Vinurile spumante şi spumoase se clasifică după mai multe criterii - în funcţie de presiune, tehnologia de producţie, conţinutul în zaharuri şi locul de origine. În funcţie de cantitatea de zahăr pe care o conţine, vinul spumant se împarte, potrivit doamnei Carmen Burducea, managerul "Vinitaly Deluxe" - importator de vinuri din Italia - după cum urmează:
• Brut Natur
- vin foarte sec, cu o prezenţă de zahăr inferioară a 3 gr/litru. Nu se adaugă niciun pic de sirop. Acest vin este bogat, dedicat cunoscătorilor şi este mai scump.
• Extra Brut
- vin sec, cu o prezenţă de zahăr inferioară a 6gr/litru. Este permisă adăugarea de sirop în cantitate minimă.
• Brut
- vin sec, cu o prezenţă de zahăr până la 15 gr/litru. Un astfel de vin poate fi, teoretic, de cinci ori mai dulce decât vinul Brut Natur.
• Extra Dry
- vin fin, uşor, moderat, plăcut, care poate fi servit cu orice tip de mâncare. Are o prezenţă de zahăr care ajunge până la 20gr/litru.
• Dry Sec
- vin cu gust uscat, moderat dulce, amabil. Concentraţia de zahăr ajunge până la 35gr/litru - se recomandă la deserturi sau foie gras.
• Demisec
-vin pentru desert, dulce. Concentraţia de zahăr ajunge la 50gr/litru.
• Dolce
- vin dulce. Concentraţia de zahăr depăşeşte 50gr/litru. Este recomandat să fie servit foarte rece, cu deserturi de foietaj (nu cu creme) sau fructe.
Şampania - nelipsită la ceas aniversar
Paharul exprimă mesajul vinului
ZAREA - singurul producător autohton care utilizează toate tehnologiile de obţinere