VINURI SPUMANTE Şampania - nelipsită la ceas aniversar
Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 1 octombrie 2010
Consumate, în special, la ocazii, şampania şi, respectiv, vinul spumant sunt asociate cu fericirea şi festivităţile. Şampania, care cândva reprezenta voluptatea şi amorul, a devenit, acum, simbolul rafinamentului, fiind, totodată, aducătoare de noroc. De aceea, lansarea la apă a vaporului este însoţită de spargerea unei sticle de şampanie. De asemenea, la ceasul dintre ani, la nunţi sau la botezuri, urările de sănătate şi noroc sunt însoţite de închinarea unui pahar cu şampanie. Astfel, şampania este vinul suprem, vinul ale cărui culoare, buchet, gust şi mai ales "perlaj" merită toată atenţia.
Şampania este produsă din soiurile de struguri negri "Pinot Noir", "Pinot Meunier" şi albi "Chardonnay", cultivate în solurile calcaroase ale regiunii Champagne, din nord-estul Franţei. Numai vinul produs în aceste podgorii poate fi numit "Champagne" (şampanie), fiind singura zonă din lume care întruneşte combinaţia perfectă între condiţiile climatice şi cele geologice.
Vinurile spumante produse în alte părţi ale lumii, folosind aceleaşi soiuri de struguri şi aceeaşi tehnologie de fabricaţie (fermentarea în sticlă), pot fi identificate după menţiunea înscrisă pe etichetă - "preparat după metoda champenoise".
Vinul spumant a fost descoperit accidental, la începutul secolului al XVII-lea, în două mănăstiri din ceea ce este astăzi zona Champagne: Saint-Pierre aux Monts de Châlons şi Saint-Pierre d"Hautvillers. În acea vreme, specialiştii au reuşit să pună la punct metoda de păstrare a spumei în sticla FrPre Jean Oudart (1654-1742) şi Dom Pierre Pérignon (1639-1715), în acelaşi timp şi în mod independent. Tradiţional, însă, Dom Perignon este considerat părintele acestei metode. Se spune că, după ce l-a gustat pentru prima dată, Dom Perignon ar fi exclamat: "Parcă beau stele!".
România a fost a patra ţară producătoare de vinuri spumante (după Franţa, Rusia şi Germania), debutul preparării acestui tip de vin datând, la noi, din 1841, când profesorul Ion Ionescu de la Brad a preparat vinuri spumante obţinute din plantaţiile viticole ale podgoriei Iaşi, pentru Mihai Sturdza, Domn al Moldovei.
Paharul exprimă mesajul vinului
ZAREA - singurul producător autohton care utilizează toate tehnologiile de obţinere
"Angelli" - o "cramă" fără podgorie
Vinul spumant poate conţine de la mai puţin de 3 până la peste 50 de grame de zahăr pe litru