Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat astăzi, după şedinţa de Guvern, că mesajul lui către românii care depăşesc un consum de 300 de kw este acelaşi de la aprobarea Ordonanţei 119, şi anume că au în continuare posibilitatea să se transfere la un furnizor unde preţul este sub 0,80 de bani, relatează News.ro.
Ministrul Energiei a fost întrebat ce se întâmplă până în ianuarie, când intră în vigoare noile prevederi pe energie, cu acei români care consumă lunar mai mult de 300 de kw.
Virgil Popescu a răspuns: "Eu aş aştepta modificările în Parlament, dar până atunci le-aş transmite acelaşi mesaj românilor, pe care l-am transmis încă de la aprobarea Ordonanţei 119, au în continuare posibilitatea să se transfere, să se mute la un furnizor unde preţul este sub 0,80 de bani, mai puţin decât plătesc cei care consumă până în 255 de kw".
Despre noul preţ de 1,3 lei pentru cei care depăşesc 255 de kw şi posibilitatea ca acest preţ să intre în vigoare înainte de 1 ianuarie, Popescu a arătat că este o decizie care trebuie luată în Parlament, în grupurile din Parlament, în comisia de industrie.
Ministrul a mai spus că toate costurile de la nivelul Ministerului Energiei arată că actuala schemă pusă în vigoare nu a depăşit bugetul estimat.
"Vorbim în momentul de faţă de plăţi făcute de aproximativ 5 miliarde de lei, s-au vehiculat sume foarte mari şi vorbim de decontări în cursul lunii august", a mai spus ministrul.
"Să lăsăm Parlamentul să îşi spună punctul de vedere, pentru că Ordonanţa 119 este în Parlament. Probabil de săptămâna viitoare vor începe discuţiile", a precizat Popescu.
Despre perioada în care se va aplica noua Ordonanţă pe energie, Virgil Popescu a spus că, potrivit textului ordonanţei, termenul este 31 martie 2025.
"Aşa cum la fiecare ordonanţă am spus că vom face evaluări periodice, şi la această ordonanţă vom face evaluări periodice şi dacă va fi cazul, vom face ajustări, aşa cum am făcut pe tot parcursul anului 2022", a afirmat el. Ministrul a mai afirmat că estimările pe piaţă, în momentul de faţă arată că "ordonanţa nu va avea impact bugetar din bugetul de stat, ci totul se va autofinanţa din acele venituri pe care le captează de la producători şi traderi, de la toţi participanţii din piaţă".