VIDEOCONFERINŢA BURSA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" / ADRIAN TĂNASE, DIRECTOR GENERAL AL BURSEI DE VALORI BUCUREŞTI: "Statutul de piaţă emergentă creează premisele finanţării la costuri mai mici, pentru companii"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 septembrie 2020

Adrian Tănase

Adrian Tănase

"Avem discuţii cu companiile energetice listate pentru ca acestea să intre în indicii de pieţe emergente"

"Procesul de autorizare şi implementare a Contrapărţii Centrale va fi iniţiat la 1 octombrie"

Promovarea pieţei noastre de capital la statutul de emergentă de către agenţia FTSE Russell este foarte importantă pentru companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), inclusiv pentru cele din domeniul energetic, deoarece se creează premisele finanţării investiţiilor la costuri mai mici, a punctat Adrian Tănase, directorul general al pieţei noastre de capital.

CEO-ul BVB a spus: "Domeniul energiei este cel mai important domeniu listat la Bursa de Valori Bucureşti, şi bineînţeles că bursa este foarte interesată să ajute aceste companii (n.r. din sectorul energetic) să îşi finanţeze proiectele de investiţii. Vrem să fim parte din acest mare proiect de ţară. Inclusiv promovarea României la statutul de piaţă emergentă este un pas foarte important pentru domeniul energetic.

Prin această promovare, companiile din România vor avea acces la şi mai mulţi bani, ceea ce înseamnă costuri mai mici de finanţare".

Adrian Tănase a adăugat: "Este în interesul tuturor companiilor şi mai ales a celor din domeniul energetic, care au nevoie de investiţii, să îşi finanţeze aceste investiţii la costuri minime. Iar această promovare creează premisele finanţării la costuri mai mici, deoarece comunitatea de investitori (n.r. din pieţele emergente) este mai ridicată. Cu cât oferta de bani este mai mare, cu atât preţul este mai mic".

Potrivit directorului BVB, companiile din indicii de frontieră a FTSE Russell valorează, în total, 100 de miliarde de euro, iar companiile din indicii de pieţe emergente valorează cinci trilioane de euro. De asemenea, proporţia activelor administrate de investitorii care urmăresc pieţele de frontieră, faţă de cele pieţele emergente, este cam aceeaşi, a subliniat Adrian Tănase.

CEO-ul BVB a adăugat că, bursa îşi doreşte ca şi alte companii din domeniul energetic să intre în indicii de pieţe emergente a FTSE Russell, într-un orizont apropiat de timp.

"Există anumite criterii de dimensiune şi de lichiditate.Toate companiile energetice listate îndeplinesc criteriul dimensiunii dar, din păcate, nu toate îndeplinesc criteriul de lichiditate. Avem discuţii cu conducerile acestor companii pe subiectul accesului în indicii FTSE Russell de pieţe emergente. Vrem ca conducerile companiilor să fie foarte bine informate în ceea ce priveşte mecanismele acestor indici. Avem semnale pozitive şi din partea lor, şi ne dorim ca aceste companii să îndeplinească criteriile de acces. Sunt soluţii pe care le prezentăm companiilor pentru a intra în aceşti indici şi sperăm ca în următorii doi ani să le avem pe toate prezente acolo. Ar fi un lucru benefic pentru sector, pentru bursă şi pentru companii în sine", a spus Adrian Tănase.

De asemenea, directorul BVB a punctat că există discuţii în acest sens şi cu companii private, din toate domeniile, existând perspective bune ca OMV Petrom să fie inclusă în indicii FTSE.

Un alt proiect foarte important pentru bursă este Contrapartea Centrală, a cărei autorizare şi implementare va fi iniţiată la 1 octombrie, a adăugat Adrian Tănase.

"Suntem în parteneriat cu OPCOM în acest proiect, care va servi şi piaţa de energie. Procesul de autorizare şi implementare va dura", a precizat directorul BVB, punctând că, probabil, Contrapartea va fi funcţională la jumătatea anului 2022.

Adrian Tănase a punctat: "Odată cu acest proiect dorim să lansăm şi derivate financiare pe preţul energiei, de pildă contracte futures, ceea ce ar putea ajuta anumite proiecte de investiţii. Credem că este un proiect foarte important în acest sens, mijlocire a accesului la finanţare pentru proiectele de investiţii în energie".

De asemenea, un alt proiect al bursei, pentru care s-a semnat o colaborare cu

Sustainalytics, are în vedere generarea de scoruri ESG (Environmental, Social, and Governance) pentru toate companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti, a spus directorul BVB.

"Aceste scoruri sunt din ce în ce mai importante la nivel mondial. Este să zicem similar cu un rating de credit, dar pentru aspecte legate de sustenabilitate şi guvernanţă. Cred că este foarte important ca, companiile listate la bursă care doresc să acceseze piaţa de capital pentru a-şi finanţa proiectele de investiţii să aibă astfel de scoruri la un nivel ridicat, ceea ce generează un apetit mai ridicat din partea investitorilor pentru respectivele proiecte. Şi, în consecinţă, un cost de finanţare mai mic", a explicat Adrian Tănase.

De asemenea, CEO-ul bursei noastre a punctat că va iniţia un dialog cu toate companiile, şi mai ales cu cele din energie, asfel încât acestea să îşi îmbunătăşească scorurile ESG.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Dle Tănase dai impresia unui om preocupat ca sa-ti justifici imensul si nemeritatul salariu! Bursa noastră nu e bursa iar fără banii fondurilor de pensii ar muri cu totul! În loc să te ocupi de cai verzi pe pereti ar trebui să bați țară la pas să aduci companii noi din domenii foarte diverse.

    1. Da' bine ai scris si mai ales ca ai uitat sa-njuri frumos.

      Am placerea sa completez eu mesajul tau cu: 

      minio picio yabo  

      cu dragoste pentru directorul general  

    Dle Tănase uită " maretele realizari".Ca părere personală stiti de ce am intrat în componența " nu stiu cărui indice" ? Simplu! Unele țări au fost retrogradate nemaindeplinind standardele democratice și în aceste condiții birocrații occidentali trebuiau să justifice cât îs ei de activi si hop au găsit România și pe marele Tănase! Asa se scrie câteodată istoria si se pot justifica salariile voastre si asa ,cândva,vei povești nepoților ce grozăvii ați fost !

    1. Locurile nu sunt fixe in categorii pietelor. Au fost niste criterii pe care le-am indeplinit. La mustata ce-i drept, dar aia e. Mi se pare buna ideea de lucra cu companiile pentru a indeplini criteriile de intrare in indici. Dar noi avem o mare problema. Nu avem investitori si nu avem listari. Restul masurilor sunt bune, necesare dar nu rezolva problema !!

    Hotilor ne vindeti resursele pe gratis. In timp ce populatia Romaniei sta in frig pentru ca reteau de gaze acopera doar 35% din populatie, hotii care ne conduc ne vand gazul pe gratis la unguri şi austrieci care au 95% din populatie conectata la gaz. Hotii care ne conduc ne-au vandut pe gratis toate resursele. Face Transgaz BRUA in regim de urgenta sa fie exportat gazul Romaniei ca asa au primit ordin de la cei din vest si culmea unii spun ca conducta va fi platita de populatia Romaniei. Jaf pe fata. Aia hoti, astea hoti mama lor la toti. Fratilor numai votati PSD si PNL = 1% nici atat nu meritra, acum nu peste 4 ani.

    1. Acum importăm la greu energie şi toţi vin doar cu promisiuni, că facem aia, că facem cealaltă şi de fapt nu facem nimic. Tot distrugem, ca să facem loc la import. Ce ne mai place să importăm pentru ca să trăiască alţii bine. Jaf pe fata. Aia hoti, astea hoti, mama lor la toti. Fratilor numai votati PSD si PNL = 1% nici atat nu meritra, acum nu peste 4 ani.

      Să-ți treci numele ăsta "Gogu" pe buletin!Il meriți. Sau dacă e real schimba-ti buletinul:ti-a distrus personalitatea!

    In Ungaria, tara mai mice decat Romania, cu un PIB mai mic, lichiditatea zilnica e de 30 milioane euro, din 3-4 actiuni. La de 10 milioane. De ce?

    1. pai acolo sint mai putini ca numar cei care fura !!!

      Probabil ca la o tara ca Romania fara ajutorul statului e foarte greu sa se dezvolte bursa. Ar putea intr-o prima faza sa nu mai ceara dividende asa mari de la companiile pe care le controleaza ci un mix intre dividende si actiuni gratuite. Si-ar pastra detinerea, dar actiunile ar deveni mai interesnate pentru investitori. Si ar mai trebui sa elibereze din actiuni, sa faca free-float mai mare. Si majorari de capital, sii, si ...

      Asta in mod clar. Si trist pentru noi.

    In Ungaria, tara mai mice decat Romania, cu un PIB mai mic, lichiditatea zilnica e de 30 milioane euro, din 3-4 actiuni. La de 10 milioane. De ce?

    M-am uitat atent pe toate acțiunile de la bursă. E trist! 2 bănci și câteva companii energetice .Ar mai fi totuși ceva dar cu TOTUL cam in jur de 30 și asta aplicând un standard foarte scăzut, românesc!?Dacă salariu lui Tănase e pe la 15000€ lunar,păstrînd în fapt 30 societăți cam cât ar merita unul care răspunde de Nasdaq, căci eu am vaga bănuială că e tot pe acolo!? Un lucru e cert, nu-ți meriți banii Mai ales că americanul are poate listări săptămânale în timp ce tu,direct, nu stiu dacă una la 4 ani,restul alții!

    1. Nu stiu ce salariu are Tanase, dar la Nasdaq sunt sigur ca e muuullt peste. Ajuta-ma si pe mine sa le gasesc pe alea 30, ca eu mai mult de 15 nu vad. Si asta intr-un moment de exaltare. Cred ce am un defect de vedere ;)

      Cu numărul, recunosc ca am fost foarte indulgent iar la unele am ținut cont de un" trecut bun" La salariu nu știu sigur dar scormonind memoria stiu că ar fi cel mult 30000$

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb