Oficialii Ministerului Comerţului din Vietnam îndeamnă Guvernul să aprobe aplicarea taxei vamale zero la importurile de oţel, pentru menţinerea preţurilor la un nivel acceptabil pe piaţa internă, dat fiind că, la nivel global, acestea vor creşte în luna august. Instituţia amintită solicită eliminarea taxelor atît la importul din ţările ASEAN, dar şi din afara acestei asociaţii. La ora actuală, importurile din ASEAN sînt supuse taxelor de 10%, iar restul - de 20%.
Ministerul Comerţului de la Hanoi anticipează că, în luna august, vor creşte în mod sigur preţurile la oţel, pe piaţa internaţională, însă nu oferă argumente în acest sens. Dacă în prezent acestea se situează pe la 400-430 de dolari/tonă, în scurt timp vom asista la o majorare a preţurilor pînă la 450 de dolari/tonă. În plus, oficialii ministerului susţin că şi oţelul fabricat pe plan intern îşi va spori preţul, ca o consecinţă a creşterii cotaţiilor la petrol, minereu de fier, fier vechi, cocs şi a majorării tarifelor practicate în transport. Aşadar, cei din Ministerul Comerţului se tem că aplicarea taxelor vamale mai sus amintite ar face ca oţelul de provenienţă străină să fie mai scump. Pe de altă parte, producătorii autohtoni vor fi încurajaţi, în acest fel, să ridice preţurile.
Potrivit Asociaţiei Oţelarilor din Vietnam, preţul intern la oţel a fost neschimbat în ultimele două săptămîni.
Guvernul de la Hanoi a eliminat, în luna februarie, taxele la importurile siderurgice, cînd preţul oţelului ajunsese la 470 de dolari/tonă. Ulterior, producătorii de oţel din ţară au solicitat introducerea taxelor la import, ca măsură de protecţie faţă de cantităţile mari de produse siderurgice ieftine provenite îndeosebi din China. Astfel, Guvernul a stabilit taxa de 10% în luna mai pentru importurile din ţările ASEAN şi de 20% pentru cele din afara acesteia.
Vietnamul a importat 4,5 milioane de tone de fier şi oţel în 2003, în valoare de 1,6 miliarde de dolari. Din cantitatea menţionată, 2,7 milioane de tone reprezintă produse siderurgice finite.