Turismul este un sector prioritar în ţara noastră, iar Guvernul actual a luat măsuri concrete are au dus la creşterea substanţială a acestuia, a afirmat, astăzi, vicepremierul Viorel Ştefan, la deschiderea celei de-a 41-a ediţii a Târgului de Turism al României (TTR).
"Turismul este un sector prioritar în România. Auzim asta de mulţi ani, însă Guvernul actual a luat măsurile concrete care au dus la creşterea substanţială a acestui sector - vouchere de vacanţă, reducerea cotei de TVA la 5%, crearea Fondului special de investiţii pentru susţinerea sectorului balnear. Orice pachet de servicii turistice vândut astăzi în România are în spate o asigurare care protejează clientul. Am văzut că măsura acordării de vouchere de vacanţă s-a materializat într-un sprijin de 400 milioane de euro adus industriei. De altfel, Ministerul Turismului are în acest an un buget generos", a spus Ştefan, potrivit Agerpres.
Vicepremierul a precizat că, datorită efectelor pozitive, Guvernul va menţine acordarea de vouchere de vacanţă în anii 2019 şi 2020.
De asemenea, Guvernul României a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind stabilirea unor măsuri pentru finanţarea investiţiilor în turism.
Conform actului normativ, investiţiile în turism se pot finanţa pe o perioadă care se poate întinde până la patru ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă doi ani. De asemenea, s-au reglementat modalităţile prin care se pot deconta sumele contribuţiei de la bugetul de stat, de utilizare a sumelor transferate de la bugetul Ministerului Turismului, precum şi posibilităţile de recuperare a acestora pentru nerespectarea prevederilor legale sau contractuale.
"Introducerea bugetului multianual era mai mult decât necesară, în condiţiile în care ne dorim dezvoltarea turismului pe termen lung. Prin aceasta ordonanţă, am dovedit angajamentul Executivului în privinţa susţinerii industriei româneşti. Investiţiile în turism necesită o perioadă îndelungată de timp, aşa că această modificare legislativă reprezintă un ajutor direct dat autorităţilor locale care au în plan sa realizeze proiecte de infrastructură turistică", a declarat, la rândul său, ministrul Turismului, Bogdan Trif.
Acesta a apreciat că reprezentanţii Guvernului, ai ministerului doresc ca ţara noastră să devină competitivă pe mai multe domenii turistice, iar numărul turiştilor străini care vizitează România să devină din ce în ce mai mare. În acest context, Trif a subliniat că a văzut în 2018 o creştere, atât a numărului de turişti străini, cât şi a cheltuielilor acestora în România de peste 120 de milioane de euro.
"Prin adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă, decalajele dintre dezvoltarea turismului din România şi din ţările concurente la nivel mondial se vor reduce, ca urmare a impactului investiţiilor derulate", a mai susţinut Trif.
Acesta a precizat că bugetul Ministerului Turismului pe investiţii este cu 600% mai mare în 2019 comparativ cu anul trecut.
Cu prilejul TTR, România şi Republica Moldova au lansat "Ruta Voievodului Ştefan Cel Mare şi Sfânt", cel mai nou proiect cultural-turistic dezvoltat în parteneriat de Agenţia pentru Investiţii din Republica Moldova şi Ministerul Turismului din România.
"Aceasta va străbate mai multe domenii viniviticole şi localităţi din ambele state. Ruta va fi prezentată şi pe pieţele internaţionale, aşteptându-ne să fie accesată de turişti din Japonia, China şi Israel. În ultimii ani s-a înregistrat o creştere a numărului de turişti străini care vizitează Republica Moldova, ţară aleasă în 2018 de National Geographic, Lonely Planet şi New York Post drept una dintre cele 10 destinaţii de top la nivel mondial", a declarat directorul executiv al Agenţiei de Investiţii din Republica Moldova, Rodica Verbeniuc.