VIKTOR ORBAN: "Uniunea Energetică încalcă suveranitatea statelor membre UE"

A.Z.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 februarie 2015

Premierul ungar Viktor Orban a declarat, la finele săptămânii trecute, că Ungaria are o problemă majoră cu Bruxelles-ul din cauza faptului că UE plănuieşte să înfiinţeze Uniunea Energetică, care încalcă suveranitatea statelor.

Potrivit EurActiv, Orban l-a găzduit, săptămâna trecută, pe preşedintele rus Vladimir Putin, de la care a obţinut reduceri mari pentru preţul gazelor importate din Ungaria. Primul ministru ungur a spus că ţara sa nu este de acord cu obligaţia de a informa Comisia Europeană asupra contractelor de import al gazelor din Federaţia Rusă.

Un element cheie al Uniunii Energetice este ca CE să verifice, înainte de semnare, toate contractele de furnizare a gazelor semnate de statele mebre cu parteneri din afara UE. Rusia a spus, însă că aceste contracte sunt confidenţiale.

Viktor Orban a declarat că, acum, Ungaria primeşte gaze ruseşti cu 260 de dolari pe 1.000 mc faţă de nivelul de 500 de dolari pe 1.000 mc pe care l-a plătit în 2009. De asemenea, oficialul ungur a mai spus că Gazprom a renunţat să mai ceară Ungariei să achite şi gazul neconsumat.

Viktor Orban a ţinut să precizeze că Ungaria nu va mai livra Ucrainei gaz inversând fluxul prin conductele destinate tranzitului cantităţilor importate din Rusia. În ultimele luni, Ucraina a primit gaze de la Polonia, Ungaria şi Slovacia, la preţuri mai mici decât cele negociate de ea cu Rusia, mai notează sursa citată.

Spre comparaţie, România importă acum gaze ruseşti cu 370 - 380 de dolari pe 1.000 mc. Necesarul de import de gaze pentru ţara noastră s-a redus la 15% din total consum în 2013, iar pentru 2014 a fost estimat un procent de 9-12%. Dintre statele europene, România a achiziţionat cele mai mici cantităţi de gaze ruseşti la cele mai mari preţuri.

Uniunea Europeană (UE) va analiza o schimbare a relaţiilor energetice bazate pe condiţiile de piaţă cu Rusia când momentul va fi oportun şi acum se concentrează asupra construirii unui parteneriat strategic cu Ucraina în domeniul furnizării de gaz, susţine Reuters, citând draftul unui document privind piaţa unică energetică. UE intenţionează să creeze piaţa unică energetică, bazată pe conexiuni transfrontaliere ca să amelioreze securitatea aprovizionării şi ca să reducă dependenţa faţă de Rusia. În această săptămână, Comisia Europeană ar urma să publice un document de strategie privind uniunea energetică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb