CRAME Zarea
Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 1 octombrie 2010
Compania ZAREA, producător autohton de vinuri spumante, moşteneşte expertiza lui Wilhelm Mott, de la 1912. Venit din Germania, după ce a lucrat câţiva ani la fabrica de spumant "Rhein", Wilhelm Mott a înfiinţat o mică fabrică proprie în Calea Griviţei, din Bucureşti.
Deşi reprezenta o afacere la început de drum, societatea a ajuns până în 1929 să producă 100.000 de sticle de spumant pe an, o cifră remarcabilă pentru acele timpuri. Această cifră a fost, contrar aşteptărilor, încurajată de război, creşterea producţiei în acea perioadă fiind semnificativă, spun reprezentanţii ZAREA.
În 1948, capacităţile de producţie "Mott & Fills" au fost naţionalizate alături de cele ale caselor de vin "Doctor Bazilescu" şi "Rhein", căpătând numele de ZAREA. Treptat, spumantelor li s-au adă ugat alte tipuri de băuturi alcoolice, care au ajuns, cu vremea, să domine segmentele de piaţă aferente: în 1953 a fost înfiinţată secţia de brandy, iar cinci ani mai târziu secţia de vermut.
În 2004, ZAREA a intrat într-un parteneriat cu liderul mondial în producţia de vinuri spumante - "Schloss Wachenheim".
Grupul german a produs, în 1994, băutura răcoritoare carbogazoasă pentru copii - "Robby Bubble" - pe care ZAREA o comercializează şi la noi în ţară.
Paharul de vin - într-o degustare de înaltă clasă
Şampania - nelipsită la ceas aniversar
Paharul exprimă mesajul vinului
ZAREA - singurul producător autohton care utilizează toate tehnologiile de obţinere
"Angelli" - o "cramă" fără podgorie
Vinul spumant poate conţine de la mai puţin de 3 până la peste 50 de grame de zahăr pe litru