Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), una din platformele de tranzacţionare a energiei de pe OPCOM, a ruinat investiţiile în sectorul energetic, alungând orice posibilitate de finanţare, a spus Ovidiu Demetrescu, partener OCD Capital & Resource şi London Brokers şi moderatorul conferinţei.
"Dacă ne uităm la evoluţia preţului energiei şi la ce s-a întâmplat cu tradingul de energie în ultimii ani observăm că undeva între 70-80% din energie s-a tranzaţionat pe OPCOM, pe PZU, care înseamnă Piaţa pentru Ziua Următoare. Vin şi pun o întrebare extrem de simplă, făcând o paralelă cu un alt domeniu: dacă mergeţi la bancă şi doriţi să luaţi un credit ipotecar pentru construirea unei locuinţe şi în foaia de venituri completaţi «nu ştiu, o să văd în fiecare zi ce venit o să am», care credeţi că va fi răspunsul băncii? Exact acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu PZU. A ruinat pur şi simplu investiţiile în sectorul energetic alungând orice posibilitate de finanţare. În momentul în care 80% din energie se tranzacţionează pe PZU acesta este efectul", a spus Demetrescu.
În opinia acestuia, contractele bilaterale trebuie lăsate să-şi facă treaba şi să poată contribui la finanţarea proiectelor energetice.
"Se mai întâmplă încă un fenomen şi am o întrebare: costul de producţie al energiei hidroelectrice şi nucleare în centralele făcute de părinţii noştrii este cvasiconstant. Investiţiile sunt făcute, mai trebuie făcute doar nişte retehnologizări şi să menţinem OPEX-ul. Cum putem să justificăm că în acest moment preţul energiei a sărit la dublu. Cum facem să accelerăm ritmul investiţional care este mult rămas în urmă? Cum facem să simplificăm procedurile investiţionale? Şi dacă mâine vom avea 10 investitori cu potenţial financiar de a şi implementa investiţiile respective, care vor să construiască parcuri fotovoltaice sau eoliene, aceştia nu le pot racorda în sistemul energetic decât din anii 2025-2026 pentru că nu există capacitate de racordare şi pentru că procesul este unul destul de obscur. Când tu vrei să racordezi o capacitate nouă la sistem, practic trebuie să faci investiţiile pe care operatorul de sistem nu le-a făcut", a mai afirmat Demetrescu.