VIDEOCONFERINŢA "DIGITALIZAREA ROMÂNIEI" / CĂLIN RANGU, VICEPREŞEDINTELE CIO COUNCIL: "Toate componentele transformării digitale sunt non-tehnologice

V.R.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 29 iulie 2022

Călin Rangu

Călin Rangu

"Transformarea digitală nu înseamnă digitalizare"

Transformarea digitală nu înseamnă digitalizare, ci introducerea tehnologiilor - care nu sunt un scop în sine, ci un mijloc - în partea de organizare a companiilor, a structurilor, în educaţia oamenilor, spune Călin Rangu, vicepreşedintele CIO Council. Domnia sa adaugă: "Toate aceste componente ale transformării digitale sunt non-tehnologice. Nu poţi să ai succes cu un proiect dacă nu îl implementezi conform unor proceduri, nu îl integrezi în structurile organizatorice" etc.

Ca problemă majoră la nivel general în privinţa transformării digitale, Călin Rangu evidenţiază lipsa definiţiei serviciilor pentru cetăţeni.

"Aceste servicii publice nu sunt definite foarte clar", atrage atenţia domnul Rangu, menţionând: "Se lucrează pentru definirea lor, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) face eforturi în acest sens. Am dori, însă, să vedem şi noi care sunt serviciile, iar practica internaţională poate fi de ajutor în definirea lor. Vrem să ştim când se va implementa fiecare serviciu, nu doar sub formă de demo-uri. Spre exemplu, site-ul ghiseul.ro, chiar dacă are o evoluţie spectaculoasă, este la nivelul la care o instituţie publică se regăseşte acolo doar dacă administraţia locală a vrut să se înscrie la ADR. Nu este un serviciu naţional, ci al celor care sunt mai deschişi şi înţeleg să pună cetăţeanul pe primul loc, nu interesul local".

În opinia lui Călin Rangu, în această perspectivă s-au făcut paşi, dar este nevoie de o abordare arhitecturală. "Noi vorbim foarte mult despre arhitectura sistemelor informatice. Dacă am defini serviciile, am defini arhitectura aplicaţiilor, apoi pe cea de date, iar ulterior arhitectura de comunicaţii. Vorbim foarte mult şi de cloud computing, care este esenţial, însă cloud computing-ul este o eficientizare, o transformare în sine, care te ajută să fii mai eficient în ce faci, să ai servicii mai ieftine, să îţi reduci cheltuielile. Dar, dacă noi nu avem o abordare arhitecturală, este foarte greu să oferim serviciile respective. Ce să migrăm? Cum să migrăm? Care sunt standardele? Sunt foarte multe lucruri de pus la punct, iar noi - CIO Council - ne manifestăm dorinţa de colaborare. De ce să nu implementăm noile tehnologii şi să facem saltul de care avem nevoie?".

Oficialul CIO Council aminteşte că România a făcut astfel "salturi" în trecut, un exemplu în acest sens fiind viteza mare a internetului. "Trebuie făcut un pas mare şi în domeniul sistemelor informatice", conchide Călin Rangu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb