Reporter: Această perioadă este cea mai aglomerată din an pentru tine, Moşule...Cum te descurci cu atâţia copii? Pe noi ne-a întâmpinat Clopoţica, unul dintre elfii tăi de încredere...Mai ai şi alte ajutoare ca ea?
Moş Crăciun: În toate clădirile pe care le vedeţi în jurul casei mele am spiriduşi, am elfi, am zâne care mă ajută să fac jucării pentru copiii din toată lumea şi nu numai jucării, pentru că ei îşi doresc diverse lucruri interesante. De multe ori îmi scriu că îşi doresc tehnică modernă. Eu le spun că moşul nu produce tehnică, noi aici ştim să lucrăm cu lemnul, cu produsele naturale, iar când este vorba să dăruim şi ceva mai complicat, trebuie să colaborăm cu părinţii, cu bunicii, cu cei dragi. În primul rând este importantă întâlnirea cu Moş Crăciun şi faptul că ei simt magia Crăciunului şi cred în mine. Cred în această poveste extraordinară! Mă descurc foarte bine, pentru că mie îmi plac aceste întâlniri şi mă încarcă, aşa cum mă încarcă aurorele boreale.
Reporter: În data de 6 decembrie, creştinii îl serbează pe Sfântul Nicolae, iar în ajunul acestei frumoase sărbători, copiii sunt vizitaţi de Moş Nicolae, fratele tău mai mic. Cum vă împărţiţi sarcinile?
Moş Crăciun: Înainte să plece în călătorie chiar a trecut pe la mine şi a lăsat câteva nuieluşe, aşa demonstrativ...Eu nu pot să dau nuieluşe copiilor şi nici el nu prea dă, e mai mult un soi de paradă şi din partea lui, pentru că dulciurile sunt la putere şi, de asemenea, gândurile bune. Cu ele trebuie să însoţim nu numai această perioadă a anului, ci întreaga viaţă.
Reporter: Copiii scriu tot timpul anului scrisori pentru Moş Crăciun şi tot anul li se spune de către părinţi să fie cuminţi, că-i vede Moşul pe geam...Câte scrisori primeşti pe an?
Moş Crăciun: Cred că o evidenţă exactă spiriduşii o ţin, însă este vorba despre milioane de scrisori şi trebuie să le transmit copiilor că ele sosesc la mine, iar spiriduşii şi zânele sunt printre ei tot timpul anului. De asemenea, animalele mele de companie şi păsările cerului îmi transmit totul despre copii - şi faptele bune şi pe cele mai puţin bune. Mulţi mă întreabă dacă, pe lângă cartea copiilor cuminţi, am şi o carte a copiilor obraznici. Nu am aşa ceva, pentru că eu zic că nu există copil obraznic, doar societatea sau adulţii mai fac să se întâmple şi un mic accident, dar toţi copiii sunt cuminţi şi buni.
Reporter: Ce vă cer cel mai des copiii?
Moş Crăciun: Am şi lucruri emoţionante printre solicitările copiilor - unii dintre ei îmi cer să le aduc în ţară părinţii care sunt plecaţi undeva departe să muncească pentru bunul trai al familiei. Acum câteva zile am avut o cerere specială şi cu lacrimi în suflet am îndeplinit-o. Este vorba despre un băieţel al cărui tată a plecat la ceruri şi mămica m-a rugat să-i transmit un gând de acolo din steaua în care se află tăticul lui. Îmi cer pace, pentru că trăim vremuri tulburi. Sigur că îmi cer şi lucruri concrete, pentru că aşa este normal.
Reporter: Vă vine în minte cel mai ciudat lucru pe care vi l-a cerut un copilaş?
Moş Crăciun: Am primit acum câteva zile o scrisoare în care o fetiţă îmi cerea să fac să nu se mai certe părinţii ei. E ciudat şi e trist în acelaşi timp. Cred că adevărul constă în simplitate - fapt pentru care ceea ce aţi găsit aici nu este un palat - şi constă în omenie. Aceste lucruri trebuie învăţate sau reînvăţate.
Reporter: În noaptea de Crăciun, într-o singură noapte, reuşeşti, dragă Moşule, să străbaţi tot mapamondul şi să-i bucuri pe toţi copiii din lume. Cum este posibil aşa ceva?
Moş Crăciun: În primul rând folosesc praful magic al zânelor. Pot să şi zbor cu renii mei, presărând peste reni şi sanie praful magic, şi tot praful acesta mă ajută să fac dintr-o noapte pământeană un an de-al meu. Nu trebuie să mă grăbesc atunci, în acest timp dilatat - ca să folosesc cuvinte moderne - pot să ajung peste tot, dintr-o parte în alta a planetei. De câţiva ani, o agenţie din Canada îmi urmăreşte prin satelit întreaga traiectorie şi veţi putea şti în fiecare moment unde mă aflu.
Reporter: Mărturisesc că aş sta aici, în căsuţa magică a lui Moş Crăciun, un întreg an "dilatat", dar sunt o grămadă de copilaşi la uşă nerăbdători să-şi îndeplinească visul de a-l întâlni pe Moşul. Aşa că trec la ultima întrebare - ce le transmiţi copiilor din întreaga lume?
Moş Crăciun: În primul rând le transmit să aibă grijă de cei din jur, să-i asculte pe părinţi, pe bunici, să înveţe bine şi să-şi dorească, pentru că un om fără dorinţe este un om gol. O să vă spun repede o poveste - acum nişte ani am intrat în visul unui băieţel din România. Poate că m-a atras şi faptul că-l chema Cristian, deci era legat tot de Crăciun. Acest băieţel visa, acum zeci de ani, să poată călători în toată lumea, dar mai ales m-a atras faptul că-şi dorea să nu călătorească singur. Îşi dorea să ia alături de el semeni pe care să-i ducă în diverse locuri de pe planetă. Şi-a fixat şi o deviză de viaţă - să croim câte un drum către fiecare vis al oamenilor -, iar eu am băgat la cap şi urmez şi eu această deviză. Să ştii, draga moşului, că este foarte important să dăruieşti şi să călătoreşti!
Reporter: Mulţumesc!
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2023, 08:08)
Foarte frumos! Este ca un vis implinit.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2023, 16:06)
mai ales in Laponia, in satul lui Mos Craciun
1700 Euro calatoria cu sania pt 2 familii pana la casuta lu Moșu’, săraku