VINURI SPUMANTE Şampania - nelipsită la ceas aniversar

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 1 octombrie 2010

Şampania - nelipsită la ceas aniversar
  • document ataşat Vinuri
    apasă aici pentru a descărca.

    Consumate, în special, la ocazii, şampania şi, respectiv, vinul spumant sunt asociate cu fericirea şi festivităţile. Şampania, care cândva reprezenta voluptatea şi amorul, a devenit, acum, simbolul rafinamentului, fiind, totodată, aducătoare de noroc. De aceea, lansarea la apă a vaporului este însoţită de spargerea unei sticle de şampanie. De asemenea, la ceasul dintre ani, la nunţi sau la botezuri, urările de sănătate şi noroc sunt însoţite de închinarea unui pahar cu şampanie. Astfel, şampania este vinul suprem, vinul ale cărui culoare, buchet, gust şi mai ales "perlaj" merită toată atenţia.

    Şampania este produsă din soiurile de struguri negri "Pinot Noir", "Pinot Meunier" şi albi "Chardonnay", cultivate în solurile calcaroase ale regiunii Champagne, din nord-estul Franţei. Numai vinul produs în aceste podgorii poate fi numit "Champagne" (şampanie), fiind singura zonă din lume care întruneşte combinaţia perfectă între condiţiile climatice şi cele geologice.

    Vinurile spumante produse în alte părţi ale lumii, folosind aceleaşi soiuri de struguri şi aceeaşi tehnologie de fabricaţie (fermentarea în sticlă), pot fi identificate după menţiunea înscrisă pe etichetă - "preparat după metoda champenoise".

    Vinul spumant a fost descoperit accidental, la începutul secolului al XVII-lea, în două mănăstiri din ceea ce este astăzi zona Champagne: Saint-Pierre aux Monts de Châlons şi Saint-Pierre d"Hautvillers. În acea vreme, specialiştii au reuşit să pună la punct metoda de păstrare a spumei în sticla FrPre Jean Oudart (1654-1742) şi Dom Pierre Pérignon (1639-1715), în acelaşi timp şi în mod independent. Tradiţional, însă, Dom Perignon este considerat părintele acestei metode. Se spune că, după ce l-a gustat pentru prima dată, Dom Perignon ar fi exclamat: "Parcă beau stele!".

    România a fost a patra ţară producătoare de vinuri spumante (după Franţa, Rusia şi Germania), debutul preparării acestui tip de vin datând, la noi, din 1841, când profesorul Ion Ionescu de la Brad a preparat vinuri spumante obţinute din plantaţiile viticole ale podgoriei Iaşi, pentru Mihai Sturdza, Domn al Moldovei.

    Paharul exprimă mesajul vinului

    ZAREA - singurul producător autohton care utilizează toate tehnologiile de obţinere

    "Angelli" - o "cramă" fără podgorie

    Vinul spumant poate conţine de la mai puţin de 3 până la peste 50 de grame de zahăr pe litru

    Zarea

    Paharul de vin - într-o degustare de înaltă clasă

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb