VIRGIL POPESCU, MINISTRUL ECONOMIEI, ENERGIEI ŞI MEDIULUI DE AFACERI:  "50% din măştile din magazine şi farmacii sunt neconforme"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Miscellanea / 26 noiembrie 2020

"50% din măştile din magazine şi farmacii sunt neconforme"

Jumătate dintre măştile aflate pe piaţă nu protejează împotriva Covid, iar autorităţile vor emite un ordin pentru a obliga comercianţii să precizeze acest lucru în cazul produselor neconforme, a declarat, ieri, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Domnia sa a precizat că, în urma controalelor făcute de ANPC, s-au găsit nenumărate nereguli.

"Sunt uşor uimit şi dezamăgit de calitatea măştilor de protecţie aflate pe piaţă în acest moment. Dacă v-aş spune că aproximativ jumătate din măştile care se găsesc la comercializare, în momentul de faţă, în reţelele de distribuţie - hypermarketuri, farmacii, depozite, la importatori - nu respectă, adică nu ne protejează, poate că aţi zice că exagerez, dar asta este realitatea. Vreau să dau un mesaj foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem să acceptăm să fie puse în comercializare măşti care nu protejează populaţia", a declarat Virgil Popescu.

Ministrul Economiei a arătat că măştile neconforme au fost oprite de la comercializare de către inspectorii ANPC, care au aplicat şi amenzi în valoare totală de 18 milioane lei.

"Măştile care au fost oprite de la comercializare nu sunt măşti conforme. Ele nu respectă nici standardul de măşti medicinale şi nu sunt nici măşti de protecţie. Practic sunt nişte măşti care nu protejează. Este ceva pe care Comisia Europeană ar urma să le denumească drept acoperitoare de faţă. Oamenii trebuie să fie informaţi, trebuie să ştie acest lucru. Pe lângă faptul că importatorii introduc pe piaţă aceste lucruri, eu cred că este şi responsabilitatea reţelelor de distribuţie, a hypermarketurilor, farmaciilor să urmărească şi să verifice ce introduc în vânzare. Pentru că nu există un standard pentru aceste acoperitoare de faţă", a spus Virgil Popescu.

El a menţionat că "absolut toate măştile care sunt neconforme sunt măşti din import" şi a cerut cetăţenilor să se orienteze către produse româneşti.

Vreau să le spun românilor că avem peste 16 companii care produc măşti, au o asociaţie a producătorilor români şi care afirmă că, lucrând la întreaga capacitate, pot asigura întregul necesar de consum al României. Îi sfătuiesc pe cetăţeni să caute produse româneşti, pentru că sunt autorizate, sunt acreditate şi sunt cele mai bune de pe piaţă", a completat Virgil Popescu.

Ministrul Economiei a solicitat retailerilor reţelelor de farmacii să nu mai permită comercializarea produselor neconforme şi să îşi facă treaba. Mai mult, pentru a regla situaţia actuală, Ministerul Economiei şi ANPC vor emite un ordin comun care va stabili modalitatea de comercializare a măştilor neconforme.

"Oamenii trebuie să ştie când cumpără că, dacă acel produs este pe raft şi i se spune mască, el nu este o mască care protejează. Vom avea grijă ca prin ordinul respectiv cutiile să fie etichetate şi să li se spună oamenilor că produsul respectiv este un acoperitor de faţă şi că nu îi protejează contra Covid. Ele vor rămâne la vânzare, dar oamenii trebuie să ştie ce cumpără, ce îi protejează sau nu", a adăugat Virgil Popescu.

Întrebat dacă produsele neconforme vor fi scoase de la comercializare, ministrul de resort a spus că acest lucru este imposibil, dar că ele trebuie etichetate corect şi ordinul care va fi emis va stabili clar această obligaţie pentru producători şi comercianţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Virgil Popescu e un tâmpit, pentru că guvernul lor de kkt trebuia să ia măsuri împotriva măștilor falsificate, ei nu sunt pusi acolo și plătiți din bani publici că sa tragă semnale de alarmă ci că sa dea cu sapa.

    Un idiot. Mai bine spunea cum a ramas cu producția de măști la Romarm pe linia aia de fabricație care nu a funcționat decât o zi, la inaugurare.

    Un guvern de kk alcătuit din latrai ai Vestului. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb