VIRGIL POPESCU:  "Îmi doresc ca strategia comercială a Hidroelectrica să ia în vedere că de la 1 ianuarie se liberalizează piaţa energiei pentru populaţie"

M.G.
Piaţa de Capital / 24 iulie 2020

"Îmi doresc ca strategia comercială a Hidroelectrica să ia în vedere că de la 1 ianuarie se liberalizează piaţa energiei pentru populaţie"

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, îşi doreşte ca strategia comercială a Hidroelectrica să ia în vedere şi faptul că de la 1 ianuarie se liberalizează piaţa energiei pentru populaţie, a precizat acesta într-un interviu pentru Hotnews.ro.

Popescu a afirmat: "Eu ca acţionar de bună credinţă, sper că şi FP este un acţionar de bună credinţă, îmi doresc ca strategia Hidroelectrica să fie pe termen lung, nu pe termen scurt. Ca acţionar şi conform OUG 109, eu aprob împreună cu FP strategia companiei. Eu îmi doresc ca strategia comercială a Hidroelectrica să ia în vedere că de la 1 ianuarie se liberalizează piaţa energiei electrice pentru populaţie. Să fie orientată într-o mare parte şi către clientul casnic. Să spun de ce: asta va duce la creşterea profitului, nu la diminuarea profitului, că am văzut că vorbeşte de băieţii deştepţi. Eu nu i-am văzut acolo, pot eventual să-i găsesc acum pe undeva pe băieţii deştepţi dar nu în viitoarea strategie. Deci dacă acum, presupunând că ar fi piaţă liberă, Hidroelectrica nu ar putea să mai intre deloc pe piaţa clienţilor casnici pentru că sunt deja 3 mari jucători pe piaţă care au clienţi. Aceştia cumpără, şi de la Hidroelectrica şi de la alţi producători de energie şi vând mai departe la clientul casnic. Ce o împiedică pe Hidroelectrica să gândească deja de acum, să-şi cumpere soft dacă nu au soft. Că i-am întrebat de ce nu pot să intre (pe piaţă), mi-au spus că nu au soft care să le facă facturile. Ei, hai, asta e problema, de soft... La nivelul Hidroelectrica să spui că nu ai soft şi din cauza asta nu poţi intra pe piaţă mi se pare mult prea mult. Am văzut acolo un fel de comoditate pentru că este mult mai uşor să vinzi mult, angro, la câteva firme decât să vinzi mai scump, pentru că poţi să vinzi mai scump către clientul casnic dar mai ieftin decât ar face-o furnizorul. Atunci ar câştiga şi Hidroelectrica şi clientul casnic. (...) Nu văd ce e greşit în această strategie şi de ce nu ar avea maximizare de profit că până la urmă ar avea de câştigat şi Hidroelectrica, şi acţionarii Statul Român şi Fondul Proprietatea şi clientul casnic care ar cumpăra mai ieftin".

Popescu a mai spus că nu a înţeles de ce s-a băgat în această discuţie Fondul Proprietatea având în vedere că dacă îi interesa profitul asta era o chestiune ce majora profitul companiei.

"Una este să fii Hidroelectrica, compania verde românească care vinde şi clienţilor casnici şi celor industriali şi angrosiştilor, dar în aşa fel încât acest mix să aibă un profit mai mare dar să beneficieze toată lumea, iar alta este să mă poziţionez ca o companie care să fie tot timpul «eu vând angrosiştilor» adică aşa-zişilor băieţi deştepţi, să strice reputaţia. Când vinzi unui client casnic e clar că nu vorbim de băieţi deştepţi. Când ai intermediar vorbim de băieţi deştepţi. Or eu vreau să vândă cât mai mult către clienţii direcţi, fie că sunt industriali sau casnici, asta îmi doresc", a afirmat Virgil Popescu.

Ministrul a mai spus că OUG 109 privind guvernanţa corporativă dă dreptul "autorităţii tutelare", adică ministerului, să-şi exercite voinţa prin organele de conducere şi să stabilească strategia firmei.

"O să convocăm şi AGA ca să punem această strategie. Mai am un lucru care m-a deranjat. Am văzut afirmaţii, nu vreau să dau nume, că dacă avem preţuri mici nu mai facem investiţii. E total aiurea. Nu are loc o asemenea declaraţie. Nu pot să scad preţul la clientul casnic că nu mai pot să fac investiţie. Credeţi-mă, le-am cerut, de câteva zile, situaţia investiţiilor din 2016 până acum, că au avut preţuri mari şi nu se poate spune că nu au avut preţuri mari: păi numai în 2019 au investiţii 28,73% făcute, gradul de realizare al indicatorului investiţii. În 2018 au avut 43%, în 2017 60%, iar în 2016 au avut 28%. Se întâmplă ceva acolo. E clar că şi noi şi Fondul Proprietatea trebuie să ne manifestăm ca acţionari mult mai activ", a precizat ministrul.

Popescu a mai spus că şi la Romgaz este practic aceeaşi situaţie cu investiţiile.

"Şi acolo consider că strategia companiei trebuie să se ducă şi către clienţii casnici", a precizat oficialul, subliniind că ministerul său va fi mai activ şi va împinge companiile statului să fie mai active în pieţele în care activează şi să-şi realizeze investiţiile.

Popescu a mai notat că Guvernul are şi puncte comune cu Fondul Proprietatea: "amândoi dorim listarea Hidroelectrica la bursă şi o să o facem până la urmă".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Problema lor este ca vor dividende suplimentare (fp) si le.ati dat numai lor . De acționarii de la celelalte societăți care.si tin mild . prin bănci și nu sunt capabili să le investească, ati uitat . In care șoc. Com. Din lume dictează actionarul minoritar ? sau este băgat în seamă că FP.?

    Fondu Proprietatea a spus clar de mai multe ori că e interesat numai de dividende babane de la Hidroelectrica, nu de investiții, nu de vânzarea de energie la preturi scăzute pentru popor.

    Iar Virgilache știe acest lucru dar mănâncă același lucru ca și Orban, să vadă poporul că e Guvernu interesat de bunăstarea oamenilor înainte de alegeri.

    Niste demagogi și niște prefăcuți băieții ăștia de la PNL. 

    Ministrul Economiei deja face miau, miau catre FP.

    E in campanie si vrea sa arate ca face si el ceva, asa a fost si cu liberalizarea gazului de la 1 iulie, a iesit pe sticla ca pretul la gaz trebuie sa scada cu 10-15%, in conditiile in care pretul la gaz pe piata este cu 50% mai ieftin fata de cel practicat de furnizori si a primit in schimb de la furnizori un "mars de aici", ca nu scadem nimic. A tacut si noi suntem cei furati de furnizori. Avem Consiliul Concurentei la a carui conducere e unul vesnic numit Chiritoiu care in momentul de fata il doare la baston ca pe piata avem monopol (EON pe o parte, ENGIE pe alta a tarii). Din monopolul statului, in monopolul privatilor (10 ani de monopol cu acte in regula, si inca 6 ca nu ii vede nimeni, Chiritoiu doarme). Asa ca cine plateste scump, noi (dati pe noi ca suntem fraieri). Ati spart sistemul energetic al Romaniei, pentru a putea sa il distrugeti, in loc sa faceti un mix energetic la nivel de producator. Ultima oara s-a incercat crearea unui mix energetic in 2010-2011, dar fara izbanda. Acum se vede spargerea sistemului pe producatori, un sistem slab care in loc sa exporte, importa energie, este cineva vinovat pentru acest dezastru, nimeni pentru ca institutiile care ar trebui sa apere aceasta tara dorm sau ne tradeaza, in schimb noi platim un pret din ce in ce mai mare la tot. FP i-a transmis pe fata acestui ministru ca jos labele, noi suntem conectati la banii Hidroelectrica (prin dividente), iar populatia sa plateasca de la 1 ianuarie un pret cat mai mare la curent (dati pe noi ca suntem fraieri). Franklin Templeton Investments admninistrator FP isi apara cascavalul, Ministrul Economiei Virgil se retrage cu coada intre picioare pentru ca nu vrea sa se puna rau cu fondul, in loc sa lupte pentru popor sa aiba acces la energie ieftina, ca de aceea detine functia pentru a sluji poporul. In cateva luni nu va mai spune nimic ca toti ne jecmanesc si pentru asta ei il vor mentine la minister. Asa ne fura pe factura de curent cand platim taxa pentru energia verde, taxa care merge in contul privatilor. Cine a mai vazut in capitalism ca privatii sa fie ca in comunism, doar poporul sa plateasca. Strangeti ma banii astea care ii dam ca taxa pe energia verde intr-un fond (peste 500 milioane de euro pe an ori cel putin 10 ani = peste 5 miliarde de euro) in care noi sa fim actionari si sa ne facem noi campuri de eoliene si fotovoltaice sa luam si noi dividente, nu privatii pe banii nostri. Asa ca baieti, dati pe noi ca suntem fraieri. Partidele politice ne-au tradat si ne tradeaza sunt pline de hoti si tradatori. PSD, PNL 1% pentru binele facut energiei tarii.

    Adevaraul ne doare, dar degeaba ca baietii destepti ne fac mereu. 

    D le ministru daca vreti ca Hidroelectrica sa distribuie direct energie consumatorului final este foarte bine. Va rog sa vitalizati fimele de stat distribuitoare de energie ,Electrica , si in banat sa faca concurenta la Enel care mai nou te obliga sa platesti abonament lunar de 0,65 lei pe zi plus consumul de curent la preturi ridicate.. La un consum 0 Kw platesti abonamentul de 20 lei pe luna. Asta este hotie din partea Enel Banat.

    Sa aibe rabdare ca vor face profituri si mai babane.

    Asta cu liberalizarea si preturi mici pentru consumatori e minciuna pe fata. 

    Gvernul are prin lege o plafonare pana in 2022 -2023 catre furnuzorii terti de energie, nu catre consumatorul finale. 

    Pe urma incape veselia exact ca in Italia, Grecia, Cipru, Spania.... stiti voi, unde activele financiare incep sa aduca randamente in scaderea (cele speculate de banci - gen imobiliare - in termeni reali nu nominali) iar comoditatile incep sa aibe trend ascendent in termeni reali. 

    Asa ca joaca cu vrajeala unei energii ieftine este o minciuna jucata mereu pe trendurile de crestere sau descrestere a banilor in piata. 

    Vedem din 2030 cat procente din venitfix garantat de stat ocupa cheltuiala cu energia, sau cat procente carburant, sau cat procente utilitati.... asa se afla real daca ieftin sau scump nu in mirajele ce conversii nominale. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb