VIDEOCONFERINŢA BURSA "TELECOMUNICAŢIE & EDUCAŢIE" / ANDREI POP, DEPUTAT: "Este nevoie de o strategie naţională care să stabilească priorităţile cu privire la noile tehnologii"

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 4 septembrie 2020

Andrei Pop

Andrei Pop

Pandemia ne-a ajutat să accelerăm transformarea digitală şi procesul digital, atât la nivel instituţional, cât şi la nivel privat, pentru că ne-am trezit peste noapte "lucrând din offline în online, constrânşi de restricţiile de distanţare impuse prin măsurile sanitare", a afirmat deputatul Andrei Pop, membru al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor. "România a avut un avantaj din punct de vedere al competenţelor digitale, dar zonal, regional, şi rămân discrepanţele de dezvoltare între urban şi rural, între zone geografice istorice, care necesită un boost investiţional şi pe partea de infrastructură critică, infrastructură asociată reţelelor de telecomunicaţii. Dacă ne referim la sistemul de învăţământ românesc, am văzut deja foarte multe dezbateri cu vectori reprezentativi - nu neapărat din zona seniorilor, ci a generaţiilor care de fapt conduc acest proces - şi am văzut voci foarte puternice ale generaţiilor reprezentative, care se află în plin proces de învăţare, care cer o focusare mai mare pe tipul comportamental decât noţiuni tehnice repetitive sau care nu conduc la calităţi şi aptitudini necesare în viaţa zilnică", a spus deputatul Andrei Pop.

Un alt efect negativ al pandemiei, observat de domnia sa, este cel asupra tinerilor în sensul interacţiunii. Domnul Pop a precizat că "un tânăr este în formare şi are nevoie de colaborare, de o învăţare metodică reală, nu numai virtuală, teoretică aşa cum oferă partea online".

Deputatul s-a declarat nemulţumit de problemele privind conectivitatea elevilor şi profesorilor prin prisma noului an şcolar care bate la uşă.

Andrei Pop a spus: "Şcoala începe în 14 septembrie. Avem în acest stadiu 86.000 de tablete din cele 250.000 necesare pentru elevi. Câte vor fi disponibile la data de 14 septembrie? Avem undeva la 25% din unităţile de învăţământ sau zone albe care nu au acoperire de spectru sau semnal pentru serviciile de date. Câte vor fi în funcţiune până în 14 septembrie? Practic, trebuie să ştim câţi elevi vor fi sau nu în acest proces de învăţare online, deoarece situaţia epidemiologică este volatilă, iar autorităţile locale pot impune carantinarea localităţilor şi desfăşurarea activităţii de învăţământ exclusiv online.Cele 100 de milioane de euro (n.r. - alocate de Guvern pentru tablete) nu sunt singulare, dar nu ştim metoda de decontare. Anumite administraţii locale nu au aşteptat guvernul, care a decis abia în 14 august achiziţionarea tabletelor, ci au inceput să achiziţioneze tablete. Mai sunt cele 50 milioane euro pentru achiziţii de echipamente sanitare şi 25 milioane euro pentru containerele sanitare, dar nu ştim care este stadiul actual al implementării acestor măsuri sau programe".

Domnia sa a vorbit şi despre lipsa informaţiilor cu privire la alte programe ce trebuie implementate de autorităţi în domeniul conectivităţii.

"Dacă ne uităm la cine ar trebui să implementeze această conectivitate, întrebările mele pentru Guvern se referă la stadiul acestui parteneriat, acestei partajări a reţelelor şi infrastructurii fizice actuale. Noi de multe ori discutăm despre digital şi ne gândim doar la partea de componentă, de tabletă, de laptop, de unde emise, dar uităm că avem nevoie de infrastructură fizică. Avem nevoie de site-uri greenfield, de cabinete, etc.. Care este stadiul proiectului Ro-Net faza 1? Din câte ştiu, erau prevăzute 900 de cabinete pentru conectivitate broadband. Câte au fost recepţionate? Care este stadiul proiectului Ro-Net 2? Din ce ştiu erau prevăzute 250 de site-uri greenfield. Care este stadiul de implementare şi recepţionare pentru a le pune efectiv în funcţiune şi care este programul de implementare şi previziunea în privinţa smart-green-urilor sau small-service-urilor care pot fi montate în unităţile de învăţământ tocmai pentru a facilita acea conectivitate? Este oportun un program de granturi destinat operatorilor, pentru a servi pe criterii geografice şi nu de populaţie acoperirea cu servicii de date la un anumit standard pentru a putea avea servicii de calitate, nu numai mobile? Pentru că dacă avem numai reţea Edge sau 2G, nu ştiu dacă este suficient pentru transmiterea unor materiale de înaltă calitate care vor fi necesare procesului de învăţământ. Vorbim despre filme la o anumită calitate, transmisii live-stream care necesită o anumită putere de bandă", a arătat Andrei Pop.

În legătură cu dezbaterea privind proiectului de lege legat de reţelele 5G, deputatul a menţionat că această nouă tehnologie nu se referă doar la serviciul de date, ci înseamnă şi o interconectivitate de internet al lucrurilor cu conexiune la toate tipurile de informaţii care privesc un individ, dar şi instituţii publice.

"Tocmai de aceea, scopul principal al acestor reţele sau unul dintre parametrii care trebuie asigurat este siguranţa, dar şi performanţa. Sper ca România să fie unul dintre pionierii implementarii acestei reţele şi ştim foarte bine că statul român prin ANCOM a adus rezultate foarte bune la implementarea reţelelor de telecomunicaţii în ţara noastră şi de aceea avem o reţea matură. Dar nu ne referim doar la partea de softuri, ne referim şi la partea de hardware. Criteriile sunt stabilite în acord cu angajamentele pe care România şi le-a luat ca stat", a precizat Andrei Pop.

El susţine că în domeniul noilor tehnologii trebuie să existe o predictibilitate pe termen lung şi este adeptul întocmirii unei strategii naţionale pe 10-20 de ani sau chiar 30 de ani, pentru a stabili priorităţile statului român.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Trebuie făcut un referendum national și cerut părerea poporului în materie de 5G, vaccinare, imperialism, globalism, neomarxism, Covid, carpa pe mufa, amestecul american în problema Huawei și toate celelalte. Sa vedem poporul ce părere are, daca are un nivel de trai corespunzător pentru toate aceste cuceriri tehnologice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb