Comunitatea oamenilor de afaceri trebuie să sprijine procesul de vaccinare, susţine Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj.
"Nu cred că în acest moment comunitatea oamenilor de afaceri este suficient de bine ancorată în realitate. Eu nu cred că sunt mulţi oameni de afaceri care nu s-au vaccinat, dar cei care nu s-au vaccinat dau un exemplu de o anumită natură angajaţilor. Dacă noi nu ne vaccinăm şi nu suntem alături de sistemul sanitar, de profesioniştii din sistemul sanitar, degeaba îi lăudăm că sunt eroi, că sunt burnout pentru că înseamnă că nu facem ceea ce trebuie să facem pentru a opri pandemia. De aceea, adresez o provocare către mass-media de afaceri, către ziarele economice din ţara noastră, ca să îi invite la astfel de conferinţe sau în emisiuni doar pe oamenii de afaceri care sunt vaccinaţi şi care au un colectiv de angajaţi care au cel puţin 80% rată de vaccinare. Mai ales vorbesc despre oamenii de afaceri care stau cu mâna întinsă la Guvern şi se văicăresc că nu au bani, că au rămas în faliment; dacă vrem să ducem economia şi, în final, sistemul sanitar mai departe, va trebui să ne vaccinăm. Pentru că noi, economia, fie că vorbim despre industria farmaceutică, fie că vorbim despre industria constructoare de maşini, despre sectorul IT ş.a.m.d., susţinem sistemul financiar", a afirmat Dragoş Damian.
Domnia sa a precizat că a fost vaccinat cu a treia doză, la Cluj, şi că a fost impresionat de afirmaţia unui cetăţean care a spus că persoanele care fac doza booster sunt nevoite să facă acest lucru din cauza celor care nu s-au vaccinat cu prima şi a doua doză.
"Nu ştiu dacă e adevărat sau nu, dar cred că are dreptate, deoarece din discuţiile cu colegii mei am reţinut că în această perioadă cel mai mult suferă persoanele non-Covid. Noi, din punct de vedere al fabricilor de medicamente din România, ne-am mobilizat suficient de bine pentru a asigura vaccinarea echipelor noastre şi protecţia lor, pentru a aduce medicamente, materiale sanitare, pentru lansarea de dezinfectanţi pentru ca sistemul sanitar să nu aibă de suferit în privinţa medicamentelor fabricate în ţara noastră. În viitor, ne dorim ca interacţiunea pe care o vom avea cu colectivele de specialişti din sănătate să devină una profesionistă, să folosim mai mult zona online şi să dezvoltăm comerţul electronic, pentru ca pacientul să primească medicamentele acasă şi să beneficieze de tratament în alt sistem decât cel actual", a arătat Dragoş Damian.
Directorul general al companiei Terapia Cluj s-a referit şi la intenţia autorităţilor centrale de a modifica nivelul contribuţiei la sistemul de sănătate.
"Cred că această mutare politicianistă de a revizui în acest moment veniturile din contribuţia de sănătate - adică cei care au salarii mai mari să plătească mai puţin - mi se pare total nepotrivită în actuala pandemie. Aş vrea ca lumea să se mai gândească un pic, în general la finanţarea sistemului sanitar, la cele 5 milioane de persoane care dau bani pentru 20 de milioane, la păstrarea taxei clawback în sistemul sanitar - se adaugă 2-3 miliarde de lei pe an; doar din taxa clawback se construiau spitalele regionale, despre care vorbim ca nebunii de 15 ani. Toată această finanţare a sistemului sanitar, când se va termina criza politică, va trebui să o regândim în aşa fel încât pacientul să fie în centrul sistemului, medicii sa fie respectaţi şi să aibă venituri de unde pot să-şi dezvolte disciplinele medicale, să existe acces şi la medicamente inovative, dar şi acces la medicamente generice", a declarat Dragoş Damian.
Declaraţia domnului Damian este făcută în contextul în care în urmă cu câteva zile Dan Vîlceanu, ministrul interimar al finanţelor publice a anunţat că trebuie reanalizată situaţia contribuţiei la sănătate.
"Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleaşi servicii atunci când ajung la spital. Atunci, ar trebui să gândim un plafon până la care să percepem contribuţia de sănătate, pentru că ea nu funcţionează ca acea contribuţie la pensii, când tu acumulezi, contribui şi vei primi înapoi, atunci când ajungi la pensie, o sumă de bani", a afirmat Dan Vîlceanu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2021, 11:25)
Toti in genunchi sa ne vaccinam si sa ridicam ode smecherilor care castiga miliarde.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2021, 19:22)
Dle Damian, cum poti spune prostia asta mai inalta ca dta
"Domnia sa a precizat că a fost vaccinat cu a treia doză, la Cluj, şi că a fost impresionat de afirmaţia unui cetăţean care a spus că persoanele care fac doza booster sunt nevoite să facă acest lucru din cauza celor care nu s-au vaccinat cu prima şi a doua doză."
In Israel au facut booster din cauza celor nevaccinati? Cum poti sa propagi prostia celui care ti-a spus asta? Nu te acuz ca esti idiot, ci doar propagandist. O astfel de minciuna este chiar ticaloasa. Sper sa experimentezi un efect secundar. Sansele nu sunt chiar asa de mici.