunile Fondului Elen de Stabilitate Financiară şi noua directivă europeană referitoare la consolidarea băncilor.

Până la sfârşitul lunii octombrie, Guvernul elen trebuie să introducă majoritatea schimbărilor impuse de noul program de salvare, care are ca obiectiv principal reducerea cheltuielilor publice cu 3,5 miliarde de euro, până în 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb