450 de angajaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea protestează la această oră, nemulţumiţi de acţionarul minoritar al combinatului, potrivit surselor de presă.
Protestul a fost organizat de sindicate împotriva acţionarului minoritar al combinatului, pe care îl acuză de lipsă de loialitate şi denigrare. Angajaţii nu au vrut să-l lase pe acţionarul minoritar să intre combinat. Ei susţin că el este cel care a dus la situaţia deficitară a Oltchim din acest moment.
"Nu sunt răniţi. A fost necesară intervenţia jandarmilor au creat un cordon de protecţie pentru a opri o busculadă. Acţionarul nu a fost lovit. Acţionarul a intrat pe o altă intrare a combinatului. Protestul continuă acolo", a declarat Costin Iordache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.
În acest moment, 1.160 de angajaţi de la Olchim urmează să fie trimişi în şomaj tehnic de la 1 septembrie până în 30 septembrie.
1. Suntem un popor de lasi sau inconstienti?
(mesaj trimis de Bestea, Virgil în data de 30.08.2011, 13:32)
Draga Make,
iti stimez enorm stilul editorial si articolele la obiect. Astazi, daca imi permiti, trecerea acestui titlu la categoria neprevazute nu se pare sa fie decizia optima. Acesti oameni vin zi de zi la locul lor de munca pentru aproximativ un salariu mediu de 400 Euro. Acesti pasnici oameni ai munci nu isi bat capul cu notiuni de genul capital social, capital mezanin, datorii, ROE, Priceearningration sau valoarea bilantiera , respectiv bursiera a unei actiuni. Considera aceste lucruri neimportante pentru ca treaba lor este sa vada in fiecare zi ca tema de cercetare pe care o au sau intretinerea unei instalatii sa functioneze la parametrii normali operationali, pentru ca si colegii lor sa-si poata indeplini sarcinile, iar combinatul sa poata indeplini obligatiile contractuale. Sunt oameni carora nu le place sa le spui cum sa-si faca meseria pentru ca ei sunt constienti de importanta pe care fiecare o au ca acest combinat sa poata supravietui si implicit sa-si salveze prin aceasta locurile de munca si sa nu aiba grija zilei de maine. Sunt constienti ca inchiderea intreprinderii i-ar pune in imposibiitate de a asigura traiul zilnic al familiei, poate chiar integritatea ei. Este modul in care vor reusi sa-si trimita copii la scoli. Nu vor reusi sa indeplineasca aceste lucruri isi vor distruge increderea in propria persoana si mult mai important vor da crezare invataturii copiilor care ii vor lua in deradare spunandu-le "Si ce ai realizat daca ai ramas sa lucrezi la Oltchim, cu ce poti sa ma ajuti acum, cand nu pot sa-mi platesc studiile. Asa ca nu ma mai cicali si lasa-ma in pace cu sfaturile tale". Se poate ca generatia Pro sa fii inteles care este cheia succesului in economia de piata a secolului 21. Sau poate se vor trezi mai tarziu din betia libertatii si vor intreba: " Cu ce am devenit mai inteligent lucrand la o agentie de publicitate decat intr-un laborator de cercetator". Sau poate nu vor avea timp sa-si puna aceasta intrebare neavand ragaz sa stea pe ganduri datorita timpului relativ scurt ramas la dispozitie intre frecventarea barurilor si discotecilor.
Un singur om a facut posibil ca unul din cotidiene se pare "Business Magazin" sa citeze "Cine va castiga lupta PCC-Roibu". De aici putem vedea ca aceasta intreprindere nu sunt nici instalatiile pe care le detine, iar in momentul actual nici lucratorii care o deservesc. Este un singur om, care in ciuda denigrarilor , a proceselor si injuriilor primite nu a incetat sa-si apere ceea ce de 21 de ani a tinut in viata si pentru care STATUL ar trebui sa-i fie recunoscator, fiind SINGURA ENTITATE ECONOMICA a caror obligatii sociale si nu biruri cum le numeste revista 22 sunt achitate integral la zi. Sa lucrezi cu o asemenea persoana ar trebui sa fie o onoare pentru care fiecare tanar care a avut ocazia sa faca parte din structura de management.
Istoria ne va dezvalui importanta acestor decenii pe care ROIBU OLTCHIM o va avea pentru strategia industriala a Romaniei in era post-criza Lehman. Cel care va urma sa preia fraiele acestui colos industrial va avea o sarcina extrem de dificila, iar cea mai importanta dintre toate va fi aceea de a reusi sa pastreze acesti minunati salariati care nu vor trebui sa primeasca titulatura de zilieri asa cum au fost catalogati in raportul financiar al unei intreprinderi a carei firma mama stie foarte bine sa faca diferenta intre salariatul din tara Mioritei si cea a dansului de societate.
Cu stima,
Virgil Bestea
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de ion în data de 30.08.2011, 13:44)
E plin de datorii catre stat combinatul. Milioane de euro. Asta ca cei o mie si ceva de angajati sa si poata lua cei 400 de euro. Asta se datoreaza acelui singur om, nu?
1.2. Salarii nu Asigurari sociale (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de besteA în data de 30.08.2011, 14:13)
Acele datorii sunt salarii neplatite catre lucratori domnule Ion, acesti oameni care ne-au acordat increderea lor si pe care ii tratam cu dispret. Uitati-va cat din bilantul unei firme la capitolul datorii este acoperit de datoriile pentru beneficii de pensionare. Si noi ce le oferim: ajutor de inmormantare. Stiti ce scria o firma de iluminat austriaca: ca au oprit linia de productie din Romania pentru ca aici se poate cel mai usor debarasa de lucratori pentru ca sunt cele mai mici penalizari. Uitati-va la firma mama a celui mai mare concern de energie din CEE cat au in bilantul contabil acordat pentru beneficiile pensionarilor. Trebuie acum sa nu-si mai primeasca nici salariile. Avem o tara frumoasa insa eu v-as da dumneavoastra aceste active si as ramane cu oamenii pentru ca ei sunt conform proverbului cei care sfintesc locul. Incercati si dumneavoastra sa constientizati ca nu profitul este scopul unei activitati economice ci posibilitatea ca statul sa poata strange impozite pentru ca acea persoana sa poata trai in siguranta si sa nu fie pusa sa iasa la drumul mare pentru o bucata de paine. Se injura in toate partile despre imixtiunea statului in economie. Spuneti-mi va rog acum cine va mai salva statul dupa ce el a salvat lumea financiara de la colaps. Daca vom fi sinceri cu noi insine si nu vom vedea statul ca inamicul pe care sa-l fentam cat putem prin a eluda legea fiscala chiar si reprezentantii unor actionari minoritari vor putea sa-i laude efectele benefice prin faptul ca vor reusi sa gaseasca protectie prin institutiile statului in fata celor care nu sunt asa de dibaci in lumea gulerelor albe ale industriei financiare a lacustelor cum bine spunea un mare politician german.
2. Adevarul?
(mesaj trimis de Gogu Ologu în data de 30.08.2011, 17:21)
....doar interese personale ale conasului Roibu...in rest solutia e una singura,privatizare fara integrare cu Arpechim,doar ca unora le vine greu sa creada.Acum se vad aia 21 de ani de manageriat...la ce dracu se da vina pe un actionar care pana acum 2 luni nici nu avea drept de decizie ,nu stiu.Si paradoxal jocurile bursiere ale lui Roibu au permis cresterea procentului de actiuni ale PCC in ultima vreme...deci undeva toata treaba pute ingrozitor de mult...cu tot "deodorantul" care se foloseste de catre presa partinica si pupuincurista.