VIDEOCONFERINŢA PIAŢA DE CAPITAL ÎN TIMPUL PANDEMIEI COVID-19 / GHEORGHE PIPEREA, AVOCAT: "Pe portalul instanţelor se află un număr enorm de procese în care ASF este pârâtă"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 iunie 2020

Gheorghe Piperea

Gheorghe Piperea

Piperea: "Solicit autorităţilor sa vândă titluri de stat mai degrabă pe piaţa de capital decât prin sistemul bancar"

Gheorghe Piperea: "Mi se pare aberant ca un SIF să aibă deţineri la alt SIF"

Cele peste 70 de miliarde de euro din depozitele bancare trebuie să fie mobilizate şi prin titluri de stat, nu doar prin sistemul bancar, acesta având acum monopol în domeniu, este de părere avocatul Gheorghe Piperea, care a comentat: "De la piaţa de capital aştept mobilizarea capitalurilor. Solicit autorităţilor sa vândă titluri de stat mai degrabă pe piaţa de capital decât prin sistemul bancar".

Gheorghe Piperea a vorbit atât despre "situaţia scandaloasă de la ASF, cât şi despre situaţia, la fel de scandaloasă, de la fondurile de pensii".

Domnia sa a menţionat: "Se întâmplă ca activitatea a cel puţin trei actori majori ai pieţei de capital - trei dintre SIF-uri, care sunt stâlpii pieţei de capital din România - să fie dominată de litigii între acţionari. Este greşit ca un SIF să aibă participaţii la alt SIF. Sunt litigii foarte contondente între acţionari, chiar penale şi, din nefericire, ASF a luat partea unora dintre părţi, s-a implicat în schimbarea unor structuri de conducere. Autoritatea de Supraveghere Financiară nu ar trebui să aibă astfel de party-pris-uri. Există mult prea multe acte emise de ASF care sunt contestate în contencios-administrativ. Pe portalul instanţelor se află un număr enorm de procese în care ASF este pârâtă, ceea ce este un lucru foarte clar că în ASF este ori un grup de persoane foarte intrigante, ori un grup care nu îşi face treaba cum trebuie".

Printre altele, avocatul Piperea subliniază că este inacceptabil ca noua conducere numită la ASF să nu fie audiată. Situaţia de la ASF a adus prejudicii pieţei, a mai adăugat specialistul, precizând: "Într-o piaţă de capital care este atât de mică şi plină de orgolii, să existe o situaţie cum este aceea de la ASF, este foarte deranjant. Este un scandal în jurul Autorităţii care îl dublează pe cel din piaţă. Există dispute foarte dure, cu amenţinţări de procese penale şi chiar cu procese penale. Sper ca persoana care a fost numită fără audiere în Parlament să ia măsuri şi să organizeze activitatea astfel încât ASF să redevină o entitate neutră şi să evite cât mai multe dintre procesele pe care le are în contencios-administrativ".

Gheorghe Piperea şi-a mai exprimat speranţa ca, în curând, să avem nu doar o companie sau două listate la Bursă care să aibă o capitalizare bursieră 3 miliarde lei, cum este Fondul Proprietatea, ci zeci de astfel de companii. În opinia sa, o bună candidată în acest sens este Hidroelectrica, "dar procedurile de listare băltesc de ani de zile, iar acest lucru este un semnal negativ pentru piaţă".

Piperea: "Suntem interesaţi ca modul de administrare a fondurilor de pensii să funcţioneze"

Protecţia investitorilor nu există pe o piaţă opacă, fără transparenţă, este de părere Gheorghe Piperea, care afirmă că încrederea în piaţa este dinamitată de ceea ce se întâmplă la ASF. În opinia domniei sale, ar trebui să se modifice drastic politica de investiţii.

Avocatul a adus în discuţie şi cazul Wirecard: "Cel mai vizibil fond de pensii de la noi, NN Pensii, are o investiţie de peste 120 de milioane de lei în acţiuni la societatea germană Wirecard. Ieri a fost arestat CEO-ul acestei companii pentru că lipsesc circa 2 miliarde euro din cont.

Deci, nişte administratori de pensii care ar trebui să fie foarte prudenţi, precauţi, investesc într-o societate listată la bursă care pierde dintr-o dată 2 miliarde de euro. Nu ştiu cum ar fi putut un administrator de fond de pensii să se asigure că astfel de infracţiuni ar putea să fie evitate. Mai avem situaţii în care companii listate la bursă au CEO acuzaţi şi condamnaţi în primă instanţă.

Cei care administrează fondurile de pensii ar fi trebuit să ia nişte măsuri suplimentare de precauţie. Suntem cu toţii interesaţi ca acest stil de administrare a fondurilor de pensii să funcţioneze. Sunt mai mult de opt milioane de persoane care au fost alocate unui număr de şapte fonduri de pensii administrate privat. Personal, am observat că, în martie, diferenţa de valoare faţă de portofoliul din 2019 ajunsese de minus 10,73%, la fondul unde sunt alocat eu".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ASF o cloacă de hoti.

    1. Niște nenorociți infecți!

    Domnule Piperea ,nu stiu dar cu Sifurile aveti perfectă dreptate dar se mai poate face oare ceva?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb