VIDEOCONFERINŢA "CODUL INSOLVENŢEI" / VASILE NEMEŞ, FORMATOR INPPA: "Avocatul, indispensabil în anumite momente ale procedurilor de restructurare"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 31 martie 2021

Vasile Nemeş

Vasile Nemeş

Avocaţii trebuie să fie prevăzuţi în normele proiectului de act normativ prin care se doreşte transpunerea internă a directivei europene 2019/1023, deoarece ei au un anumit rol în procedurile de prevenire şi de restructurare, afirmă conf. univ. dr. Vasile Nemeş, formator în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor (INPPA).

"Avocatul are utilitatea lui, rolul lui în aceste proceduri, pentru că prealabil, ambele proceduri - atât restructurarea, cât şi concordatul preventiv - au caracter judiciar, mai mult sau mai puţin accentuat. Orice procedură judiciară presupune cunoştinţe de specialitate, iar o categorie de specialişti în acest domeniu sunt avocaţii. Majoritatea practicienilor în insolvenţă nu ar contesta participarea avocaţilor în aceste proceduri. Avocatul are un anumit rol în aceste proceduri de prevenire. El este chiar indispensabil în anumite momente ale procedurilor de restructurare. Mai mult, în prealabil, aceste proceduri trebuie popularizate, răspândite, pentru că nu ne privesc doar pe noi juriştii, ci şi mediul de afaceri, comercianţii, profesioniştii.

Ele trebuie aduse la cunoştinţa debitorului şi creditorilor. Iar popularizarea procedurilor poate fi făcută indiscutabil de avocat, mai ales de avocatul firmei, care poate propune debitorului aceste proceduri la care poate să recurgă", susţine Vasile Nemeş.

Domnia sa afirmă că avocatul poate interveni în momentul în care debitorul alege la care dintre cele două proceduri - concordatul preventiv şi acordul de restructurare - să recurgă.

"Un sfătuitor în acest sens poate fi avocatul, mai ales în privinţa concordatului. În acordul de restructurare, pare să rezulte din reglementări că debitorul ia legătura cu un practician în insolvenţă şi acesta din urmă face demersurile ulterioare. Cred că debitorii vor folosi în continuare un intermediar între ei şi practicieni. Dacă debitorul are un avocat, mai întâi îl va consulta pe acesta şi apoi, împreună sau separat, vor lua legătura cu un practician în insolvenţă pentru demararea procedurilor specifice acordului de restructurare. Cu atât mai mult, concordatul preventiv trebuie făcut în prezenţa avocatului, deoarece are o procedură cu vădit caracter judiciar, unde practicianul intervine ulterior. Cererea privind concordatul trebuie adresată judecătorului sindic de către debitor. Cred că în majoritatea situaţiilor, debitorul se va adresa mai întâi avocatului şi acesta va elabora, redacta cererea de chemare în judecată, va pregăti dosarul, elementele de probă, va încerca o prezentare în faţa judecătorului pe care să îl convingă că debitorul este în stare de dificultate şi e vrednic de a urma procedura concordatului", a precizat conf. univ.dr. Vasile Nemeş.

El a arătat că avocatul îşi găseşte utilitatea şi ulterior deschiderii procedurilor respective, care presupun instrumente de drept material, cât şi măsuri cu pronunţat caracter judiciar.

"Debitorul nu este desprins de lumea înconjurătoare, el se află în relaţie continuă cu creditorii şi este posibil ca avocatul să fi purtat anterior negocieri, discuţii cu creditorii sau reprezentanţii acestora,îinaintea deschiderii procedurilor. S-a spus că ambele reglementări păstrează un mijloc procedural pus la îndemâna celor implicaţi care poartă denumirea de contestaţie. Aceste mijloace procedurale vor fi redactate şi susţinute de avocaţi. Apoi, nu doar debitorul are nevoie de un avocat. Ambele proceduri nefiind unilaterale, ci concursuale, şi creditorul va recurge la serviciile specifice ale unui avocat. Cel puţin instinctual, majoritatea creditorilor îşi vor consulta avocatul cu privire la demersurile pe care doresc să le întreprindă. Contestaţiile sunt mijloacele prin care şi creditorii pot ataca anumite acte sau demersuri şi pot fi redactate şi susţinute de avocat. În căile de atac, atât debitorul cât şi creditorii pot recurge la un avocat pentru a-şi apăra interesele", a spus Vasile Nemeş.

Domnia sa a mai arătat că legiuitorul ar trebui să introducă în proiectul de act normativ prevederea ca planurile de restructurare să includă şi cheltuielile pe care debitorul şi creditorii le vor face cu avocaţii în procedura de restructurare şi în aceea privind concordatul preventiv, deoarece avocatul îi reprezintă în adunările creditorilor, în contestaţii şi în căile de atac.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb