Infrastructura, comunicaţiile şi digitalizarea pot reprezenta sursa de relansare economică a statului român, după trecerea pandemiei de coronavirus, consideră Dragoş Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, responsabil pe partea de comunicaţii şi digitalizare. Acesta a precizat: "Suntem un minister extrem de dinamic care se implică, se vede prin proiectele pe care ni le-am asumat şi pe care le avem deja în dezvoltare.
Infrastructura şi comunicaţiile pot să reprezinte sursa de relansare economică sau cel puţin una din principalele astfel de surse ale statului român. (...) Avem şansa să redinamizăm experienţa noastră post-criză. Guvernul României a luat o serie de măsuri de sprijin economic (real), dar am aprobat şi digitalizarea serviciilor publice prin instituirea obligaţiei autorităţilor publice să primească şi să accepte documente în format electronic".
Potrivit acestuia, comunicaţiile sunt un domeniu care contribuie major la dezvoltarea socială şi economică a unei societăţi.
• Preda: "Prin investiţii avem acum şansa să-i ţinem în ţară pe românii care s-au întors"
El a mai spus că România ar putea să aibă parte chiar de o revenire economică în V după pandemie.
"De ce? Pentru că forţa de recuperare economică este în general strâns legată de gravitatea recesiunii. Sunt de asemenea mulţi români care au revenit în ţară. Aceşti oameni în general au lucrat în zona de construcţii, de dezvoltare de infrastructură. La noi, investiţiile în infrastructură, nu doar transportul, dar în şcoli şi spitale (sunt necesare), se remarcă deja nevoia Guvernului în această dimensiune. Asta va marca agenda, va dezvolta economia şi va ţine românii acasă, acum avem această şansă. Toate acestea vor genera plus valoare economică. Şi după Marea Recesiune aşa s-a revenit. Da, trebuie să analizăm toate dimensiunile şi lista de instrumente... discuţiile pe care guvernul deja le-a avut cu instituţiile financiare internaţionale, iar dimensiunea aceasta de noi tehnologii este elementul de sprijin al unei asemenea viziuni", a spus Preda.
Secretarul de stat a mai notat că strategia de smart-city este o strategie de dezvoltare durabilă care se integrează foarte bine cu strategia Uniunii Europene. El a mai adăugat că cel mai mult va fi nevoie de o "aclimatizare culturală" şi de crearea "încrederii în infrastructură".
El a explicat: "Aici, în această viziune, intră şi domeniul de smart-city, care se va dinamica tot mai mult. Zona de smart-city este o strategie de dezvoltare durabilă cum este Green-Deal-ul la nivelul european pe noul plan multianual. Asta pe baza acestor noi tehnologii, dar la nivel local (...) strategie care se va integra cu şi va răspunde la unele dimensiuni încadrate de strategia Uniunii Europene. Cel mai mult va fi nevoie de o aclimatizare culturală a publicului din România. Vorbeam la conferinţa din ianuarie inclusiv despre transferul obligaţiunilor de stat în zona de piaţă de capital. E nevoie de crearea încrederii populaţiei în infrastructură".