Paharul exprimă mesajul vinului
Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 1 octombrie 2010
Georg Riedel consideră paharul drept "instrumentul ideal care exprimă mesajul vinului, întrucât fiecare vin conţine o compoziţie unică de culoare şi de caracter, buchet şi gust".
La rândul său, oenologul Marc Dworkin ne-a spus că, atâta vreme cât în lume există diferite vinuri şi diferite pahare, "niciodată un bordeaux nu va fi băut dintr-un pahar de şampanie şi vice-versa. Paharul de şampanie este foarte subţire, iar vinul nu va putea să se exprime. Va fi mult prea închis şi concentrat".
Specialiştii explică faptul că exis-tă o hartă a senzorilor de percepţie a gusturilor în cavitatea bucală, a carei dispunere influenţează modul în care distingem complexitatea şi aromele speciale ale fiecărui vin. Forma şi dispunerea buzei paharului, diferită în funcţie de identitatea fiecărui vin, permit direcţionarea fiecărei înghiţituri către zona optimă. De asemenea, particulele aromatice din componenţa buchetului vinului au greutăţi diferite, iar înălţimea şi forma balonului sunt menite să concentreze aromele sau să aereze vinul, pentru a evidenţia diversele palete de arome, diminuând riscul să fie puse într-o lumină nepotrivită.
Reprezentând legătura dintre vin şi cel care îl degus-tă, paharele au zeci de forme şi fac parte dintr-o mulţime de game, în funcţie de adresabilitate - restaurant, yacht, reşedinţă etc.
În general, este recomandat ca vinurile roşii de tip "Cabernet" sau "Merlot" să fie servite în pahare mari, cu gura îngustă, pentru ca aromele să se concentreze mai bine. Pentru "Pinot Noir", însă, sunt recomandate paharele sferice, cu gura mai mare, iar pentru "Barolo" este ideal paharul magnum tip "balon". Vinurile albe, cum este "Chardonnay" se servesc în pahare sferice mai mici, însă pentru "Riesling" sau "Sauvignon Blanc" varianta optimă este un pahar lalea, de tip "Bordeaux", dar mult mai mic decât cel folosit la vinurile roşii, explică specialiştii.
Paharele pentru vinul alb sunt mai mici decât cele destinate vinului roşu, deoarece un vin alb perfect răcit începe să se încălzeas-că de îndată ce acesta este turnat în pahar. De asemenea, deoarece vinurile albe sunt băute atunci când sunt reci, sunt mai puţin aromatice, iar un pahar mai mic concentrează mai bine aromele.
Şampania - nelipsită la ceas aniversar
ZAREA - singurul producător autohton care utilizează toate tehnologiile de obţinere
"Angelli" - o "cramă" fără podgorie
Vinul spumant poate conţine de la mai puţin de 3 până la peste 50 de grame de zahăr pe litru