VIDEOCONFERINŢA BURSA "TELECOMUNICAŢIE & EDUCAŢIE" / RADU NICOLESCU, CONSILIER DE STAT LA CANCELARIA PRIMULUI MINISTRU: "Circa 70% din şcoli sunt conectate la internet"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 4 septembrie 2020

Radu Nicolescu

Radu Nicolescu

Circa 70% din şcoli sunt conectate la internet, a precizat Radu Nicolescu, Consilier de stat la Cancelaria primului ministru în domeniul IT, în contextul apropierii începutului de an şcolar. În prezent se caută soluţii şi pentru realizarea infrastructurii de conectivitate în aşa-numitele "zone albe".

Acesta a precizat: "Perioada prin care trecem acum, această pandemie, ne-a făcut pe toţi să fim conştienţi de importanţa transformării digitale a ţării şi a noastră, a cetăţenilor. Să vedem dacă se poate şi să vedem ce ne lipsea, adică am devenit conştienţi cât de multe lucruri ne lipseau. Astfel, într-un fel sau altul, această pandemie ne-a fost de folos în transformarea digitală. S-au făcut mulţi pasi, mici şi repezi, iar proiectele cu adevărat importante vor necesita mai mult timp pentru a fi implementate. Acum ne preocupă începutul anului şcolar. Din datele pe care le am, la nivel de conectivitate a şcolilor, ne aflăm undeva la 70%, conform informaţiilor de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, şi aici încercăm să găsim o soluţie cât mai rapidă pentru a conecta toate şcolile la internet. S-a constituit un grup de lucru, acolo sunt membri din Guvern, de la Ministerul Educaţiei, Ministerul Comunicaţiilor şi de la ANCOM şi bineînţeles alături de cei 4 mari operatori (de telecomunicaţii). (...)

Soluţii rapide există în majoritatea cazurilor care nu sunt încă acoperite deoarece infrastructura este în apropierea unităţilor de învăţământ şi acolo încercăm să rezolvăm până pe 14 septembrie".

Cadrele didactice şi elevii sunt pregătiţi să desfăşoare activităţile şcolare în mediul online, de multe ori se întâmplă ca noi să fim prea duri cu noi înşine, considerându-ne nepregătiţi, consideră Radu Nicolescu.

"Mininisterul Educaţiei şi Cercetării a avut mai multe programe, proiecte, prin care şi-a trainuit (pregătit - n.r.) profesorii pentru a fi pregătiţi pentru astfel de lecţii online. (...) În privinţa infrastructurii de telecomunicaţii stăm foarte bine, printre cel mai bine în indicele DESI (societăţii digitale - n.r.). Sunt zone albe unde într-adevăr nu există conectivitate la internet din punct de vedere geographic sau pur şi simplu operatorii nu au avut suficiente cereri pentru a se conecta destul de mulţi cetăţeni ca să fie rentabil, pentru că este o afacere. Însă există la MTIC proiectul RONET, acum este în a doua etapă. În prima etapă s-au finalizat nişte loturi, s-au recepţionat. Adică (prin) RONET se trage infrastructura principală până în localităţi. De acolo operatorii trebuie să se ducă către cetăţeni la cerere şi către instituţii. (...) Şi sperăm să găsim o soluţie viabilă. Încercăm să creăm facilitate pentru operatori ca aceştia să aibă posibilitatea, cu ajutorul guvernului, să dezvolte infrastructura şi acolo. Am avut în ultimele 2 săptămâni 3 întâlniri cu cei 4 mari operatori şi s-a discutat acest aspect şi lucrăm împreună să găsim o soluţie", a spus Nicolescu.

Pe partea de tablete şi conexiune la internet, guvernul face un efort pe această parte pentru a se asigura derularea lecţiilor în continuare, a mai spus consilierul de stat.

"Tabletele vor ajunge, unele mai repede, altele poate mai târziu dar vor ajunge. S-au achiziţionat deja prin ONAC (Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate) 80.000 de tablete şi există şi această posibilitate ca achiziţiile făcute de unităţile de învăţământ să fie decontate de guvern în limita sumei de 100 de milioane de euro, fonduri europene. Nu trebuie decât să le achiziţioneze, nu vor folosi bugetele locale", a afirmat Radu Nicolescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb