VIDEOCONFERINŢA "POSIBILITĂTI DE COOPERARE ÎNTRE BURSELE DE VALORI DIN CENTRUL ŞI ESTUL EUROPEI" / JAN PRICOP, DIRECTORUL EXECUTIV AL AAF: "Evoluţia recentă post-pandemie e surprinzător pozitivă în privinţa numărului de investitori"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 mai 2021

Jan Pricop

Jan Pricop

Evoluţia recentă post-pandemie e surprinzător pozitivă în privinţa numărului de investitori, susţine Jan Pricop, directorul executiv al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF).

"Ca şi evoluţie recentă, poate şi datorită faptului că randamentele din top 5 se situează la 40-45%, chiar spre 50% la un an şi cele la trei ani cam tot în această zonă - asta datorită corecţiei care a existat în timpul pandemiei, un proces pozitiv care s-a întâmplat este că în ultimul an avem un plus de 56.000 de investitori la un total de 475.000 cât avem în întreaga piaţă. Din cei 56.000 de investitori noi, 20.000 au intrat în fonduri de acţiuni şi fonduri diversificate", a precizat Jan Pricop.

Domnia sa a menţionat că acest lucru este şi consecinţa pozitivă a faptului că fondurile de investiţii oferă practic acces instant persoanelor fizice şi persoanelor juridice la portofolii diversificate pe care nu le-ar putea accesa dacă ar trebui să facă investiţiile în mod individual cumpărând instrument cu instrument. Conform directorului executiv al AAF, fondurile respective se pretează foarte mult şi la o investiţie recurentă de-a lungul timpului care "ne permite practic să intrăm în diverse momente de piaţă, şi atunci când piaţa este în creştere, dar şi atunci când piaţa oferă o corecţie, poate şi datorită unei crize de moment, şi care ne permite să facem achiziţii la preţuri mult mai bune decât făcusem până în acel moment".

Jan Pricop a mai arătat că piaţa fondurilor de investiţii este foarte dinamică şi a ajuns la un nivel foarte mare.

"Vorbim despre peste 55 trilioane euro la nivel mondial, iar în Europa peste 18 trilioane euro. Evident în România nivelul este mult mai modest. Avem activele de 47 miliarde lei, dintre care 24 miliarde lei sunt în fonduri deschise de investiţii", a spus directorul executiv al AAF.

Domnul Pricop a precizat că trecerea Bursei de Valori Bucureşti la statutul de piaţă emergentă este un factor pozitiv şi benefic şi pentru dezvoltarea industriei fondurilor deschise de investiţii.

"Ne dorim ca mare parte din banii atraşi de la investitorii din România să ajungă să finanţeze companii din România, astfel încât să ajutăm la dezvoltarea economică a ţării. Pentru că în acest moment o parte din active s-au îndreptat către pieţe mai mature, încercăm împreună, piaţa de capital locală şi Bursa de Valori Bucureşti, să schimbăm acest raport. (...) În privinţa activelor, acestea au crescut în ultimul an cu 23%, dar puteam pune această creştere mare ca şi procent pe seama faptului că venim după o corecţie începuta în martie 2020, când pandemia a ajuns în România. Un comportament foarte adecvat pentru investitori ar fi acela de a investi în mod automat. Practic, te poţi adresa băncii tale să stabileşti ca o sumă oarecare să fie debitată automat, în mod curent, lunar sau la două săptămâni, către un fond de investiţii pe termen lung", a spus directorul executiv al AAF.

În ceea ce priveşte nivelul activelor fondurilor raportate la populaţie la care ne aflăm, acestea se situează în ţara noastră la 450 euro per capita, faţă de 900 euro per capita în Grecia, 1400 euro în Slovacia şi Cehia, 1700 euro în Slovenia şi aproape 2000 euro în Ungaria.

"Suntem destul de departe de cei 23000 euro per capita din Austria, circa 30.000 euro în Franţa şi Germania, 57000 euro per capita în Olanda. Dacă este să raportăm valoarea activelor la Produsul Intern Brut (PIB) al fiecărei ţări, România este undeva la 4% din PIB, iar piata e impărţită în jumătate pe două segmente - fonduri deschise şi fonduri de investiţii alternative, comparativ cu circa 6% în Grecia, 7% în Cehia, 12% în Polonia şi 125% din PIB în Olanda. Este adevărat, sunt anumite diferenţe, nuanţe şi trebuie să vedem dacă în unele din statele respective activele nu conţin şi activele fondurilor de pensii care în România sunt practic separate pentru că sunt gestionate de entităţi specializate. Ştim foarte bine că şi acolo sunt active importante, care sunt investite şi care au creştere automată care vine din colectarea contribuţiilor de la pilonul II şi a investiţiilor benevole la pilonul III", a mai spus Jan Pricop.

Directorul executiv al AAF susţine că dezvoltarea pieţei de capital se poate realiza prin creşterea numărului de investitori, care pot veni în mod direct sau pot apela în mod eficient la investiţia în mod indirect prin cumpărarea de fonduri de investiţii în care investesc o parte din active în instrumentele tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti.

"Creşterea numărului de emitenţi ar fi şi în beneficiul diversificării instrumentelor şi diferenţierii fondurilor din aceeaşi categorie, deoarece în practică se poate constata că, de multe ori, anumite fonduri au cam aceiaşi emitenţi în portofoliu, în proporţii diferite, care acţionează în mod diferit atunci când investesc sau dezinvestesc anumite sume legate de aceşti emitenţi", a mai spus Jan Pricop.

Domnul Pricop a mai arătat că Asociaţia Administratorilor de Fonduri are şi un proiect de educaţie financiară, pe care îl derulează pe patru canale media nonfinanciare. Prin acest proiect, AAF explică publicului larg ce trebuie să faci atunci când doreşti să economiseşti inteligent. Oamenii sunt informaţi cu privire la faptul că diversificarea este foarte importantă pentru a-ţi diminua riscurile, faptul că trebuie să ai un plan pe care să îl urmăreşti în mod disciplinat, faptul că este bine să investeşti pe termen lung pentru că pieţele financiare au momente de evoluţie contradictorie, trec prin momente de criză, dar s-a dovedit istoric că, pe termene mai lungi - peste 10 ani, anumite active aduc în mod concret randamente importante şi că la finalul perioadei beneficiem de compunerera randamentelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb