VIDEO Furtună puternică în vestul şi nordul ţării: opt morţi şi 137 de răniţi

Mina Irina
Miscellanea / 18 septembrie 2017



Furtună în Timişoara (Sursa foto: captură Youtube)

Furtună în Timişoara (Sursa foto: captură Youtube)



Actualizare 17:59 Dragnea, despre reacţia lui Iohannis în urma furtunii: "Ar fi bine să evităm să mai dăm SMS-uri din alte ţări când apar astfel de nenorociri în ţară"

Lideru PSD, Liviu Dragnea, a criticat astăzi mesajul transmis de preşedintele Iohannis după furtuna din vestul ţării, spunând că ar trebui evitată transmiterea de SMS-uri din alte ţări şi că i s-a părut că şeful statului, aflat la New York, a încercat să dea vina pe Guvern.

Liviu Dragnea a declarat: "Ar fi bine să evităm să mai dăm SMS-uri din alte ţări când apar astfel de nenorociri în ţară. Cred că ar fi primul lucru care ar trebui să-l facem pentru că nu ajută la nimic, decât tulbură lucrurile. Guvernul a acţionat corect, repede. Ce m-a deranjat că a transmis din New York? Nu m-a deranjat, dar totuşi mi s-a părut - poate greşesc, mi s-a părut că imediat a încercat să dea vina pe Guvern. Nu cred că e Guvernul de vină aici, putem să-i găsim alte vinovăţii. Eu cred că prima preocupare e să ne rugăm ca cei răniţi să-şi revină, să se facă evaluările rapid şi să se aloce despăgubirile şi în paralel să vedem care sunt sistemele de avertizare".

(A.C.)

------

Actualizare 17:54 Tudose afirmă că reacţia autorităţilor după furtuna de aseară a fost "exemplară", dar că cei de la Enel au fost "îngrozitori"

Premierul Mihai Tudose a declarat, la finalul comandamentului de urgenţă instituit în urma furtunilor de duminică seară, că are "un mesaj pozitiv pentru toată lumea" cu excepţia reprezentanţilor companiei Enel despre care a afirmat că sunt "îngrozitori", în continuare fiind zeci de localităţi în judeţul Timiş fără curent electric, potrivit unei surse din presă.

Conform sursei, prim-ministrul crede că meteorologii au venit cu avertizarea de vreme rea imediat cum au realizat intensitatea furtunii. În ceea ce priveşte solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de a explica dacă procedurile au fost respectate şi cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă, prim-ministrul crede că "toată lumea s-a mobilizat exemplar".

Tudose a afirmat, citat de News.ro: "Mesajul este foarte bun pentru toată lumea cu o singură excepţie: cei de la Enel, îngrozitori. Nu se poate aşa ceva. Şi astăzi încercau să-mi explice că ei fac tot ce pot şi că muncesc, dar mai durează câteva zile. Nu se poate aşa. (...) Sunt 154 de sate azi în Timiş care nu sunt alimentate, ceea ce este înfiorător. Nu este curent la şcoală, nu e curent la spital, la dispensarele din localitate".

Premierul nu consideră că reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie au vreo vină că oamenii nu au fost informaţi cu privire la ceea ce urma să se întâmple: "Alerta a venit cu jumătate de oră înainte. Atunci au văzut meteorologii ce se întâmplă, nu e un taifun să-l urmăreşti pe hartă cu o săptămână înainte. Exsită şi acea terminologie now casting adică acum. În acele momente nu ai cum să mai contezi doar pe mijloacele de informare în masă - TV, radio".

Potrivit sursei citate, referitor la sistemul de avertizare, şeful Executivului a precizat că acesta este în curs de implementare după discuţiile pe care le-a avut la Guvern în această dimineaţă cu operatorii de telefonie mobilă şi reprezentanţii ANCOM.

Tudose a explicat, precizând că sistemul va fi funcţional "într-o lună-două": "Avertizările care vin de la diverse structuri - meteo, pe incendii cum am avut cazul la Orăştie săptămâna trecută (...) se trimit către operatorii de telefonie mobilă şi toţi cei care sunt în aria de acoperire pe acea zonă, celulele care preiau apelurile primesc un semnal de alertă. (...) E un sistem care să vină în completarea celorlalte mijloace de informare în masă în timp real. Când a venit avertizarea meteo în următoarele cinci minute toată lumea din zona respectivă are pe telefonul mobil".

În ceea ce priveşte solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de a explica dacă procedurile au fost respectate şi cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă, prim-ministrul crede că "toată lumea s-a mobilizat exemplar".

Totodată, Tudose a spus că nu există în acest moment o evaluare a pagubelor materiale făcute de furtună, însă până miercuri se fac toate demersurile necesare pentru ca unităţilor de învăţământ sau celor spitaliceşti să li se acorde despăgubirile necesare, se mai arată în sursă.

Şeful Guvernului a mai afirmat: "Toată lumea se mobilizează acum să facă proiecte de hotărâri pentru acordarea de despăgubiri în caz de calamitate şi chiar dacă nu vor fi toate gata mâine, vom intra în tranşa a doua peste o săptămâna, peste două săptămâni, dar până mâine va trebui ca tot ce înseamnă şcoală, grădiniţă, spital, utilităţi publice să fie prin HG pentru ca miercuri Guvernul să dea banii".

(A.C.)

-----

Actualizare 16:19 ANCOM, IGSU şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale vor implementa "Sistem Alert", pentru transmiterea mesajelor de alertă în situaţii de urgenţă pe telefonul mobil

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), împreună cu operatorii de telefonie, vor implementa "Sistem Alert", un sistem prin care vor fi transmise mesaje de alertă abonaţilor pe telefonul mobil, potrivit unui comunicat de presă a Guvernului.

Conform sursei, pe lângă implementarea sistemului de alertă va fi începută şi o campanie de informare publică şi pregătire a populaţiei pentru utilizarea acestui sistem.

Guvernul anunţă, astăzi, în urma întâlnirii dintre premierul Mihai Tudose cu reprezentanţii ANCOM, că va fi implementat un sistem integrat de alertare a populaţiei în situaţiile de risc, prin care să fie trimise mesaje de urgenţă pe telefoanele mobile, în funcţie de situaţiile de urgenţă apărute - fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamităţi şi situaţii de risc, informează sursa.

Sistemul urmează să fie dezvoltat şi implementat de ANCOM, IGSU şi STS, în colaborare cu operatorii de telefonie, detaliile tehnice urmând să fie stabilite în cadrul grupului de lucru format din reprezentanţi ai acestor instituţii, care va avea loc la ora 15:00.

Potrivit sursei citate, Prim-ministrul nu va participa la această întâlnire, el plecând la Timişoara, unde va participa la comandamentul de urgenţă de la ISU Timiş.

(A.C.)

-----

Actualizare 15:45 Petre Daea: "Cei care au culturile afectate de furtuna de duminică seară vor fi despăgubiţi"

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, astăzi, la Iaşi că agricultorii ale căror culturi au fost afectate de furtuna de ieri vor fi despăgubiţi, precizând că pagubele cele mai mari se înregistrează la soia, potrivit unei surse din presă.

Ministrul Agriculturii a menţionat, citat de sursa menţionată anterior: "Cei care au culturile afectate de furtuna de duminică seară vor fi despăgubiţi. Noi facem verificări la această dată în toată ţara şi, evident, în zonele unde au fost ieri (duminică - n.r.) afectate culturile stabilim gradul de calamitate. Există comisii care s-au constituit la ordinul prefecturilor, comisii mixte care se duc în fiecare loc, determină pentru fiecare cultură gradul de afectare, în aşa fel încât să se constituie documentaţia necesară conform actelor normative pentru a putea intra într-un calcul".

Conform sursei, întrebat de jurnalişti care cultură a fost mai afectată, Petre Daea a spus că este vorba despre soia.

Daea a precizat: "Cultura cea mai afectată a fost soia. Sunt suprafeţe nu mari, din fericire, pentru ţară, în special din partea de vest, înţelegând o parte din Bihor, din Arad, din Timiş, coboară spre Mehedinţi, prinde şi o porţiune din Olt şi Dolj. Procentele de afectare sunt diferite, dar în ţară sunt şi culturi şi zone care nu au fost afectate, iar pe total ţară se compensează. Fermierii sunt într-o parte fericiţi, în altă parte sunt iată nemulţumiţi şi afectaţi de aceste fenomene extreme".

Potrivit sursei citate, Petre Daea a participat, astăzi, la Iaşi, la deschiderea anului universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) "IonIonescu de la Brad" din Iaşi.

(A.C.)

------

Actualizare 14:54 Nicolae Robu, după furtunile de la Timişoara: "Eu consider că toată lumea şi-a făcut datoria!"

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a menţionat, în această după-amiază, că este mulţumit de reacţia serviciilor edilitare, după ce mai multe străzi din oraş au fost blocate în urma furtunii de copacii căzuţi şi şi-a exprimat compasiunea pentru decesul celor două persoane, în urma vijeliei.

Nicolae Robu afirmă că pagubele materiale în urma furtunii de duminică sunt imense.

Robu, care are şi un mesaj video pentru timişoreni, a scris pe Facebook: "Ieri, 17.09.2017, am avut o zi cumplită în oraşul nostru. S-au produs pagube materiale imense. În câteva minute, o mulţime de arbori au fost smulşi din rădăcini sau retezaţi de la nivelul solului, de la o mulţime de alţii au fost dislocate ramurile, nenumărate acoperişuri de blocuri, case şi alte clădiri au fost luate de vânt, unele chiar în integralitatea lor, panouri publicitare au fost distruse, stâlpi, semafoare, etc. O mulţime de străzi au ajuns blocate, iar pentru o vreme, am fost fără curent şi chiar fără apă".

Conform sursei, el susţine că a dat imediat dispoziţie ca serviciile Primăriei Timişoara să intervină şi chiar s-a declarat mulţumit de reacţia acestora. El a solicitat si sprijin de la Guvern.

Robu a precizat: "Am dat dispoziţii imediat să se intervină de către toate forţele Primăriei: Societatea de Drumuri Municipale, Societatea Horticultura, Aquatim, Colterm, Retim, Ratt, Poliţia Locală, Grupul Salvo, Direcţia Edilitară, Direcţia de Mediu. Desigur, toate aceste structuri au acţionat alături de ISU, care are rolul de coordonare generală în astfel de circumstanţe, alături de Poliţia Naţională, Jandarmerie, Enel, Salvare şi, desigur, de Prefectură. Şi eu consider că toată lumea şi-a făcut datoria! Acum, greul a trecut. Pagubele materiale sunt imense, dar, le vom depăşi. Cu eforturi proprii, dar, sper eu şi cer, şi cu ajutorul Guvernului României".

Primarul Timişoarei şi-a exprimat compasiunea pentru familiile celor două victime, informează sursa.

Edilul a adăugat: "Din păcate, însă, au fost şi două pierderi de vieţi omeneşti. Iar acestea nu pot fi date de nimeni înapoi! Îmi exprim întreaga compasiune pentru familiile îndurerate! Este cumplit ce li s-a întâmplat! Numai Dumnezeu le poate alina suferinţa! Vom continua intervenţiile remediative. Şi va trebui să pornim o campanie de imunizare a oraşului nostru şi a noastră, ca locuitori ai lui, dacă nu putem una totală, atunci măcar una mai bună ca cea cu care am fost prinşi ieri!".

Potrivit sursei citate, Nicolae Robu a mai spus, în încheiere, că susţine crearea unui sistem de alertare a populaţiei, prin SMS, în cazuri de urgenţă.

(A.C.)

------

Actualizare 13:49 Jumătate dintre consumatorii de energie afectaţi de fenomenele meteo au fost reconectaţi la reţea

Numărul consumatorilor nealimentaţi cu electricitate s-a înjumătăţit astăzi faţă de cifrele înregistrate aseară, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Conform sursei, ieri, la orele 22:00, aproape jumătate de milion de clienţi nu beneficiau de alimentare cu electricitate, ca urmare a furtunii violente din vestul şi nordul României, astăzi, după intervenţiile echipelor operative, numărul clienţilor nealimentaţi cu energie s-a redus la circa 263.000.

În comunicat se menţionează: "Acestea sunt principalele date centralizate în şedinţa Comandamentului energetic din cadrul Dispecerului Energetic Naţional, convocat de ministrul Energiei, Toma Petcu. Principalele judeţe afectate în continuare sunt Timiş (60.000 de consumatori), Maramureş (48.000), Arad (39.000), Bistriţa-Năsăud (30.000) şi Bihor (25.000)".

La această oră, în teren acţionează 307 echipe operative de intervenţie pentru realimentarea tuturor consumatorilor afectaţi. Companiile care distribuie electricitate în zonele afectate de furtună, E-Distribuţie Banat şi Electrica Distribuţie Transilvania Nord, şi-au mobilizat echipe suplimentare de intervenţie, inclusiv din celelalte sucursale ale operatorilor, informează sursa.

Potrivit sursei citate, pe tot parcursul zilei de astăzi, companiile de distribuţie vor face raportări ale evoluţiei situaţiei din teren.

Totodată, o nouă şedinţă a Comandamentului energetic din DEN este programată pentru marţi, 19 septembrie 2017, se mai arată în comunicat.

(A.C.)

------

Actualizare 13:01 Program prelungit la Direcţia pentru Cultură Timiş, pentru eliberarea avizelor de reparaţii la clădirile istorice afectate de furtună

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş a anunţat, astăzi, prelungirea programului de lucru în vederea eliberării de avize obligatorii pentru reparaţii de urgenţă la imobilele istorice afectate de furtuna de ieri, potrivit unei surse din presă.

Conform ultimului bilanţ, au fost afectate peste 70 de clădiri din oraş, dar nu se ştie exact câte dintre acestea sunt monumente istorice

Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, citat de News.ro, instituţia îşi prelungeşte programul de lucru pe durata întregii săptămâni.

În comunicat se menţionează:"Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş anunţă proprietarii de imobile istorice sau situate în zone de protecţie şi zone protejate, ale căror locuinţe au fost afectate de furtuna din 17 septembrie, că îşi modifică programul cu publicul pentru ca eliberarea avizelor obligatorii pentru reparaţii de urgenţă sau punere în siguranţă să se facă în cel mai scurt timp posibil".

Potrivit sursei citate, locatarii din imobilele afectate de vijelie sunt aşteptaţi, în săptămâna 18 - 22 septembrie, zilnic între orele 08.30 şi 17.00, la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş (str. Augustin Pacha nr.8) să depună documentaţia necesară obţinerii avizului de specialitate obligatoriu.

Documentaţia cuprinde o cerere scrisă în care să fie menţionate lucrările care urmează să fie executate, precum şi fotografii ale imobilului afectat, se mai arată în comunicat.

Avizul din partea Direcţiei pentru aceste lucrări va fi eliberat în cel mult 24 de ore.

(A.C.)

-----

Actualizare 11:32 Carmen Dan, despre solicitarea preşedintelui de a implementa un sistem de alertă: "Am vorbit despre necesitatea unui astfel de sistem"

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, la Timişoara, referitor la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis adresată Guvernului de a implementa un sistem de avertizare rapidă a populaţiei în situaţii de criză, că premierul Tudose are o întâlnire cu reprezentanţii companiilor de telefonie mobilă şi cu specialişti de la nivelul ministerelor competente pentru a vedea cum poate exista un sistem de avertizare şi informare prin SMS, potrivit unei surse din presă.

Conform sursei, ministrul a recomandat descărcarea aplicaţiei Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, spunând că este utilă, pentru că informaţiile despre fenomenele meteo periculoase sunt transmise în timp real.

Carmen Dan a menţionat, citată de News.ro: "Nu ştiu dacă vă amintiţi, noi am vorbit cu ceva zile în urmă, când făceam exerciţiile de alertare pentru cutremur, despre necesitatea identificării unor soluţii pentru implementarea unui astfel de sistem şi vorbeam atunci că sunt discuţii pe care le purtăm cu operatorii de telefonie mobilă, în aşa fel încât să fie, în afară de avertizarea sonoră pe care o ştiţi prin sirene, şi acest sistem de avertizare cu nişte mesaje tip SMS, care în afară de avertizare, să dea şi instrucţiuni despre cum să acţionezi în situaţii limită de genul acestora. În acest moment, la Guvern, la solicitarea premierului Tudose, există o întâlnire cu reprezezanţii ANCOM şi cu specialişti de la nivelul ministerelor care au competenţă în domeniu, aşteptăm să vedem care este feedback-ul".

Ministrul a amintit de aplicaţia gestionată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi a spus că doar 100.000 de persoane au descărcat-o, informează sursa.

Ministrul a subliniat: "Noi transmitem în timp real toate informaţiile despre fenomene meteo periculoase şi despre alt gen de evenimente care se întâmplă şi sunt coordonate la nivelul MAI. Din păcate, chiar dimineaţă am vrut să ştiu exact câţi dintre cei interesaţi au descărcat această aplicaţie şi până în acest moment sunt aproximativ 100 de mii de utilizatori. Este utilă o astfel de aplicaţie, ar trebui descărcată, pentru că are informaţii utile".

Potrivit sursei citate, Ministrul Afacerilor Interne s-a aflat, în această dimineaţă, în Timişoara, pentru a discuta cu autorităţile locale despre efectele furtunii de duminică seară, în urma cărora opt persoane au murit şi 137 au fost rănite. De asemenea, Carmen Dan a mers şi la Spitalul Judeţean din Timişoara, unde a vizitat persoanele rănite în urma furtunii.

(A.C.)

-----

Actualizare 11:28 Timiş: Dosare penale pentru ucidere din culpă în cazul celor cinci decese din timpul furtunii

Poliţia Timiş a deschis dosare penale pentru ucidere din culpă în cazul celor cinci persoane decedate în urma furtunii din Timişoara şi Buziaş.

Un bărbat a murit după ce poarta de intrare în oraş, ridicată recent de Primăria Timişoara cu suma de 56.000 de euro, s-a prăbuşit peste autoturism.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Timiş, Ancuţa Morariu, a declarat, luni, pentru News.ro că Poliţia a deschis dosare penale pentru ucidere din culpă în cazul celor cinci decese din Timiş.

"În toate cazurile poliţiştii au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă, poliţiştii efectuând cercetări în aceste cazuri", a declarat Ancuţa Morariu.

În Timişoara au decedat două persoane, în urma furtunii de duminică. Este vorba despre o femeie de 36 de ani care a fost surpinsă de un copac la Grădina Zoologică şi un bărbat de 24 de ani care se afla în maşină în momentul în care poarta de intrare în oraş, dinspre Lugoj, s-a prăbuşit peste autoturism. Poarta respectivă a fost recent ridicată de Primăria Timişoara, cu suma de 56.000 de euro.

De asemenea, alte trei persoane au decedat în oraşul Buziaş. Este vorba despre o familie. Mama şi fiica au decedat pe loc, după ce un copac s-a prăbuşit peste ele, iar tatăl a decedat ulterior, la spital.

----

Actualizare 11:17 Carmen Dan anunţă comandament pentru situaţii de urgenţă în Timişoara, la care va fi prezent şi premierul Mihai Tudose

Ministru Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat, astăzi, la Timişoara, că după-amiază va avea loc un comandament pentru situaţii de urgenţă, la care va participa şi premierul Mihai Tudose.

Ea a mers şi la Spitalul Judeţean, unde sunt internate persoanele rănite în urma furtunilor, între acestea fiind şi doi copii.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat: "Intenţionam să merg în dispeceratul ISU şi să mă întâlnesc cu cei care sunt acolo pentru a vedea concret care sunt problemele, însă voi merge în Arad, în jurul orei 15:00, vom face un comandament, aici, în Timiş, la care va fi prezent şi premierul Tudose".

Ea a precizat că, împreună cu premierul Mihai Tudose, va face o analiză a pagubelor în urma furtunilor din vestul ţării, întâlnirea urmând să aibă loc cel mai probabil la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Timiş.

Ministrul Afacerilor Interne s-a aflat, azi dimineaţă, în Timişoara, pentru a discuta cu autorităţile locale despre efectele furtunii de duminică seară, în urma cărora opt persoane au murit şi 137 au fost rănite.

De asemenea, Carmen Dan a mers şi la Spitalul Judeţean din Timişoara, unde a vizitat persoanele rănite în urma furtunii. Ea a spus că printre răniţi se află şi doi copii - o fetiţă şi un băiat - şi că starea fetiţei este gravă.

Carmen Dan a spus: "Teodora nu este într-o stare foarte bună, este încă într-o perioadă critică şi aşteptăm să vedem cum evoluează. Robert este în stare stabilă. Sper să se însănătoşească amândoi repede şi să revină acasă, alături de părinţi. Ceilalţi pacienţi pe care i-am văzut sunt cei care au avut probleme în urma fenomenelor meteo, sunt internaţi pe secţii. O situaţie mai deosebită este cu o doamnă care a avut nevoie de intervenţie, în rest nu a fost nevoie de intervenţii chirurgicale".

----

Actualizare 11:10 Premierul Tudose merge la Timişoara pentru a discuta cu autorităţile locale despre efectele furtunii

Premierul Mihai Tudose pleacă, astăzi, la Timişoara pentru a participa la comandamentul de urgenţă privind situaţia după furtuna de duminică seară. Prim-ministrul are mai întâi programată o întâlnire la Palatul Victoria cu operatorii de telefonie mobilă pentru a discuta punerea la punct a unui sistem de avertizare rapid în caz de situaţii de urgenţă şi apoi va pleca spre judeţul Timiş, potrivit News.ro.

-----

Actualizare 10:20 Avariile tehnice produse de vijelii în Timişoara, Cluj, Braşov şi Iaşi au dus la anularea a 15 trenuri de călători şi la întârzierea cu peste 243 de ore a altor 112

Avariile tehnice produse în urma vijeliilor de duminică seară au dus la anularea a 15 trenuri de călători, precum şi la întârzierea cu peste 243 de ore a altor 112 trenuri de pe raza regionalelor de cale ferată Timişoara, Cluj, Braşov şi Iaşi, potrivit unui comuicat de presă publicat pe pagina de Facebook a CFR SA.

Compania feroviară anunţă, pe pagina sa de Facebook, că echipele de intervenţie au remediat cele 43 de avarii produse de vijelii duminică seară, acţionându-se cu 17 drezine pantograf şi cu peste 300 de angajaţi.

Potrivit CFR, la regionalele CF Timişoara şi CF Cluj au fost câte 17 zone afectate, la Regionala CF Braşov au fost trei, iar la Iaşi, şase.

De asemenea, 112 trenuri de călători au avut 14.583 de minute întârziere, iar 15 au fost anulate, pe raza regionalelor de cale ferată Timişoara, Cluj, Braşov şi Iaşi, în timp ce două trenuri de pe ruta Iaşi - Timişoara au fost deviate pe ruta ocolită, prin Suceava - Adjud - Siculeni - Dej - Cluj.

CFR precizează: "Personalul feroviar va acţiona în continuare şi în cursul zilei de astăzi pe zonele afectate, cu personal de specialitate şi mijloace de intervenţie pentru a remedia urmările avariilor produse şi restabilirea condiţiilor normale de circulaţie".

----

Actualizare 10:12 Bilanţ IGSU: 212 localităţi din 15 judeţe, afectate de furtuni

Peste două sute de localităţi din 15 judeţe ale ţării au fost afectate de furtuni în ultimele 24 de ore, intervenindu-se cu peste o mie de pompieri şi 225 de mjloace tehnice pentru îndepărtarea efectelor. Opt persoane şi-au pierdut viaţa şi 145 au fost rănite, fiind, în continuare, opt persoane blocate în judeţul Cluj.

