VIN LA AGA, DAR NU SE ÎNREGISTREAZĂ Protest al acţionarilor faţă de conducerea BVB

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 aprilie 2013

Protest al acţionarilor faţă de conducerea BVB

Tarifele Bursei nu se modifică

Günter Woinar: "În România, toată lumea se joacă, când ar trebui să se preocupe de dezvoltarea pieţei de capital"

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti a înregistrat ieri încă un eşec în încercarea să modifice politica tarifară, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor neîntrunind cvorumul necesar, de 50%, la a doua convocare.

De data aceasta, la şedinţă au fost prezenţi acţionari cu deţineri de 25,5% din acţiuni, după ce, în martie, AGEA care avea pe ordinea de zi introducerea unui comision fix pentru brokeri, măsură criticată dur de Asociaţia Brokerilor, a avut un cvorum de 40,15%.

Ca şi atunci, o parte dintre acţionari au venit la şedinţă, însă, în mod intenţionat, nu s-au înregis-trat, în semn de protest faţă de actuala conducere a Bursei de Valori Bucureşti.

Având în vedere că "nemulţumiţii" au preferat să nu intre la şedinţă, cvorumul AGEA ar putea simboliza susţinerea de care se bucură actualul Consiliu al BVB, evident departe de o majoritate confortabilă.

Pe ordinea de zi a AGEA era şi reducerea capitalului social de la valoarea de 76,74 milioane lei la 69,06 milioane lei, şi restituirea sumei către acţionari, măsură ce se dorea a atrage brokerii la AGA, fiind cunoscute dificultăţile cu care se confruntă.

Aceştia nu s-au lăsat însă ademeniţi, iar actuala conducere nu şi-a putut trece în palmares performanţa întrunirii AGEA, după ce, de-a lungul vremii, alte cinci tentative anterioare eşuaseră.

Acţionarii nu au discutat despre Contrapartea Centrală

În Adunarea Generală Extraordinară, acţionarii aveau de discutat şi un alt subiect important, participarea BVB la majorarea capitalului social al Casei de Compensare Bucureşti cu o contribuţie cuprinsă între 10 milioane lei şi 37 milioane lei, în condiţiile în care Uniunea Europeană ne impune înfiinţarea unei Contrapărţi Centrale (CCP), cu un capital minim de 7,5 milioane de euro, pentru decontarea derivatelor, până în toamnă.

Proiectul pare în suspensie, deşi conducerea BVB spune că se gândeşte la soluţii alternative.

Alin Barbu, directorul general adjunct al BVB, ne-a declarat că Bursa caută o variantă pentru înfiinţarea Contrapărţii Centrale.

Bursele autohtone - BVB şi Sibex - au demarat discuţii pentru înfiinţarea unei CCP locale, însă, până acum, nu au anunţat că au făcut vreun pas concret în acest sens. Din contră, acţionarii Sibex au aprobat în AGA să se conecteze la o CCP străină, dacă proiectul cu BVB nu reuşeşte.

"Bucureştiul ar rămâne singura bursă fără CCP şi fără o piaţă a derivatelor, trebuie găsită o soluţie pentru CCP", ne-a spus Günter Woinar, directorul general al Euro Invest Bank şi preşedintele "Transilvania Capital".

Austriacul este de părere că Bursa de la Bucureşti nu va avea altă soluţie decât să facă parte din structura ce sa va forma după fuziunea Burselor din Varşovia şi din Viena, mai ales în contextul în care Fondul Proprietatea, cel mai lichid emitent de la BVB, doreşte listarea duală în Polonia.

După ce AGEA nu a întrunit cvorumul, austriacul ne-a mai spus: "În România, toată lumea se joacă, când ar trebui să se preocupe de dezvoltarea pieţei de capital". Domnia sa s-a referit la scandalurile care s-au ţinut lanţ, în ultima perioadă, atât la BVB, cât şi la Sibex.

În ultimele luni, conducerea BVB a avut contre dure cu două asociaţii de pe piaţa de capital. Asociaţia Brokerilor a considerat că iniţiativa BVB să introducă o taxă lunară fixă pentru intermediari este anticoncurenţială, avantajând brokerii mari în faţa celor mai mici.

În luna februarie, atât preşedintele BVB, Lucian Anghel, cât şi directorul general, Victor Cionga, declarau că sunt conştienţi că propunerea unei noi politici tarifare nu va mulţumi pe toată lumea, însă că măsura este în interesul pieţei de capital.

De asemenea, reprezentanţii BVB au avut schimburi dure de replici cu Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital, în problema des-fiinţării pieţei Rasdaq.

Luna trecută, Bursa de la Bucureşti a rămas, din nou, fără director general, mandatul lui Victor Cionga, care începuse cu numai şase luni înainte, nemaifiind prelungit, pe motiv că nu a reuşit suficient de rapid să restructureze compania.

Mai mult, rezultatele Bursei de Valori Bucureşti sunt în scădere, profitul net înregistrat anul trecut fiind de 8,98 milioane lei, mai mic cu 47,1% faţă de 2011.

La închiderea ediţiei, Adunarea Generală Ordinară era în desfăşurare, cvorumul fiind de aproximativ 44%, potrivit unor surse prezente la şedinţă.

Pe ordinea de zi era mandatarea Consiliului Bursei pentru a propune următoarei AGA modificarea actului constitutiv al BVB în sensul schimbării formei de administrare din sistem unitar în sistem dualist, la propunerea SIF Moldova, SSIF Broker şi Estinvest.

Tot în AGOA, acţionarii mai aveau de discutat aprobarea situaţiei financiare aferente anului trecut, aprobarea unui dividend brut de 1,1198 lei/acţiune, descărcarea de gestiune a administratorilor, bugetul de venituri şi cheltuieli şi planul de afaceri pentru anul în curs, precum şi aprobarea remuneraţiilor administratorilor pentru 2013.

Se pare că unii acţionari au avut întrebări punctuale, în AGA, legate de situaţiile financiare şi de salariile consultanţilor angajaţi de Victor Cionga, însă răspunsurile conducerii BVB ar fi fost evazive.

UPDATE

Conducerea BVB, mandatată să supună votului conducerea dualistă, la o AGA viitoare

Consiliul Bursei a fost mandatat, aseară, de AGOA să propună, la următoarea Adunare, modificarea actului constitutiv al BVB în sensul schimbării formei de administrare din sistem unitar în sistem dualist, potrivit unor surse.

Propunerea SIF Moldova a fost aprobată de AGOA, cu 72% din voturi.

Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor BVB de ieri a avut un cvorum de aproximativ 44%.

Se pare că unii acţionari au avut întrebări punctuale, în AGOA, legate de situaţiile financiare şi de salariile consultanţilor angajaţi de Victor Cionga, însă răspunsurile conducerii BVB ar fi fost evazive.

AGOA a aprobat situaţiile financiare aferente anului trecut şi dividendul brut de 1,1198 lei/acţiune.

Acţionarii au discutat informal şi despre proiectul înfiinţării Contrapărţii Centrale, instituţie cerută la nivel european pentru decontarea derivatelor, cu toate că subiectul trebuia dezbătut în AGEA.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Demisia imediata a CA este singura solutie !

    Oare atat de mare este nesimtirea la nivelul CA incat nu pot demisiona pentru a iesi onorabil din aceasta situatie creata de inactivitate si neimplicare la inaltimea functiei de ADMINISTRATOR al Bursei de Valori Bucuresti ? Chiar nici un membru al CA nu sesizeaza cat de penibil este acest CA impreuna cu DG si consilierii personali incat sa vada solutia simpla si sacrificiul minim pentru sustinerea pietei de capital si respectul fata de actionarii BVB ?

    DEMISIA imediata ! 

    1. Theraflu {...}

      Te inteleg, sunt boli pentru care nu sau inventat inca medicamentele, probabil asta este valoarea ta si ai vrut sa te simti bine de dimineata un minut, doua .... bineinteles pana moderatorul te va repune in drepturi depline.

      Recomand moderatorului sa lase opinia ta pe site pentru ca te reprezinta, este un inceput si in mod sigur in viitor va exista un tratament eficace si pentru tine !  

      Drumul e lung dar sigur va exista si un sfarsit in ceea ce ti-ai propus deci persevereaza ! 

      Succes !

      Demisia CA NEAPARAT.

      ce se va intampla daca demisioneaza acest CA, ca vin altii la fel ca ei

      e ca in politica

      trebuie adusi specialisti straini care stiu cum sa dezvolte o bursa, iar acest lucru nu cred ca se va intampla atata timp cat nu se poate strange 51% la AGAE sa fie schimbari majore  

      Trebuie facut ceva nu ii putem lasa acolo pe viata si pe banii nostri ai actionarilor.

      Pragul de detinere este o greseala care isi arata efectele acum. S-a vazut si la Sifuri efectul - se sifoneaza banii societatii de un grup minoritar ajuns la putere prin efectul pragului de 5%.Tot alegand poate nimerim un CA capabil. Ar trebui ca fostii sa nu mai candideze ! 

      Pragul e o prostie sau smecherie romaneasca

      mai ales ca este si exemplul FP, unde se pot tine AGAE , la sif si BVB se limiteaza dreptul de acumpara, pentru sa poata fi controlate cu putini bani

      cine are interes sa fie prag ? 

      Oamenii din esalonul 2...Balbiala de exemplu. Sapa pe toata lumea ...doar doar revine SF. COmbinatori de Ferentari.

    cum au putu sa propuna CA acel BVC pe 2013 si sa fie aprobat, din moment ce el a fost construit pe cheltuielile propuse in Adunarea Extraordinara si acestea nu s-au aprobat deoarece AGAE nu s-a tinut

    erau acolo cheltuieli cu rascumparari de actiuni, contraparte centrala, restructurarea conform planului lui Cionga, modificarea tarifelor 

    acestea nu s-au aprobat, deci automat BVC trebuia sa fie altul  

    atata incompetenta mai rar mi-a fost dat sa vad

    un CA care ori nu stie ori nu poate ori nu vrea 

    oare cum se poate ca in CA sa fie pusi oameni care isi vand actiunile BVB, adica nu au incredere in munca lor ?

    exemplu Lupsan care e si director la Intercapital 

    si el vinde si Intercapital vinde BVB 

    lucreaza Lupsan pentru binele BVB din moment ce vinde actiuni ?

    cum se lupta cei din CA pentru binele actionarilor BVB ? Ce semnal de incredere ofera acesti oameni daca ei nu cumpara actiuni BVB si le vand ? 

    1. Probabil sunt bune de cumparat, o sa intreb portarul de la Intercapital daca stie ca sefu vinde actiunile la BVB, daca raspunsul e afirmativ sunt STRONG BUY, daca raspunsul e negativ atunci HOLD CRF .

    Nici in ultimul ceas CA al bvb nu a realizat situatia in care au adus compania.

    1. Daca isi dau demisia, nu mai primesc despagubiri. Ce e asa de greu de inteles?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb