Aplicabilitatea măsurii plăţii de la bugetul de stat a şomajului tehnic ar putea fi prelungită, pentru anumite sectoare ale economiei naţionale, şi după 15 mai, a declarat, în urmă cu două zile, Violeta Alexandru, ministrul Muncii. Decizia ar urma să fie luată în cursul acestei săptămâni, după o rundă de noi discuţii cu partenerii sociali.
Violeta Alexandru a precizat: "Motivul pentru care nu am luat o decizie finală este pentru că ţin foarte mult să se pronunţe asupra duratei şi asupra domeniilor afectate de această măsură partenerii sociali, cu care suntem într-un dialog continuu. (...) Se prefigurează măsura prelungirii şomajului tehnic pentru acele sectoare de activitate care sunt în continuare restricţionate prin deciziile autorităţilor în paralel".
Referitor la domeniile respective, ministrul de resort a precizat: "Nu am luat o decizie cu privire la aceste domenii, dar pot să vă confirm că vor fi firme care vor fi sprijinite în mod activ la preluarea treptată a activităţii. Vom vedea dacă această măsură activă va dura un număr de câteva luni sau va fi de mai lungă durată. Cert este că în primă instanţă va fi un sprijin mai consistent şi, aşa cum am agreat în principiu cu partenerii, acest sprijin va scădea pe măsură ce activitatea acestor companii se va relua".
În cazul unei companii care îşi va relua activitatea, sprijinul statului va putea fi sub forma acoperirii unei părţi din costul salarial.
"Acest sprijin va fi cel mai probabil fix într-un număr de luni imediat după ridicarea măsurilor de restricţie, după care acest sprijin se va diminua pe măsură ce activitatea respectivei companii se va redresa şi va reveni la normal. Vorbim de companii afectate direct, în primul rând cele care sunt beneficiare ale măsurilor de şomaj tehnic (...), dar şi alte companii care pot face proba afectării activităţii în contextul pandemiei", a arătat ministrul Muncii.
Violeta Alexandru a mai spus că şi firmele care au reuşit să îşi menţină activitatea în parametrii acceptabili, care au făcut eforturi şi nu au cerut şomaj tehnic şi nu au întrerupt activitatea vor fi ajutate de către Guvern "astfel încât şi activitatea lor să poată fi apreciată şi văzută".
Ministrul Muncii a arătat că se află în lucru, împreună cu Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, un set de măsuri de ajutorare a firmelor care au rezistat crizei şi vor să îşi dezvolte activitatea.