Potrivit Inspectoratului General pentru situaţii de Urgenţă (IGSU), peste 1.000 de pompieri cu 225 mijloace tehnice au acţionat în sprijinul populaţiei şi administraţiilor publice locale din zonele în care s-au manifestat fenomene meteorologice periculoase.

În ultimele 24 de ore, Administraţia Naţională de Meteorologie, a emis 38 avertizări/atenţionări pentru fenomene meteo periculoase, de gen nowcasting, care anunţau frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce local vor depăşi la rafală viteza de 60 km/h şi izolat 90 km/h care trecător vor lua aspect de vijelie, cantităţi de apă de 25-35 l/mp. Toate informările privind producerea fenomenelor au fost transmise către autorităţile locale, în vederea dispunerii măsurilor preventive şi operative care se impun.

------

Actualizare 10:04 Tudose: "Ceea ce va fi o prioritate începând cu ziua de azi este să stabilim un sistem de alarmare funcţional"

Premierul Mihai Tudose a declarat, azi dimineaţă, la postul public de radio, că începând de azi se lucrează la un sistem de avertizare rapid al populaţiei în cazul unor situaţii de urgenţă.

Atenţionarea ar urma să fie emisă la nivel guvernamental, să fie preluată de operatorii de telefonie mobilă şi distribuită pe releele din zona semnalată unde ar urma să aibă loc fenomene meteo extreme, potrivit News.ro.

Premierul a declarat într-o intervenţie telefonică la Radio România Actualităţi: "Nu se poate lua pe planeta aceasta o măsură fizică împotriva unei furtuni sau a unui viscol. Ceea ce va fi o prioritate începând cu ziua de azi este să stabilim un sistem de alarmare funcţional. M-am sfătuit şi azi-noapte cu specialişti ca prin intermediul reţelelor de telefonie mobilă toţi cei aflaţi în zonele unde există pericol să se petreacă aceste fenomene meteo extreme să vină cu o avertizare pe telefon. Va trebui să lucrăm cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi cu operatorii de telefonie mobilă (...) să existe o coordonare şi să fie stabilit un mecanism funcţional".

Întrebat dacă autorităţile încep să fie pregătite pentru calamităţi, Mihai Tudose a precizat că "suntem pe drumul cel bun".

Tudose a precizat: "Niciodată nu e suficient. După cum a funcţionat sistemul azi-noapte, e bine. Suntem pe drumul cel bun. Cel mai mult a contat azi-noapte şi factorul uman, disponibilitatea tuturor de a se implica. Nu a fost nevoie să cheme nimeni niciun medic la serviciu pentru că au venit toţi de la nivel de director de spitale la nivel de asistenţă medicală. Au fost foarte multe exemple de solidaritate umană. Şi la nivel de Electrica, CFR, ISU, jandarmi, toată lumea a venit la treabă".

Şeful Executivului a anunţat că în curând toate judeţele vor dispune de tot suportul tehnic pentru a interveni în astfel de situaţii.

Premierul a punctat: "La nivelul Ministerului de Interne, ISU o să aveţi în curând o surpriză plăcută fiindcă aşa cu am promis la preluarea mandatului este una dintre marile necesităţi ale ţării să fim pregătiţi pentru tot ceea ce se poate face uman vorbind, adică toate judeţele să aibă tot ce le trebuie, tot ceea ce există din punct de vedere tehnic pentru a interveni în aceste cazuri".

-----

Actualizare 9:24 Iohannis cere implementarea rapidă a unui sistem de avertizare a populaţiei

Preşedintele Klaus Iohannis solicită Guvernului să implementeze de urgenţă un sistem de avertizare rapidă a cetăţenilor în situaţii de criză, subliniind că furtunile care au lovit cu o violenţă extremă România în cursul zilei de duminică arată "vulnerabilităţile" şi "ineficienţa" sistemului de prevenire a populaţiei şi reducere a riscului de producere a dezastrelor, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit şefului statului, este "inadmisibil" ca într-o ţară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialişti IT şi pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o iniţiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toţi cetăţenii.

În document se arată: "Fenomenele meteo foarte grave au provocat numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi au lăsat în urmă zeci de răniţi. Gândurile mele de compasiune se îndreaptă către familiile îndoliate, cărora le transmit sincere condoleanţe. Totodată, le doresc însănătoşire grabnică celor răniţi şi le mulţumesc salvatorilor. Protejarea vieţii cetăţenilor şi prevenirea populaţiei în cazuri extreme sunt obiective prioritare ale Guvernului. În contextul creşterii frecvenţei şi intensităţii fenomenelor meteo periculoase, nu pot fi tolerate niciun fel de disfuncţionalităţi în procesul de comunicare internă a instituţiilor statului, care au datoria nu doar de a interveni pentru a remedia consecinţele dezastrelor, dar şi de a preveni, prin diseminarea în timp util de informaţii care să avertizeze populaţia asupra pericolelor iminente".

Şeful statului cere Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate şi cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă.

Preşedintele a evidenţiat: "Trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util şi în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale. De asemenea, solicit Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populaţiei, dar şi pentru perfecţionarea procedurilor de management integrat al situaţiilor de criză. Absenţa unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranţei naţionale. Existenţa unui asemenea sistem ar fi putut evita tragedii precum cele petrecute în cursul zilei de duminică. Este inadmisibil ca într-o ţară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialişti IT şi pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o iniţiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toţi cetăţenii".

El a adăugat că "pasarea" responsabilităţii între diversele structuri ale statului nu salvează vieţi şi nici nu ajută la diminuarea pagubelor materiale.

Iohannis a punctat, conform sursei citate: "Dacă există autorităţi ale statului şi persoane în funcţii publice care nu au acţionat conform atribuţiilor, acestea sunt obligate să răspundă în faţa legii. Totodată, pe lângă perfecţionarea sistemelor şi procedurilor, pregătirea cetăţenilor pentru situaţii de urgenţă, în care şcoala să aibă un rol important, este absolut necesară. Numai printr-o campanie continuă de educare şi conştientizare a populaţiei putem dezvolta capacitatea de anticipare şi reacţie a oamenilor atunci când se confruntă cu asemenea fenomene meteo periculoase sau cu alte situaţii de criză".

-----

Actualizare 09:15 Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan se află la Timişoara pentru a discuta cu autorităţile locale despre efectele furtunii de ieri seară

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan se află astăzi la Timişoara pentru a discuta cu autorităţile locale despre efectele furtunii de ieri seară, în urma căreia cinci persoane au murit, 49 au fost rănite, şapte fiind copii, 22 de unităţi de învăţământ au fost afectate, în prezent cursurile fiind suspendate total sau parţial în 15 şcoli şi în 4 grădiniţe.

Carmen Dan se află în vizită la spital, unde sunt internaţi răniţii.

Ulterior, ministrul va merge la sediul ISU Timiş.

Conform bilanţului ISU Timiş realizat la ora 4, vântul a depăşit la rafale 80 de km/oră, iar în intervalul 15.20 - 21 au fost emise cinci avertizări now casting - două cod galben şi trei de cod portocaliu.

------

Opt persoane au murit şi alte 67 sunt rănite în urma furtunii care s-a înregistrat în vestul şi nordul ţării.

Cinci decese s-au înregistrat în Timiş, două în Bistriţa-Năsăud şi unul în staţiunea arădeană Moneasa, transmite News.ro.

În Maramureş, pompierii au coborât din telescaunul blocat în staţiunea Suior un bebeluş de trei luni cu hipotermie şi un copil de 4 ani şi se îndreaptă la cota 1000 pentru a acorda îngrijiri unei perosoane inconştiente.

Premierul Mihai Tudose a declarat că s-a constituit celulă de criză la nivelul Ministerului de Interne, toată lumea fiind "în alertă", atât pentru a acorda ajutor persoanelor rănite, cât şi pentru a înlătura efectele furtunilor.



Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb