VIDEOCONFERINŢA BURSA "TELECOMUNICAŢIE & EDUCAŢIE" /ALEXANDRU BORCEA, ARIES: "ARIES nu solicită favorizarea unei firme la dezbaterea 5G, ci să existe transparenţă"

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 4 septembrie 2020

Alexandru Borcea

Alexandru Borcea

ARIES nu a solicitat, în cadrul dezbaterilor pe tema implementării 5G, să fie favorizată o firmă sau alta, ci să existe transparenţă, aşa cum o cere legea, a spus, ieri, Alexandru Borcea, preşedintele Asociaţiei Române pentru Industria Electronică şi Software (ARIES).

Domnia sa a subliniat: "Unele autorităţi au înţeles că este vorba de un lobby făcut de Huawei şi că toată lumea asta vrea... nu ştiu prin ce metode a fost influenţată această părere...Eu cred că lucrurile trebuie făcute într-un mod mai transparent. În ceea ce priveşte consultarea publică pe marginea proiectului 5G, în care se poate da un răspuns la întrebările industriei, el trebuie să fie conform legii. Noi nu am solicitat favorizarea unei firme, ci să existe o transparenţă aşa cum o spune şi legea. Pe mine mă interesează ca totul să fie funcţional, orice tehnologie să mă satisfacă şi să mă protejeze aşa cum prevede legea. Adică nu opt zile lucrătoare (n.r. perioadă de consultări publice) ci 30 de zile. Cu toate că am făcut o intervenţie, până acum nu am primit niciun răspuns pe acest subiect. Atunci pot să ridic unele suspiciuni, legat de modul în care în final se va alege ceva de aici, indiferent cine o face. Trebuie să ai argumente clare, reale. Pe mine nu mă interesează dacă mă spionează Xi sau Trump, ci mă interesează ca acest lucru să fie funcţional, să-mi satisfacă aşteptările, şi să mă protejeze aşa cum prevede legea, în momentul de faţă. Noi cerem o protecţie mai mare, dar nu după ureche".

Domnul Borcea a menţionat că ţara noastră trebuie să aibă capacitate de analiză şi de a furniza soluţii pentru rezolvarea problemelor specifice pe care le are, care să ţină cont de cultura şi societatea în care trăim. Domnia sa a spus: "Numai cifrele, legate de viteza de conectivitate etc., nu sunt suficiente şi ar trebui mai multă analiză. Să nu ne bazăm doar pe DESI (n.r. Indicele economiei şi societăţii digitale) cum se bazează ANCOM. Ar trebui să avem capacitate instituţională, aşa cum este în alte ţări, care să facă analize mai fine şi, în final, pentru că DESI nu face recomandări punctuale ci generale, ar trebui să ajungem la nişte soluţii care să fie recomandate pentru toţi cei care sunt interesaţi".

Alexandru Borcea a punctat că, o capacitate necesară ţine de partea de "intelligence", adică culegerea şi sistematizarea datelor, pe bază cărora să se elaboreze partea de strategii şi, ulterior, programe.

"Am reuşit să introduc două teme care nu erau în prima agendă pe care ne-a prezentat-o Ministerul Societăţii Informaţionale. Adică Open Data şi Open Government Partnership. Open Data apare în mod clar în strategie, Open Government Partnership apare, dar nu în mod direct", a spus Alexandru Borcea, adăugând: "Trebuie rezolvată capacitatea instituţională, pe care nu ne-am focalizat deloc şi nu numai la un minister, ci la toate ministerele. Pentru că doar să ne bazăm pe strategiile sau pe datele furnizate de către Comisia Europeană sau alte structuri, cum este ITC (International Trade Center), nu este suficient. Trebuie să avem şi capacitate de analiză şi de a da soluţii pentru a rezolva problemele specifice pe care le avem."

Legat de modul în care poate fi îmbunătăţit rolul industriei telecomunicaţiilor în digitalizarea ţării noastre, în ceea ce priveşte educaţia, Alexandru Borcea a punctat că problema principală ţine de conţinut.

"De asemenea, uneltele cu care se lucrează trebuie să fie chiar utile pentru elevii şi studenţii care vor veni. Trebuie înţeles contextul şi paradigma în care învaţă un student, lucru care în mare parte s-a rezolvat în alte ţări. Şi în prezent fac faţă destul de bine noilor provocăril legate de Covid. Lucru la care noi nu facem faţă", a spus preşedintele ARIES.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb