VIDEOCONFERINŢA "CODUL INSOLVENŢEI" / SORIN PETRE, PREŞEDINTELE ANEVAR: "Avem standarde de evaluare bine dezvoltate în România"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 31 martie 2021

Sorin Petre

Sorin Petre

Standardele de evaluare a bunurilor au fost modificate, anul trecut, fiind aliniate cu cele internaţionale în domeniu şi aducând câteva noutăţi faţă de cele din 2018, a anunţat Sorin Petre, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR). Domnia sa a menţionat, printre altele, că noile standarde de evaluare, care adresează principalele tipuri de active, conţin şi unele recomandări şi precizări. ANEVAR pregăteşte evaluatorii în baza acestor criterii, a mai spus Sorin Petre, manţionând că este vorba desptre cele mai bune practici şi că nu există o formulă magică pe care evaluatorii să o folosească şi să ajungă la aceeaşi valoare în rapoartele de evaluare. Sunt diferenţe în opiniile de evaluare şi este normal să fie aşa, a adăugat domnia sa.

Structura noilor standarde este legată de categorii de bunuri, din vechile standarde de evaluare fiind eliminate unele dintre ele la capitolul bunuri imobile. De asemenea, a fost introdus standardul de evaluare pentru datoriile nefinanciare.

"Prin datorii nefinanciare ne referim la acele datorii care este de aşteptat să fie stinse în viitor fără ieşiri de numerar", a explicat Sorin Petre.

Preşedintele ANEVAR a mai spus că, în cadrul noilor standarde, regăsim trei elemente noi care trebuie luate în calcul în estimarea valorii de către evaluator:

-Termenul "trebuie ("must"), care indică o responsabilitate necondiţionată. Evaluatorul trebuie să îndeplinească acest tip de responsabilităţi în toate situaţiile în care există circumstanţele la care se aplică cerinţele.

-Termenul "ar trebui" ("should"), ce indică responsabilităţi presupuse a fi obligatorii. Dacă un standard prevede că evaluatorul "ar trebui" să ia în considerare o anumită acţiune sau procedură, atunci se presupune că este obligatorie luarea în considerare a acţiunii sau procedurii, însă nu este obligatorie acţiunea în sine sau procedura în sine.

-Verbul "a putea" ("may"), ce descrie acţiuni şi proceduri a căror luare în considerare implică responsabilitatea evaluatorului. Dacă evaluatorul pune în aplicare aceste proceduri în evaluare şi modalitatea în care face acest lucru, vor depinde de exercitarea raţionamentului profesional în circumstanţele conforme cu obiectivele acestor standarde.

În cazurile de insolvenţă, vorbim despre evaluare la deschiderea procedurii, ca suport pentru administratorii societăţii în deciziile de reorganizare şi evaluare a garanţiilor (active deţinute de societate la data evaluării constituite ca garanţii la diverşi creditori); evaluare pe parcursul procesului de reorganizare (de exemplu valorificarea activelor/liniilor de activitate sau conversia creanţelor în capital) şi despre testul creditorului privat, respectiv maximizarea realizării creanţei.

Astfel, evaluarea este necesară atât la deschiderea procedurii de insolvenţă, cât şi pe parcursul derulării procesului, evidenţiază Sorin Petre. Acesta arată că standardele de evaluare ANEVAR includ abordări şi tehnici de evaluare bazate pe cele mai bune practici din domeniu (în linie cu cerinţele standardelor internaţionale) şi acoperă majoritatea tipurilor de bunuri ce ar trebui evaluate în cadrul procesului de insolvenţă. Evaluatorii ANEVAR sunt specializaţi pe diferite tipuri de activităţi, acoperind ariile de expertiză cerute în cadrul unui proces de insolvenţă (bunuri imobile, bunuri mobile, întreprinderi, active necorporale şi instrumente financiare). Există standarde de evaluare pentru raportarea financiară, pentru asigurare, foarte importantă în evaluare fiind stabilitatea societăţii, a mai spus preşedintele ANEVAR, apreciind că este nevoie de asigurarea viabilităţii societăţilor pe termen lung: "Trebuie să creăm un sistem de evaluare a valorii. Investitorii iau în calcul rezilienţa, capabilitatea societăţii de a se redresa la un calcul de şoc. Societăţile care au astfel de planuri sunt mai căutate de investitori. Pe lângă performanţe financiare, tot mai mulţi investitori se îndreaptă către stakeholderi, au grijă de societate, de mediu, astfel încât să fie sustenabile pe viitor, în contextul green deal, energie verde".

Sorin Petre a concluzionat afirmând că avem o colecţie de standarde de evaluare bine dezvoltate în România, ANEVAR fiind bine văzută pe plan internaţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb